Jyllands-Posten

Råstofmini­ster skruer ned for Grønlands ambitioner

Grønlands råstofmini­ster skal ikke blot forholde sig til et australsk mineselska­b, som kraever milliarder i erstatning, men også til forestilli­nger om Grønlands fremtid.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Naaja H. Nathaniels­en (IA) holder vejret. Som råstofmini­ster i Grønland skal hun håndtere et svimlende milliardkr­av fra et australsk mineselska­b, som kraever erstatning, fordi det har fået nej til at udvinde sjaeldne jordarter med uran som biprodukt i Kvanefjeld.

Står det til mineselska­bet, skal det nej koste Grønland 76 mia. kr. svarende til lidt over tre gange Grønlands bnp. Energy Transition Minerals, moderselsk­ab til Greenland Mining, har anlagt en voldgiftss­ag. Set fra Grønlands side kan australier­ne godt pakke deres argumenter sammen, og er de utilfredse med selvstyret­s afslag, så må de bringe sagen for en domstol i Grønland.

»For Grønland er den her sag meget principiel,« fastslår hun og uddyber:

»Altså hvem har egentlig tolkningsr­et over Grønlands lovgivning?«

Det spørgsmål tygger jurister på for tiden. Grønland har sammen med Danmark for nylig fremlagt sin argumentat­ion i sagen og venter nu på, om voldgiftsr­etten selv vil erklaere, at sagsanlaeg­get ligger uden for rettens kompetence­område. Men det vil ikke aendre på, at Grønland kan se frem til en langvarig retssag. Naaja H. Nathaniels­en forventer, at Greenland Mining uanset hvad vil laegge sag an ved en domstol, hvor selvstyret også mener, at den hører hjemme, fordi det er en regering, som har truffet en beslutning:

»Det vil jo rykke ved hele det forvaltnin­gsretlige princip, hvis afgørelser pludselig bliver noget, som en privat ret kan udtale sig om. Mineselska­bet har al mulig ret til at laegge sag an ved en domstol i Grønland, og det forventer jeg sådan set også, at det gør,« siger hun og spår, at der vil gå lang tid, inden der kommer en afklaring.

Bliver det ved en voldgift, risikerer Grønland at stå som taber, men som ministeren påpeger, kan Grønland jo også stå som vinder, og så kan advokatreg­ningerne sendes videre til Greenland Mining.

Flere sagsanlaeg

Det australske mineselska­b er ikke alene om at kraeve penge fra Grønland. Også London Mining, som havde planer om at udvinde jern i Isua-området ved Nuuk Fjord, har trukket Grønland i retten. Selskabet er utilfreds med, at selvstyret i november 2021 tog udnyttelse­stilladels­en fra dem. Ifølge Naaja H. Nathaniels­en, fordi fristerne ikke blev overholdt.

Hun forestille­r sig, at sagerne vil tage lang tid, og det er ingen hemmelighe­d, at der allerede på nuvaerende tidspunkt er betalt advokatreg­ninger for flere millioner kroner. Penge, som kunne vaere brugt på sundhed, skoler eller andre områder, som regeringen prioritere­r.

»Sådan er det jo. Vi kan ikke sige, at fordi vi ikke har råd, så vil vi ikke stå fast på landets lovgivning,« fastslår Naaja H. Nathaniels­en.

Efter at både Kvanefjeld og Isua er trukket ud af den grønlandsk­e råstoflign­ing, er der seks selskaber, der har en aktiv udnyttelse­stilladels­e. Planerne om at finde olie i havet omkring Grønland blev reelt skrinlagt for flere år siden, da skotske Cairn Energy som sidste selskab trak sig, fordi det ikke var rentabelt at udvinde olie. Under den nuvaerende regering kom det endelige dødsstød, da den har besluttet, at der ikke må bores efter olie og gas i grønlandsk­e farvande.

En mine i drift

Status er, at der p.t. kun er én aktiv mine i Grønland, Qaqortorsu­aq ved Kangerluss­uaq, hvor der udvindes anorthorsi­t. Rubiner udvindes ikke laengere. Greenland Ruby indstilled­e driften sidste år og saelger nu ud af lageret. Guldminen Nalunaq i Sydgrønlan­d lukkede i 2013. Og endnu er der ikke taget hul på at bryde titanium i Steensby Land ved Thue, zink i Citronen Fjord i det nordøstlig­e Grønland eller sjaeldne jordarter ved Kringlerne i det sydlige Grønland.

»Jeg vil gerne medgive, at når man ser på de mineralstr­ategier, udmeldinge­r og håb, der har vaeret gennem årene, så har de måske vaeret lige optimistis­ke nok,« siger Naaja H. Nathaniels­en og tilføjer, at det kan hun roligt sige, for hun har gennem alle sine år som aktiv politiker hørt til kritikerne og dem, der har efterlyst realisme:

Fisk vigtigste ressource

»Man skal huske, at det tager 16 år, fra man finder en ressource, til at der står en mine. Det kraever tålmodige investerin­ger og risikovill­ig kapital,« siger hun.

Et realistisk bud er ifølge råstofmini­steren, at Grønland

med tiden får to-tre aktive miner.

»Får vi flere, vil det vaere fantastisk. I dag har vi en økonomi, der i høj grad er bundet op på fiskeriet. Hvis jeg ser ud i de naeste 10-15-20 år, så vil det ikke aendre sig. Vi er først og fremmest en fiskerinat­ion, og det er vores vigtigste ressource,« lyder det.

Råstoffer og udsigten til at kunne tjene stort på dem har fyldt en del i fortaellin­gen om Grønlands selvstaend­ighed og optimisme omkring fremtiden. Naaja H. Nathaniels­en anerkender ikke praemissen og pointerer, at spørgsmåle­t ikke kun handler om økonomi, og om Grønland nu har råd til at vaere selvstaend­igt.

»Når man reducerer det til et spørgsmål om økonomi, så mister man et større billede. Det er naturligt for et folk, at vi vil traeffe afgørelser om vores egne indre og ydre anliggende­r,« siger hun og opfordrer til at udfordre vante forestilli­nger:

»Man skal vaere villig til at se ud over sin egen begrebsver­den. Jeg tror, at hvis man lader sig begraense af det, som man kender, så mister man det store billede,« siger hun.

Jeg vil gerne medgive, at når man ser på de mineralstr­ategier, udmeldinge­r og håb, der har vaeret gennem årene, så har de måske vaeret lige optimistis­ke nok. NAAJA H. NATHANIELS­EN (IA), RÅSTOFMINI­STER, GRØNLAND

 ?? ?? Naaja H. Nathaniels­en er råstofmini­ster i Grønland og ses her ved åbningen af Landstinge­t i 2021. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix
Naaja H. Nathaniels­en er råstofmini­ster i Grønland og ses her ved åbningen af Landstinge­t i 2021. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark