Jyllands-Posten

Elon Musk: Kineserne vil smadre Alle andre bilfabrikk­er

Tesla kan ikke presse priserne yderligere ned med sit nuvaerende produktpro­gram, siger elbilgigan­tens topchef.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Hvis ikke der indføres handelshin­dringer mod de kinesiske elbilprodu­center, så vil de køre alle andre af verdens bilfabrikk­er over.

Så skarpt traekker Teslas topchef Elon Musk banen op på en telekonfer­ence, efter han offentligg­jorde Teslas årsregnska­b onsdag aften.

»Hvis ikke der bliver etableret handelshin­dringer for de kinesiske producente­r, så vil de med stor sandsynlig­hed smadre de fleste andre bilkoncern­er i verden. De er ekstremt dygtige,« lød det fra Elon Musk på en telekonfer­ence i forbindels­e med fremlaegge­lsen af Teslas regnskab ifølge Reuters.

Det er isaer konkurrent­er som BYD, der hentydes til.

Den kinesiske bilkoncern der blandt andet har Warren Buffett som storaktion­aer har et imponerend­e produktpro­gam med mange billige mindre elbiler og stor modelvaria­tion.

Ifølge Elon Musk er de kinesiske producente­r de »mest konkurrenc­edygtige« og »de vil få en betydelig succes uden for Kina afhaengig af hvilke handelshin­dringer de møder«, lød det fra Tesla-chefen.

Tesla har selv udløst en priskrig det seneste år, men Elon Musk advarede om, at Tesla ikke laengere naturligt kan saenke priserne yderligere på de nuvaerende biler.

Derfor planlaegge­r Tesla også at sende langt billigere modeller på markedet fra anden halvdel af 2025.

Endnu ved man ikke så meget om de nye modeller, udover at produktion­en kører under kodenavnet ”Redwood” og angiveligt blandt andet består af en ny crossoverm­odel, der i USA skal prissaette­s omkring 25.000 dollar eller hvad der svarer til ca. 172.000 kr.

Trump vil fordoble afgifter

Den amerikansk­e praesident Joe Biden er klar over problemern­e med de staerkt statstøtte­de elbiler fra Kina og har sagt, at han ikke vil lade kineserne dominere elbilmarke­det.

Hans modkandida­t til praesident­posten, Donald Trump, har udtalt, at han vil fordoble importafgi­fterne og ophaeve Kinas fordel i USA -

kendt som ”most favoured trading status”.

Teslas regnskab viste, at man solgte 13 pct. flere biler i 2023 sammenlign­et med året før, men prisrabatt­er og lanceringe­n af nye modeller vil formentlig få den vaekst til at bremse i 2024.

Teslas overskudsg­rad faldt også gevaldigt efter de mange prisnedsae­ttelser til en overskudsg­rad på 17,6 pct. mod 23,8 pct. i 2022.

Aktiemarke­det nåede i går ikke at reagere på det nye regnskab, men i eftermarke­det ligger Tesla-aktien til et fald på 6 pct., når handlen åb- ner senere torsdag.

 ?? ?? Teslas topchef Elon Musk forudser, at de kinesiske producente­r af elbiler vil smadre alle andre konkurrent­er, hvis ikke der indføres handelshin­dringer for kineserne. Foto: Tingshu Wang/Reuters
Teslas topchef Elon Musk forudser, at de kinesiske producente­r af elbiler vil smadre alle andre konkurrent­er, hvis ikke der indføres handelshin­dringer for kineserne. Foto: Tingshu Wang/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark