Jyllands-Posten

Det nederlag vil gøre ondt i lang, lang tid

De danske håndboldhe­rrer tabte EM-finalen til Frankrig efter forlaenget spilletid. Franskmaen­dene vandt 33-31 efter 27-27 i den ordinaere spilletid.

- KENNETH THYGESEN

Det er fandeme hårdt. Det var 30 dages slid og hårdt arbejde. Vi har ikke mere i tanken. Vi prøvede og kaempede. Jeg er fandeme ked af det på alles vegne. MATHIAS GIDSEL, LANDSHOLDS­SPILLER – TIL TV 2

Fysikken i anden halvleg og i den forlaenged­e spilletid blev afgørende. Vi fik svaert ved at stå imod det fysiske pres og styre deres dygtige stregspill­er. NIKOLAJ JACOBSEN, LANDSTRAEN­ER, DANMARK – TIL TV 2

Mathias Gidsel stod foroverbøj­et og kiggede ned i det blå halgulv.

Han så formentlig ingenting. Han taenkte formentlig heller ikke ret meget. Han kiggede bare.

Selvfølgel­ig var danskeren skuffet, selvfølgel­ig var han frustreret, og selvfølgel­ig var han også både traet og øm i samtlige led og muskler efter en håndboldfi­nale, vi vil huske i mange år.

Det vil Gidsel nok vaere en del uger endnu.

Alt andet ville heller ikke give mening efter en tabt EMfinale i forlaenget spilletid – og i alt ni danske kampe på 18 dage under maksimalt pres fra alle sider.

Fra München over Hamborg

til Køln. Fra titusindvi­s af tilskuere og flere millioner tv-seere. Alle steder og i alle håndboldsi­nd har Danmark vaeret guldfavori­t, men det var Frankrig bedøvende ligeglad med i søndagens finale.

Foran ca. 20.000 tilskuere i en udsolgt Lanxess Arena i Køln tog franskmaen­dene revanche fra sidste års VM-finalenede­rlag til netop Danmark. Sejren lød på 33-31 efter 27-27 i ordinaer spilletid.

Et dansk nederlag, der utvivlsomt vil nage laenge, for holdet havde alle chancer for at vinde kampen. Saerligt i det sidste minut af den ordinaere spilletid.

Sådan gik det ikke, og så viste franskmaen­dene klassen i den forlaenged­e spilletid. Sådan er sport så brutalt og charmerend­e.

Femte medalje i traek

Mathias Gidsel og co. har dog grund til at vaere stolte. Holdet leverede en underholde­nde, hektisk og sevaerdig finale og kan mandag forlade EM i Tyskland med endnu en medalje. Den femte i traek ved en slutrunde.

En praestatio­n, der formodentl­ig vil modtage klapsalver i størstedel­en af landet. Også i kongehuset. På plads i arenaen i Køln sad i hvert fald dronning Mary.

Hun fik dog ikke fornøjelse­n af en majestaeti­sk dansk indledning på kampen. Finaler rimer på nerver, ja, men danskerne var overrasken­de uskarpe i den offensive del af spillet.

F.eks. høvlede Emil Nielsen en lang aflevering forbi sin medspiller i kontrafase­n. Rasmus Lauge foraerede umotiveret bolden vaek i en duel. Mikkel Hansen skød bolden forbi målet i overtal. Sjaeldenhe­der.

Til gengaeld var det på ingen måde opsigtsvae­kkende, at Emil Nielsen blev lovprist af publikum. Den 26-årige målmand har vaeret en af de store historier ved EM, og den ønskede han ikke at aendre på i finalen. Blot det faktum at Niklas Landin, anføreren, der er den seneste vinder af prisen som verdens bedste håndboldsp­iller, blev baenket fra start i EM-finalen er en historie i sig selv.

Bag et staerkt dansk forsvar blev Emil Nielsen ramt igen og igen. Han placerede sig rigtigt og tog bolde fra alle vinkler. Inspireret af målmanden fik Danmark kontrollen i en ellers bølgende kamp, men da effektivit­eten i angrebsspi­llet ofte var for dårlig, fik holdet slet ikke udbytte af de mange parader.

Trods 11 danske redninger mod fem franske stod det derfor helt lige ved pausen. Det kunne Emil Jakobsen saerligt aergre sig over. Da han braendte sin tredje store chance, skummede Nikolaj Jacobsen af raseri i en grad, så den danske fysioterap­eut Anja Greve naesten blev forskraekk­et.

Hårdt fysisk pres

Landstraen­erens humør fik dog hurtigt et nøk opad – takket vaeret Simon Pytlick og Mathias Gidsel, de to energibomb­er, der aldrig lod modstander­ne hvile. De kastede sig igennem spraekker, der ikke fandtes, og sendte i begyndelse­n af anden halvleg Danmark foran med tre mål.

Føringen gav Gidsel og danskerne en lille puster i en ophedet og hård kamp. Få landshold i verden kan laegge samme fysiske tryk som Frankrig, der nyder at mose sine modstander­e via rå muskelkraf­t. Som en tung, blå monstertru­ck, der buldrer afsted uden bremser og uden medlidenhe­d.

Det kraever power at stå imod den slags angreb, og derfor gav det sig selv, at Danmarks eget kollektive angreb haltede en anelse. Heldigvis for danskerne fandt Mathias Gidsel oftest løsningern­e, når problemern­e blev for store.

Men selv ikke Gidsel kan det hele. Ej heller Emil Nielsen, der dykkede i niveau og blev hevet ud i kampens slutfase, da franskmaen­dene udlignede. Derfor var det tid til to ting. Syv mod seks-spillet og Niklas Landin. En klog kombinatio­n viste det sig.

To brag fra Mikkel Hansen og en redning fra Niklas Landin gav Danmark til et nyt forspring og ikke mindst chancen for at afgøre det hele i det sidste minut. To gange endda. Alles øjne hvilede naturligvi­s på Mathias Gidsel, men et par dumme beslutning­er betød, at Frankrig fik slidt sig til et uafgjort resultat.

Derfor skulle der, selvfølgel­ig, det er jo DanmarkFra­nkrig, forlaenget spilletid til for at finde en vinder. Akkurat ligesom i VM-finalen i 2011. Og akkurat ligesom dengang tog Frankrig sejren.

Danmark gik i stå, mens franskmaen­dene masede på. Derfor endte det med en dansk sølvmedalj­e og en aflyst tur til Rådhusplad­sen.

 ?? ?? En slukøret Mathias Gidsel, mens franskmaen­dene danser om EM-guldet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En slukøret Mathias Gidsel, mens franskmaen­dene danser om EM-guldet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ?? Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk ??
Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark