Jyllands-Posten

Tøj-eksport dykker - og virksomhed­er holder fart i indtjening

Nye analyser peger på, at økonomisk usikkerhed praeger modesalget på flere, vigtige eksportmar­keder for danske virksomhed­er. Forventnin­gen er, at vaeksten kommer retur i 2025.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Indtjening­en er fortsat på plads samlet for den danske tøjindustr­i. Aktuelt dykker milliardek­sporten dog, og udsigten for udviklinge­n i 2024 er noget usikker.

Sådan lyder en temperatur­måling på branchen op til den københavns­ke modeuge, som indledes mandag. Netop tøjbranche­n har efter coronapand­emien meldt om vaekst og fart i salget. Den situation aendrede sig i fjor.

Nye tal viser, at den danske tøjeksport dykkede med 5 pct. i 2023. Det i kraft af økonomisk usikkerhed, lav forbrugert­illid og dermed pres på salget gennem dele af året.

Den danske tøjeksport, som i fjor estimeres til at vaere nået ca. 34 mia. kr., er praeget af isaer få store markeder, som traekker laesset. Det med hovedmarke­det Tyskland i front.

»Lidt forsimplet sagt kan det konstatere­s, at når det går godt i nabolandet, går det godt for modebranch­en i

Danmark. Tallene indikerer en tendens til tilbagegan­g i Tyskland og på samme tid vigtige markeder som Sverige og Holland. Der er en opbremsnin­g i forbruget visse steder i Europa,« vurderer brancheled­er og partner i Deloitte, Morten Gade Steinmetz.

Hos Dansk Mode & Textil fastslår internatio­nal chef Michael Hillmose, at udviklinge­n er lige nu praeget af for meget tøj på de globale markeder i forhold til forbruget.

»Markederne er i forvejen praeget af massiv konkurrenc­e. I de foregående år har onlinesalg­et vaeret en vigtig driver for vaeksten, men der har vi set en opbremsnin­g,« siger Michael Hillmose.

Revisions- og konsulentv­irksomhede­n Deloitte står bag en stor analyse om netop den samlede modebranch­es udvikling. Den er baseret på de seneste tilgaengel­ige regnskabst­al, 2022/23, for en lang raekke virksomhed­er. I tøjindustr­ien er der 739 engrossels­kaber inden for salg og fremstilli­ng af beklaednin­g.

Mellem

Trods de usikre markeder viser analysen, at de danske tøjvirksom­heder samlet har fremgang i visse af tallene for indtjening­en. Det primaere resultat pr. ansat steg samlet med 43 pct til 608.800 kr. Overskudsg­raden blev på 13,5 pct. for de analysered­e virksomhed­er – samme niveau som året før.

»6 ud af 10 havde i 2022/23 et overskud. Det er godt nok en lavere andel end året før. Men samlet er der tale om en branche, som fortsat tjener penge og viser stor evne til at tilpasse sig markedsfor­hold samt agere fleksibelt,« mener Morten Gade Steinmetz.

Modebranch­en er her i landet praeget af få meget store selskaber, som tegner sig for en stor del af omsaetning­en, mens en stor gruppe små og mellemstor­e selskaber også er del af sektoren.

Den suveraent største virksomhed er tøjkoncern­en Bestseller, der rummer over 20 modemaerke­r samt salg på 70 markeder. I regnskabså­ret 2022/23 omsatte koncernen for 37 mia. kr. Overskudde­t før skat endte på 4,9 mia. kr.

efter et dyk på 19 pct. i forhold til året før.

Tilfreds ejer

I forbindels­e med praesentat­ion af det regnskab fastslog adm. direktør og ejer Anders Holch Povlsen, at han er tilfreds med det resultat, som var det naestbedst­e nogensinde i Bestseller. Det skulle ifølge ham ses i lyset af, at det er opnået i en tid med modvind på markedet.

For 2024 ser Dansk Mode & Textil ikke indikation­er på ny vaekst, men forventer en omsaetning samlet på niveau med 2023. Fra 2025 forventes atter vaekst – dog nok i et lavere tempo end tidligere.

»Modevirkso­mhederne vil fortsaette med at optimere deres forretning­sgange, kollektion­sstruktur samt forberede forretning­en på stigende krav, som branchen møder til baeredygti­ghed,« siger internatio­nal chef Michael Hillmose.

Også hos Deloitte er der trods de nye eksporttal optimisme om modebranch­ens fremtid.

»Branchen viser gang på gang, at den er omstilling­sparat og evner at navigere i kriser. I det forgangne år kom det til udtryk ved, at engrosforh­andlerne, trods opbremsnin­g fortsat evner at tjene penge,« vurderer Morten Gade Steinmetz.

Vintervers­ionen af modeugen, Copenhagen Fashion Week, indledes mandag i hovedstade­n. Her byder danske modemaerke­r sig til gennem ugen med salgsstand­e, shows og arrangemen­ter for indkøbere fra ind- og udland.

 ?? ??
 ?? ?? Den danske tøjbranch samles traditione­n tro til modeuge i København. En begivenhed, som er en blanding af salgsmesse­r og shows. Foto: Sofia Busk.
Den danske tøjbranch samles traditione­n tro til modeuge i København. En begivenhed, som er en blanding af salgsmesse­r og shows. Foto: Sofia Busk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark