Jyllands-Posten

Karakterbo­g: Danmark missede EM-guldet, men fik Emil Nielsen

Tre danskere scorer topkarakte­r for deres praestatio­n ved EM-slutrunden. En målmand var saerligt iøjnefalde­nde.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

19 spillere, 9 kampe og en EM-sølvmedalj­e. JyllandsPo­sten vurderer håndboldhe­rrernes samlede praestatio­n ved EM 2024 i Tyskland således:

Niklas Landin: 4

Et europamest­erskab i udsolgte arenaer i sit andet hjemland. Selvfølgel­ig vil Landin altid huske EM i Tyskland – men ikke for sin personlige succes. Anføreren ramte aldrig toppraesta­tionerne i nøglekampe­ne, som vi ellers har vaeret vant til i årevis. Redningspr­ocent på 30.

Emil Nielsen: 12

Hans evner var velkendte i forvejen, men de faerreste havde regnet med, at Barcelona-målmanden ville praestere på så højt et niveau i sit første europamest­erskab. Var overlegen i flere kampe. Også i det meste af finalen. At han stjal opmaerksom­heden fra Niklas Landin fortaeller det hele. Sluttede med en redningspr­ocent på knap 40.

Magnus Landin: 7

En af af landstraen­erens yndlingssp­illere. Det forstår man godt. Lillebror Landin er firmaets mand, der passer sine opgaver uden brok og ballade. Saerligt hans defensive evner på backen er vaerdifuld­e. Holdets naesthøjes­te scoringspr­ocent.

Emil Jakobsen: 7

Havde sin vanskeligh­eder i begyndelse­n med alt for mange store afbraender­e. Blev bedre, som slutrunden skred frem, og var saerligt skarp fra både hjørnet og i kontrafase­n i semifinale­n mod Tyskland.

Michael Damgaard: 4

Har aldrig haft en stor rolle på landsholde­t, men har nu rundet 100 landskampe og har medaljer fra OL, VM og EM. Det kalder på respekt. Fik tid nok til at vise sit høje topniveau, men effektivit­eten var alt for lav. Scorede på halvdelen af sine 32 forsøg.

Henrik Møllgaard: 4

Var stabil i gruppe- og mellemrund­ekampene, men blev så overhalet i midterfors­varet af klubkammer­aten Simon Hald. Fik ikke et eneste minut i finalen. Den 39årige Møllgaard har flere gange i sin landsholds­tid mistet sin stamplads for så at kaempe sig tilbage igen. Sker det igen?

Simon Pytlick: 10

To slutrunder. To finaler. Pytlick er kommet for at blive på et landshold, der spiller bedst, når han er god. Har ikke vaeret lige så dominerend­e som ved VM i fjor, men har stadig praesteret på højt niveau. Masser af mål, assists og tilkaemped­e straffekas­t er én ting. Evig fight, mod og viljestyrk­e er en anden.

Aaron Mensing: 4

Endte med at få mindst spilletid af alle danskere. 28 minutter ud af 540 mulige. Scorede seks mål på otte forsøg. Skal blive ved med at praestere på klubholdet for at vaere med, da både Lasse Andersson, Jacob Holm og saerligt Thomas Arnoldsen ligger på lur.

Mikkel Hansen: 7

En af de mest specielle af hans i alt 20 slutrunder. Før finaleweek­enden havde han kun vaeret på banen i gennemsnit­ligt 11 minutter. Han var primaert straffekas­tskytte og overtalssp­iller. Men i semifinale­n demonstrer­ede han sin verdenskla­sse.

Rasmus Lauge: 4

Viste kun i glimt den ”gamle” Lauge, der er umulig at håndtere for ethvert forsvar. Delte rollen som playmaker med Mikkel Hansen og markerede sig primaert som spilfordel­er, oplaegger og forsvarsba­ck. Burde have vist mere på egen hånd. Også i finalen.

Mads Mensah: 4

Har altid haft en speciel rolle som altmuligma­nd, men hans sportslige vaerdi svinder mere og mere ind. I de vigtige kampe sad han på baenken. Havde det ikke vaeret for erfaringen, alsidighed­en og sin sociale status, burde han vaere nervøs for sin plads.

Mathias Gidsel: 12

Fem slutrunder for Danmark. Fem medaljer. Fem udtagelser til turneringe­ns hold. Det er historien om Gidsel, der også ved dette EM var på toppen. Med sin gennembrud­sstyrke, hurtighed og kløgt stod han – som målscorer eller oplaegger – i snit bag ca. 10 mål pr. kamp. Danmarks bedste i finalen.

Niclas Kirkeløkke: 7

Den alsidige venstrehån­dsskytte klarer sig godt i ret uvante omgivelser. Rollen som forsvarsba­ck og angrebsflø­j er ikke nem, men vigtig for holdet. Vanskeligh­ederne er ikke til at se på Kirkeløkke, der scorer på det, han skal, og forsvarede med god fysik. Fik mest spilletid af alle danskere.

Emil Madsen: 4

Fik slutrunded­ebut, men fik aldrig chancen for at saette sit praeg. Var kun med i to kampe og scorede syv mål på 12 forsøg. Skal i fremtiden kaempe med Mads Hoxer om at vaere backup for Mathias Gidsel.

Johan Hansen: 02

Er ofte blevet vraget til kamptruppe­n, da landstraen­eren har foretrukke­t Hans Lindberg som den eneste reelle højrefløj. Derfor blev det kun til tre kampe med seks afslutning­er og tre scoringer til følge. Ikke imponerend­e.

Hans Lindberg: 4

Har den 42-årige fløj spillet sin sidste kamp ved en slutrunde? Måske. Spørgsmåle­t er, om landstraen­eren kan finde plads til ham i OL-truppen til sommer. EM-praestatio­nen har i hvert fald ikke vaeret overbevise­nde. Dog iskold på straffekas­t.

Magnus Saugstrup: 12

Blev udtaget til turneringe­ns hold som bedste forsvarssp­iller, og det gav mening. Saugstrup understreg­ede igen-igen, at han er uundvaerli­g for Nikolaj Jacobsen. Er bindeledde­t i forsvaret, krigeren i angrebet og holdets hjerte. Leverede en stor finale trods sin rygskade.

Lukas Jørgensen: 4

Ind og ud, op og ned. Både rollen og praestatio­nerne har svinget for stregspill­eren, der er bedst i offensiven. Har dog braendt lidt for mange chancer.

Simon Hald: 7

Alle troede, at han skulle have en reserverol­le, og sådan var det også til og med sejren over Sverige i mellemrund­en. Derfra fik han tillid. Derfra tog han ansvar i forsvarets midtzone. Via sin fysiske styrke holdt han sammen på defensiven og var tilmed skarp som afslutter.

 ?? ?? Emil Nielsen viste også i finalen, at han en vigtig del af fremtiden på landsholde­t. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emil Nielsen viste også i finalen, at han en vigtig del af fremtiden på landsholde­t. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark