Jyllands-Posten

I Nordic Waste-sagen dyrker Mette Frederikse­n en ny slags politik

- NIELS TH. DAHL

Statsminis­ter Mette Frederikse­ns moralske angreb på Nordic Waste-milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen handler ikke kun om forargelse, men er også udtryk for en politisk nødvendigh­ed i SVMregerin­gens aera.

Man plejer at sige, at forskellen mellem moral og moralisme er, at moral handler om ens egen måde at opføre sig på, mens moralisme handler om alle andres.

Det plejer også at vaere underforst­ået, at det første er mere tilrådelig­t end det sidste.

Men tider skifter, moralismen får det i disse år bedre og bedre. Også i dansk politik, hvor der er helt saerlige grunde til udviklinge­n.

Nordic Waste

Skulle vi vaere i tvivl, har de seneste par uger leveret det bedst taenkelige eksempel på det: den ulykkelige sag om firmaet Nordic Waste, der har efterladt op mod 6 mio. tons forurenet jord, der er i fare for at skride ned over og begrave den lille østjyske by Ølst.

Regningen for at forhindre miljøkatas­trofen ligger nu på skatteyder­ne, alt imens den ubegribeli­gt rige mangemilli­ardaer bag selskabet, Torben Østergaard-Nielsen, er som sunket i jorden.

Sagen har fået saerligt Socialdemo­kratiet helt op i det røde, moralske felt, og både folketings­medlemmer og ministre har stået på nakken af hinanden for at fordømme Østergaard-Nielsens påståede ansvarsfor­flygtigels­e.

»Moralsk forkasteli­gt«, »dybt skuffende«, »mangel på samfundsan­svar« har det bl.a. lydt. Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) gik til angreb mod, at Østergaard­Nielsen gemmer sig »bag store formuer og flotte biler«, mens kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt (M) ville skamme sig over at vise sig »nede på hovedgaden«, hvis han var ham.

Mere end naturlig forargelse

Torben Østergaard-Nielsen er blevet genstand for en decideret moralsk udskamning, og det er for så vidt ikke underligt i sig selv. Sagaen om Nordic Waste er så vild, at den kunne vaere skrevet som en DR-julekalend­er med Østergaard-Nielsen i skurkeroll­en, og det er helt naturligt, at politikere forsøger at laegge sig op ad den folkelige forargelse i sådan en sag.

Men under den ophidselse er denne sag alligevel udtryk for en interessan­t udvikling i dansk politik netop nu.

For sagen er, at der er et markant misforhold mellem den politiske forargelse på overfladen og så det faktum, at det er meget, meget svaert for regeringen for alvor at gøre noget politisk substantie­lt ved sagen.

For det første er det langtfra sikkert, Østergaard-Hansen har gjort noget som helst ulovligt. Regeringen har ganske vist bebudet, at den vil »tage alle juridiske skridt« for at stille de ansvarlige til regnskab, men ingen aner, om det kan lade sig gøre.

For det andet har regeringen heller ikke endnu nogen forslag til, hvad man så skal gøre for at forhindre, at noget lignende sker i andre sager i fremtiden. Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d luftede i forrige uge idéer om at se på både konkurslov, aktieselsk­abslov og selskabslo­v, men bakkede fredag tilbage og sagde, at »regeringen ikke har nok overblik over alt, hvad der er foregået i sagen«.

Lucky Lucky

Flyver vi lidt op i helikopter­en over det politiske landskab lige nu, vil vi opdage, at Nordic Waste-sagen ikke er den eneste sag, hvor regeringen skruer op for forargelse­n, selv om de egentlige politiske forslag til løsninger lader vente på sig.

Tag nu sagen om den etbenede pirat Lucky, der blev taget til fange af danske styrker i Guinea-bugten ved Afrika i 2021, og som i sidste uge blev belønnet med en dansk opholdstil­ladelse, fordi man ikke ville kunne garantere hans sikkerhed, hvis han blev sendt tilbage til sit hjemland Nigeria.

»Det kan jeg ved Gud ikke forklare – og sådan set knap forsvare,« udbrød en forarget statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) efter Folketinge­ts spørgetime tirsdag i sidste uge og slog fast, at Lucky ikke »hører hjemme i Danmark«.

Men hvad vil hun så gøre ved det? Ja, ingenting. Piraten skal nemlig nu vaere i Danmark »på grund af internatio­nale forpligtel­ser«, sagde Mette Frederikse­n, og dem kan eller vil hun tilsynelad­ende ikke kaempe imod i denne sag. Hun kunne således heller ikke garantere, at en lignende sag ikke gentager sig.

Eller tag spørgsmåle­t om de mange antisemiti­ske ytringer og haendelser i Danmark, efter at Hamas-angrebet på Israel den 7. oktober udløste den stadigt mere blodige krig i Gaza. Også her har Mette Frederikse­n og store dele af regeringen vaeret på de retoriske barrikader og igen og igen raset mod dem, »der ikke har taget de danske vaerdier til sig«.

»Når man står og råber ”jihad”, så er det i mine øjne fuldstaend­ig uacceptabe­lt,« har statsminis­teren sagt, og hun har da også bedt justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d undersøge, om der ud fra eksisteren­de lovgivning kunne rejses tiltale mod nogle af deltagerne i de store Palaestina-demonstrat­ioner.

Men der er indtil videre ikke nogen nye politiske tiltag fra regeringen for at forhindre de antisemiti­ske udbrud eller for at sikre, at danske jøder kan bevaege sig frit i alle dele af det danske samfund. Indtil videre bliver både synagoge og skole blot pakket endnu mere ind i bevaebnet bevogtning.

Fra intention til moral

Det er velkendt, at Mette Frederikse­n laenge har vaeret god til det, der er blevet kaldt ”intentione­l politik”. Det vil sige, at hun har skruet sine politiske forslag sammen, så vaelgerne altid vidste, hvad hun ønskede, der skulle ske – også selv om forslagene var vanskelige eller umulige at gennemføre.

Det bedst kendte eksempel er Frederikse­ns første regerings plan om et modtagecen­ter for asylansøge­re i Rwanda – en markør, der understreg­ede en benhård udlaending­epolitik, men som bl.a. på grund af internatio­nale forpligtel­ser var naesten umuligt at gøre til virkelighe­d, og nu da også er de facto lagt på is af SVM-regeringen.

Et andet eksempel, der endte med i hvert fald delvist at blive til rigtig politik, er naturligvi­s Arne-pensionen.

Men det var kendetegne­nde for den intentione­lle politik, at den så godt som altid var knyttet op på et konkret politisk forslag, som Mette Frederikse­n og Socialdemo­kratiet kunne stå på over for vaelgerne og sige: Se, hvad vi vil gøre, hvis bare vi får lov!

Eksemplern­e fra de seneste måneder viser imidlertid, at den sammenhaen­g i afgørende sager ikke laengere er til stede. Der er masser af moral, forargelse og indignatio­n – men mindre konkret politisk handlekraf­t. Og i den situation er det fristende for socialdemo­kraterne at forsøge at udfylde det politiske vakuum ved at skrue endnu mere op for de moralske fordømmels­er.

Et farvel til den intentione­lle politik og et goddag til det, vi kan kalde moralpolit­ikken.

Hvad er forklaring­en?

Noget af det handler naturligvi­s om, at det er svaere sager, der ikke har nogen lette løsninger. Regeringen ved ganske enkelt ikke, hvordan den skal forhindre en ny Nordic Waste-sag, bremse den antisemiti­ske bølge eller forhindre uønskede pirater i at udnytte de internatio­nale konvention­er til at få ophold i Danmark.

Men det handler også om, at den gamle intentione­lle politik har det svaerere i SVM-regeringen­s aera. Der er simpelthen blevet laengere fra tanke til handling, end der var i S-etpartireg­eringen. Ethvert politisk forslag skal igennem alle de interne regeringsu­dvalg, hvor der skal findes nøje afvejede kompromise­r mellem Socialdemo­kratiet, Moderatern­e og Venstre.

Her er der for det første ikke nødvendigv­is enighed om f.eks. aendringer i regler for virksomhed­sejeres juridiske ansvar, som bl.a. Venstre frygter kan skabe usikkerhed i dansk erhvervsli­v og haemme investerin­gslysten. Og nok så vigtigt: Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen har derudover en udtalt aversion mod idéen om intentione­l politik.

Moralsk forargelse, derimod, har den ubetingede fordel, at den ikke skal godkendes i noget regeringsu­dvalg.

Det er velkendt, at Mette Frederikse­n laenge har vaeret god til det, der er blevet kaldt ”intentione­l politik”.

 ?? Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk ??
Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark