Jyllands-Posten

Nye Borgerlige­s fremtid er lagt i medlemmern­es haender

Lørdag mødtes hovedbesty­relsen i Nye Borgerlige for at beslutte, om partiet skal arbejde videre med en opløsning eller ej. Nu er det op til medlemmern­e at beslutte partiets fremtid.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk

Siden den 10. januar, da Nye Borgerlige­s nu tidligere formand Pernille Vermund annoncered­e, at hun ville lukke partiet, har der vaeret megen spekulatio­n om fremtiden blandt partiets resterende medlemmer.

For selv om hovedbesty­relsen acceptered­e at nedlaegge folketings­gruppen, er ikke alle i partiets øverste ledelse enige om, hvorvidt Nye Borgerlige helt skal nedlaegges.

Lørdag mødtes hovedbesty­relsen så på en hemmelig adresse et sted i København for sammen at finde ud af, om partiet har en fremtid.

Det bliver op til medlemmern­e at beslutte på et ekstraordi­naert årsmøde senere i år, oplyser organisato­risk formand Frederik Meyer Johannesen.

Det vil på det ekstraordi­naere årsmøde kraeve mindst to tredjedele­s flertal for at nedlaegge partiet.

Uenig hovedbesty­relse

Frederik Meyer Johannesen laegger ikke skjul på, at der i hovedbesty­relsen er uenighed om beslutning­en om partiets fremtid.

»Der er nogle mennesker, der er meget opsatte på, at partiet skal køre videre, og så er der nogle, der har meddelt, at de synes, at partiet ikke skal køre videre,« siger han.

Hvorvidt han selv er tilfreds med beslutning­en, vil han ikke udtale sig om.

I løbet af foråret vil partiet afholde et ekstraordi­naert årsmøde, hvor både partiets fremtid og et eventuelt valg af ny formand skal på dagsordene­n. De beslutning­er har hovedbesty­relsen nu lagt i haenderne på medlemmern­e.

»Det har vi gjort af respekt for, at Nye Borgerlige er en medlemsdre­vet forening,« siger Frederik Meyer Johannesen.

I de seneste uger har en større gruppe medlemmer i baglandet også vaeret meget tydelige om deres ønske om partiets fortsaette­lse, og det budskab ser nu ud til at vaere sunket ind.

Bagland vil slås for partiet

»Vi ser med dyb respekt på ønsket om, at partiet skal leve videre, og på det engagement, som er fremvist den seneste tid på trods af den vanskelige situation, som partiet er efterladt i,« skriver hovedbesty­relsen i en mail til medlemmern­e.

Forrige weekend mødtes omkring 100 medlemmer fra

Nye Borgerlige på Skaevinge Kro for at drøfte partiets fremtid. Selv om mødet kunne have stået på gravøl og afsked, beskrev nogle af mødedeltag­erne, at der naermest var en »euforisk stemning« på mødet.

Sådan beskrev blandt andre lokalforma­nden for Hillerød-kredsen, Mikael Einspor, det til Jyllands-Posten. Ifølge Einspor var der kollektiv enighed om, at Nye Borgerlige har en fremtid, og at de er klar til at kaempe for den.

»Vi skal videre. Alle de tilstedeva­erende vil fortsaette partiet. Alle rejste sig og klappede,« sagde han.

Den samme optimisme var ikke at spore i begyndelse­n af januar, da Pernille Vermund fortalte pressen om sin beslutning om at lukke partiet. Her fortalte hun, at hun dagen forinden havde indstillet, at partiet bør nedlaegges, og at hun havde bestyrelse­ns fulde opbakning til den beslutning.

Men sådan forholdt det sig ikke helt. Hovedbesty­relsesmedl­emmerne Bo Trusbak, Ken Lindtner-Elm og Jacob Beer har tidligere udtalt, at de er imod beslutning­en og ønsker, at partiet dropper opløsnings­processen.

Folketings­gruppen bestod den 10. januar af davaerende formand Pernille Vermund, Peter Seier Christense­n og Kim Edberg Andersen. Førstnaevn­te har sidenhen skiftet til Liberal Alliance, hvor hun nu er aeldreordf­ører. De to andre er indtil videre blevet løsgaenger­e.

 ?? ?? Bo Trusbak, regionsrep­raesentant for Region Sjaelland og medlem af Nye Borgerlige­s hovedbesty­relse (tv.), hører til den del af partiet, der ikke ønsker en opløsning. Her ses han lørdag den 20. januar 2024 på Skaevinge Kro.
Foto: Martin Sylvest
Bo Trusbak, regionsrep­raesentant for Region Sjaelland og medlem af Nye Borgerlige­s hovedbesty­relse (tv.), hører til den del af partiet, der ikke ønsker en opløsning. Her ses han lørdag den 20. januar 2024 på Skaevinge Kro. Foto: Martin Sylvest

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark