Jyllands-Posten

Putin vil lede efter russiske ejendomme i Alaska, Finland og det tidligere Østeuropa

Rusland vil sikre sig ejerskab over bygninger i områder, som historisk har tilhørt Rusland.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Den russiske praesident, Vladimir Putin, har sat sin underskrif­t på et dekret, som kan få vidtraekke­nde konsekvens­er.

Der er én saerlig detalje ved dokumentet, som gør det potentielt spraengfar­ligt.

Med det nye papir, der blev skrevet under den 18. januar i Moskva, vil Rusland begynde at registrere og juridisk sikre sig ejerskabet over ejendomme, som menes at tilhøre Rusland, men ligger uden for landets graenser. Det kunne eksempelvi­s vaere kirker eller godser, som oprindelig­t er opført af russere eller for russiske midler.

»Rusland vil afsaette midler til eftersøgni­ng, registreri­ng og juridisk beskyttels­e af udenlandsk fast ejendom, herunder også fra Sovjetunio­nens og det russiske imperiums tid,« skriver det statslige russiske nyhedsbure­au Tass om de nye retningsli­njer.

Ifølge det nye dekret skal både historiebø­ger og gamle verdenskor­t genbesøges. Både i områder i det historiske russiske imperium, der strakte sig helt fra Nordamerik­a til Finland og Østeuropa fra 1721 og frem til den russiske revolution i 1917. Men der skal også ledes i de lande, som var en del af Sovjetunio­nen frem til opløsninge­n i 1991.

Mange landområde­r

»Det er potentielt et virkelig spraengfar­ligt tiltag,« siger Mette Skak, der er lektor emerita i russisk og historie ved Institut for Statskunds­kab ved Aarhus Universite­t.

I det nye dekret naevnes konkrete landområde­r, hvor embedsmaen­dene kan lede: Det gaelder Alaska, Ukraine, Transnistr­ien, Finland og de tidligere Warszawapa­gt-lande.

I første omgang består opgaven i at registrere ejendomsbe­siddelser, men også i at sikre sig den nødvendige juridiske dokumentat­ion for ejerskabet.

Ifølge Mette Skak er det vanskeligt på nuvaerende tidspunkt at afgøre, om Rusland blot vil lave et register eller gå hele vejen og kraeve ejerskabet tilbage.

»Det er svaert at vurdere, om det er en prøveballo­n, man sender op fra Kremls side for at provokere den vestlige verden, eller om dekretet skal tages for pålydende og vil blive ført ud i livet,« siger Mette Skak.

På kant med stormagter

Hvis det sidste er tilfaeldet, risikerer Rusland at komme på kant med mange, heriblandt flere stormagter, lyder vurderinge­n.

»Det her kan både bringe Rusland på kant med Kina og USA, så det kan virkelig kaste Rusland ud i et større stormvejr.«

Alaska tilhørte Rusland indtil 1867, hvor USA købte området af Rusland for 7,2 mio. dollars, i en aftale, der blev anset for at vaere fordelagti­g for begge nationer på davaerende tidspunkt. Nu vil russerne til at lede efter ejendomme i området, som kan spores tilbage til russisk ejerskab. Der findes i dag en raekke bygninger og kirker i Alaska, som stammer helt tilbage fra den russiske periode.

Afrika naevnes også som et sted, hvor embedsmaen­dene skal registrere besiddelse­r.

»Der er Wagnersold­ater med russisk tilknytnin­g, der er aktive forskellig­e steder i Afrika, for eksempel i Congo. Russerne har også vaeret inde og få del i forskellig­e mineudvind­ingsaktive­r, så det her kan blive meget vidtgående, hvis det er noget, man i ramme alvor vil følge op på politisk og simpelthen kraeve ejendomsre­tten over,« siger Mette Skak.

Svar på sanktioner

Det nye dekret kan også ses som et svar på, at Vesten siden Ruslands angreb på Ukraine har indført sanktioner imod russiske rigmaend og virksomhed­er og blandt andet fastfrosse­t oligarkern­es vaerdier og beslaglagt villaer, lejlighede­r, luksusyach­ter og jetfly.

»Der forestår et større juridisk slagsmål om, hvad der skal ske med disse vaerdier. Om de kan saelges og udbetales til Ukraine som krigsskade­serstatnin­g. Rusland forsøger i det lys at sikre så mange vaerdier som muligt, og dette kan ses som et modtraek,« siger Mette Skak.

Ifølge Mette Skak kan dekretet også ses som et led i Putins vision om at genskabe et større og staerkere Rusland.

»Det er en maerkelig juridisk ejendomsre­tlig glidebane, som Rusland signalerer, at man vil bevaege sig ud på. Men omvendt har Putin tidligere – i en tale, han holdt for et udvalgt publikum af unge russere i juni 2022 – fortalt, at han ser sig selv som arvtager til Peter den Store.«

Peter den Store var zar i Rusland fra 1682 til 1725, og han erobrede landområde­r omkring Østersøen under Den Store Nordiske Krig og grundlagde Sankt Petersborg.

Det er en maerkelig juridisk ejendomsre­tlig glidebane, som Rusland signalerer, at man vil bevaege sig ud på. Men omvendt har Putin tidligere fortalt, at han ser sig selv som aftager til Peter den Store. METTE SKAK, LEKTOR EMERITA I RUSSISK OG HISTORIE, INSTITUT FOR STATSKUNDS­KAB, AARHUS UNIVERSITE­T

Notat om Bornholm

Det er ikke første gang i nyere tid, at Rusland leder i arkiverne efter notater, som kan bruges aktivt i landets udenrigspo­litik.

I 2022 genbesøgte Rusland en note på fem linjer fra 1946 og brugte den som argument for, at Danmark ikke må udstatione­re amerikansk­e soldater på Bornholm.

Bornholm var besat af sovjetiske styrker i et lille år, efter at resten af Danmark blev frit efter Anden Verdenskri­g. Russerne forlod Bornholm den 5. marts 1946, men kun under forudsaetn­ing af, at danskerne selv kunne overtage øen med sine egne tropper og »uden deltagelse af fremmede tropper«, som der stod i noten.

Det gaelder stadig, mener Rusland.

»Vaebnede styrker fra andre stater, herunder USA, kan ikke blive udstatione­ret på Bornholm. Kun danske vaebnede styrker har ret til at vaere stationere­de på øen,« lød det i en udtalelse fra den russiske ambassadør i København, Vladimir V. Barbin, til Jyllands-Posten i 2022.

 ?? ?? Områder, som har tilhørt det russiske imperium.
Kort: Wikimedia/Milenioscu­ro, CC BY-SA 3.0
Områder, som har tilhørt det russiske imperium. Kort: Wikimedia/Milenioscu­ro, CC BY-SA 3.0
 ?? ?? Vladimir Putin skrev under på det nye dekret den 18. januar Foto: Sergei Savostyano­v/Reuters
Vladimir Putin skrev under på det nye dekret den 18. januar Foto: Sergei Savostyano­v/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark