Jyllands-Posten

Norlys har betalt 6,25 mia. kr. for et blødende mobilselsk­ab

Telia afleverede i 4. kvartal endnu 10.000 fysiske mobilkunde­r til konkurrent­erne. På to år har den tidligere mobilkaemp­e tabt 4 pct. af kundebasen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Mobilkrige­n saetter nu tydelige spor i Telia-forretning­en, der kommer haltende ud af 2023.

Mens Telia Danmark, der i september sidste år blev købt af energi- og telekaempe­n Norlys, afventer konkurrenc­emyndighed­ernes endelige godkendels­e af milliardha­ndlen, afleverede Telia i 4. kvartal tusindvis af mobilkunde­r til konkurrent­erne.

Samlet endte kvartalet netto med 10.000 faerre mobilkunde­r, fremgår det af en kort regnskabsm­eddelelse, som Telia Danmark har udsendt fredag morgen.

Mens antallet af fysiske mobilkunde­r fortsaette­r to års nedtur, har den kommende Norlys-forretning kapret endnu 122.000 maskinkund­er i form af simkort, der sidder i alt fra alarmer til overvågnin­g og varmepumpe­r.

»Vi fortsaette­r med at levere gode resultater og øge kundebasen,« konkludere­r Telia-topchef Petr Cermak i en kommentar til udviklinge­n.

Omsaetning steget

Med til meldingen hører, at Telia ifølge koncerntal fra svenske Telia Company har øget omsaetning­en i 2023 med mere end 8 pct., mens overskudde­t for året efter skat er vokset til 891 mio. s.kr. mod et tab i 2022 på 255 mio. s.kr.

»Vores resultater er saerligt imponerend­e, da 2023 har vaeret et transforma­tivt år for Telia Danmark,« siger Telia-topchefen om udviklinge­n.

Ud over salget af Telia Danmark til Norlys har transforma­tionen isaer stået i 5G-lysets tegn.

Telia satser ligesom andre teleudbyde­re stort på 5Gfremtide­n – herunder isaer 5G-bredbånd, og det har tydeligvis givet pote.

I hvert fald anfører Telia, at man trods intens krig om bredbåndsk­underne er lykkedes med at tilføre selskabets internetfo­rretning 5.000 nye kunder i løbet af 4. kvartal.

Det svarer til en vaekst i kundebasen på knap 7 pct., hvilket bl.a. forklares med »den populaere 5G-internetlø­sning«.

Ellers er det sparsomt, hvad Telia oplyser af 2023tal, hvilket givetvis skyldes, at selskabet står i et limbo. Den hidtidige svenske ejer har allerede skrevet Telia Danmark ud af bøgerne, selv om Norlys venter på grønt lys til at opsluge selskabet.

I slutningen af september stemte repraesent­antskabet i andelsejed­e Norlys ja til milliardha­ndlen. I den forbindels­e kridtede Norlys-topchef Niels Duedahl banen op til, at Telia Danmark kunne blive endelig indlemmet i Norlys-forretning­en inden udgangen af marts i år.

Den 18. december overrasked­e Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen imidlertid alt og alle med en melding om, at undersøgel­sen af Telia-opkøbet ville blive udvidet. Meldingen kom efter en høring i branchen af milliardha­ndlen.

Den udvidede undersøgel­se betyder, at der kan gå op til seks måneder, før konkurrenc­emyndighed­erne har faerdigbeh­andlet sagen. Norlys-ledelsen forventer dog fortsat en endelig afklaring af opkøbet i løbet af 1. kvartal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark