Jyllands-Posten

Katastrofa­le salgstal rammer branchen for varmepumpe­r

Salget af varmepumpe­r er faldet drastisk. Det skyldes en »perfekt storm«, som har fået ivaerksaet­ter Martin Thorborg til at trimme den virksomhed, han blev medejer af i 2020.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Lige indtil efteråret 2022 stormede salget frem.

Danskerne var vilde efter at få udskiftet deres olie- eller gasfyr med varmepumpe­n. Isaer i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine og det faelles europaeisk­e budskab om at blive fri af Putins gas.

Men i det efterår skete der et knaek, og lige siden er salget styrtdykke­t.

»Det var fra den ene dag til den anden. I det øjeblik, der kom den melding fra regeringen, gik markedet fuldstaend­ig i stå. Folk ringede og afbestilte deres installati­oner, fordi de ville vente,« siger Martin Thorborg.

Han er kendt som serieivaer­ksaetter, og i 2020 blev han medejer og bestyrelse­sformand i varmepumpe­selskabet Amalo.

Han henviser til regeringen­s besked om, at der ville komme en tilskudsor­dning for varmepumpe­r.

Det ødelagde Amalos 4. kvartal af det ellers succesrige 2022, og Martin Thorborg kan tydeligt genkende de dårlige salgstal, som Tekniq Arbejdsgiv­erne har kortlagt for 2023.

Ifølge en ny opgørelse fra arbejdsgiv­er- og erhvervsor­ganisation­en er salget af vandbårne varmepumpe­r faldet med 39 pct. i forhold til salget i 2022.

»Vi forventer desvaerre, at salget kommer til at ligge endnu lavere her i 2024. Det er en skam, for det betyder, at vi går glip af en stor mulighed for at reducere CO2-udledninge­n og spare på energiforb­ruget i de danske hjem,« udtaler Troels Hartung, baeredygti­ghedschef i Tekniq Arbejdsgiv­erne i en pressemedd­elelse.

Det samme forventer Martin Thorborg.

For varmepumpe­rnes moment blev draebt af regeringen­s løfte om et tilskud. Et benspaend, som blev forstaerke­t af, at tilskuddet blev udskudt to gange og først trådte i kraft omtrent et år efter meldingen.

Sideløbend­e er inflatione­n og renterne steget. Dertil kommer, at fortaellin­gen om en hurtig udrulning af fjernvarme til alle danskere har fået momentum, mener Martin Thorborg. En fortaellin­g, som han selv mener er rosenrød.

»Det er lidt en perfekt storm af flere forskellig­e ting, der har ramt markedet på en gang. Men det var tilskudden­e, som startede lavinen,« siger han.

Beskedne forventnin­ger

Når Martin Thorborg ser mod det nye år, har han ikke store forventnin­ger til salgstalle­ne. Han er dog ikke bekymret for Amalo. Virksomhed­en har trimmet sine omkostning­er ved bl.a. at fyre halvdelen af medarbejde­rne.

Samtidig har den udvidet produktpor­teføljen til at omfatte solceller. En tilføjelse, der nu har fået »nogenlunde vind i sejlene«, men som selskabet forventer meget af.

»Og så har vi også vaeret lidt jyske, kan man sige. Alle de penge, vi tjente, da det gik godt, stod stadig på vores bankkonto, da vi kunne se de mørke skyer begynde,« siger Martin Thorborg.

Den kendte ivaerksaet­ter tror også på, at markedet vender tilbage. Når først danskerne finder ud af, at fjernvarme­n ikke kan rulles ud til alle, og de stadig står med et dyrt olie- eller gasfyr, lyder det.

»Og forhåbentl­ig får vi lavere renter på et eller andet tidspunkt, og inflatione­n falder, så folk begynder at få flere penge mellem haenderne igen,« siger Martin Thorborg og tilføjer, at det dog ikke vil blive den samme eksplosive vaekst som tidligere.

Markedets tilbageven­den kraever dog også, at politikern­e holder fingrene fra markedet. Det er den afsluttend­e, klare opfordring til politikern­e fra ivaerksaet­teren.

»Vores ene håb er, at det offentlige kan holde sig vaek og lade vaere med at komme med flere åndssvage tilskud. Det forplumrer markedet, forvirrer forbrugern­e og har ingen gavnlige effekter overhovede­t,« siger Martin Thorborg.

 ?? ?? Martin Thorborg har maerket konsekvens­er af et drastisk fald i salget af varmepumpe­r. Foto: Dinero/PR
Martin Thorborg har maerket konsekvens­er af et drastisk fald i salget af varmepumpe­r. Foto: Dinero/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark