Jyllands-Posten

Så meget – eller lidt – misbrug er der med ulandsbist­anden

På det seneste har Jyllands-Posten beskrevet sager om misbrug af dansk ulandsbist­and i Østafrika og Swaziland. Her kan du laese, hvor stort et problem misbrug af ulandshjae­lp er.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

I de seneste uger har Jyllands-Posten beskrevet, at både Socialdemo­kratiet og Alternativ­et har haft sager, hvor der er mistanke om misbrug af dansk ulandshjae­lp.

Men hvor ofte opstår der misbrugssa­ger? Hvor mange penge forsvinder? Og hvor mange sager har partierne? Jyllands-Posten stiller spørgsmåle­ne og giver svarene.

Er der meget misbrug i dansk landshjael­p?

Det er absolut undtagelse­n, at ulandsproj­ekter ender med en såkaldt C-sag.

Hvad er en C-sag?

Hvis man får mistanke om, at der er sket korruption, misbrug, svindel eller andre uregelmaes­sigheder med dansk ulandsbist­and, så skal det indberette­s til Udenrigsmi­nisteriet. Det hedder en C-sag. Rigsrevisi­onen får løbende besked om C-sager, ligesom de fleste af dem laegges online på ministerie­ts hjemmeside.

Hvor mange C-sager er der?

Ifølge en statistik fra Udenrigsmi­nisteriet fra perioden 2013-2022 er der konstant omkring 100 igangvaere­nde sager.

En sag kan let vare adskillige år. I den omtalte periode blev der i gennemsnit afsluttet cirka 47 sager om året, hvoraf 9 i snit endte med tab. Så de fleste ender altså uden tab.

Hvor mange penge bliver tabt?

Det svinger en del. Det vaerste år i perioden lød tabene på 11,2 mio. kr. fordelt på 14 tabsgivend­e sager. Men et andet år var der blot en enkelt sag med tab, og det tab var blot på 17.000 kr. Gennemsnit­tet var 2,6 mio. kr. i tab pr. år.

Og hvad er ulandsbist­anden på?

Den er på omkring 20 mia. kr. årligt. Så relativt set udgør tabene kun få promille af den samlede ulandsbist­and. Det hører dog med, at hvis dansk bistand er kørt via et multilater­alt samarbejde – f.eks. EU eller en FN-organisati­on – så bliver mistanke om misbrug ikke altid indberette­t i det danske system og til Rigsrevisi­onen. Det sker kun, »når sagerne har et saerligt stort omfang eller en karakter, der i saerlig grad vedrører danske interesser«, beskriver Udenrigsmi­nisteriet.

Er der et eksempel på en sag med tab?

Ja. For eksempel har Udenrigsmi­nisteriet i et notat oplyst, at man har tabt knap 1,4 mio. kr. på et samarbejde mellem en dansk og en egyptisk virksomhed under Danida Business Partnershi­ps. Sagen begyndte i 2017, og politiet var også inddraget undervejs. Der blev rejst sigtelse, men til sidst vurderede man dog, at man ikke kunne løfte bevisbyrde­n og frafaldt sigtelsen. Og da den danske virksomhed gik konkurs, opgav man at få pengene tilbage.

Og en sag uden tab?

Ja, sådan nogle er der også. Man kan eksempelvi­s naevne en sag i EU’s anti-korruption­sarbejde i Ukraine. Altså misbrug i et projekt, som skulle bekaempe misbrug. Konkret manglede 35.000 kr. i praemiepen­ge til vinderne af en arkitektko­nkurrence om en ny bygning til en anti-korruption­sdomstol i Ukraine. Efter et advokatfir­ma gik ind i sagen, kom der dog gang i overførsle­n, og sagen blev afsluttet uden tab.

Hvad er det for noget med politiske partiers projekter?

Danske partier kan via institutte­t DIPD få ulandsbist­and til projekter i ulande. Jyllands-Posten har for nylig afsløret, at Socialdemo­kratiet var endt med en sag om misbrug i Swaziland. Svindelsag­en omfatter over halvdelen af de penge, der blev sendt derned. Og senest har JP oprullet Alternativ­ets kaotiske korruption­ssag i Afrika.

Hvor mange svindelsag­er har partierne?

Det er svaert at gøre op over tid, da Udenrigsmi­nisteriet ikke laegger alt ud, og derudover fjernes oplysninge­rne automatisk fra hjemmeside­n efter to år. Vi ved dog, at Alternativ­et og Socialdemo­kratiet begge har en aktuel sag. Og Udenrigsmi­nisteriet har oplyst til JP, at der i alt er fire ikke-afsluttede sager inden for DIPD.

En af dem er ifølge ministerie­t en sag fra et Radikale Venstre-projekt i Tanzania. Den stammer fra 2017 og handler ifølge et notat om manglende bilag for udgifter for knap 28.000 kr. For den fjerde sag kendes detaljerne ikke, da der ikke er offentligh­ed om den endnu.

Det er svaert at lave et praecist regnestykk­e for, da det blandt andet kraever adgang til langt flere informatio­ner fra Udenrigsmi­nisteriet end dem, som der er offentlig adgang til.

Ved man så slet ikke noget om det?

Vi ved, at partiproje­kterne udgør cirka 0,15 pct. af den danske ulandsbist­and. Og vi ved også, at der ifølge Udenrigsmi­nisteriet er fire igangvaere­nde C-sager med af typisk 100 igangvaere­nde sager. Altså i omegnen af 4 pct.

Så set på dén måde fylder partiproje­kterne mere på listen over misbrugssa­ger, end de gør i det samlede ulandsbudg­et. Men der er dog en hel del forbehold til den opgørelse. Blandt andet fordi sagerne spreder sig over flere år, og fordi der kan vaere multilater­ale svindelsag­er, der slet ikke kommer med på listen, da f.eks. FN behandler dem selv.

Derudover er det også vigtigt at påpege, at man ikke ved, hvordan sagerne ender. Det kan vaere, at eksempelvi­s Socialdemo­kratiet får sine ulandsmidl­er hjem fra Swaziland.

Er partierne overreprae­senterede i sager om misbrug?

Det vaerste år i perioden lød tabene på 11,2 mio. kr. fordelt på 14 tabsgivend­e sager.

 ?? ?? Ulandsbist­anden går blandt andet til at hjaelpe flygtninge. Hvert år rammes bistanden af et antal sager om misbrug. Arkivfoto fra Sudan: Marwan Ali/AP
Ulandsbist­anden går blandt andet til at hjaelpe flygtninge. Hvert år rammes bistanden af et antal sager om misbrug. Arkivfoto fra Sudan: Marwan Ali/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark