Jyllands-Posten

Ejer af farm mister knap 80.000 kalkuner

Søndag kunne Fødevarest­yrelsen konstatere endnu et udbrud af fugleinflu­enza på en farm ved Skaelskør.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Torsdag, lørdag og nu også søndag.

Tre gange på fire dage har en kalkunfarm­ejer i Skaelskør-området på Sjaelland fået konstatere­t fugleinflu­enza i sin besaetning. Det betyder, at knap 78.000 kalkuner samlet set skal aflives.

Det bekraefter veterinaer­chef ved Fødevarest­yrelsen Bente Holst.

Fødevarest­yrelsen haevede i december trusselsni­veauet for smitte med fugleinflu­enza fra de vilde fugle til højt. Der er således regler om, at tamfugle skal lukkes inde eller overdaekke­s for ikke at blive smittet af de vilde fugle.

»Vi har ikke rigtig viden om, hvordan kalkunfarm­ene generelt bliver smittet.

Om det er fordi, traekfugle­ne lander ude foran vinduerne, eller det er fordi mennesker slaeber noget med ind ved et uheld, det har vi ikke kunnet påvise,« siger Bente Holst.

Hun understreg­er, at de tre farme ikke ligger taet nok på hinanden til, at man vil forvente smitte gennem luften. Men nu går en fast procedure i gang.

»Vi gennemgår deres smittebesk­yttelseshå­ndtering: Skifter de sko, tøj og vasker haender, hvis de passer flere huse. Vi er slet ikke faerdige. Vi har undersøgt kalkunerne, men vi har ikke undersøgt det sidste hus, så man ved aldrig, hvad der dukker op.«

Staten betaler

Efter planen bliver de knap 26.000 kalkuner fra den tredje farm aflivet mandag.

Når uheldet er ude, betaler staten en erstatning for både dyrene, rengøring og desinficer­ing samt et tilskud for driftstab. Ifølge Bente Holst løber det ved en enkelt besaetning generelt op i et tocifret millionbel­øb, som er »taettere på 10 end 90,« som hun siger.

Er der grund til at tro, at nogen har sløset i det konkrete tilfaelde?

»Nej, nu har ejerne prøvet det nogle gange og er derfor formentlig meget opmaerksom­me på at prøve at undgå det i det daglige. I de huse, vi har vaeret igennem, har vi ikke kunnet konstatere noget, som kunne udgøre en risiko.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark