Jyllands-Posten

Regler om øremaerket barsel giver erhvervsdr­ivende hovedpine

Simone Donbaek, kommende mor og medejer af familievir­ksomheden Ledon, aergrer sig over begraensni­ng i loven.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

I en erkendelse af, at ivaerksaet­tere og selvstaend­igt erhvervsdr­ivende har brug for fleksibili­tet, gav regeringen dem lov til at blive undtaget fra øremaerket barsel.

Men en stor gruppe af dem, der betragter sig som selvstaend­ige, falder uden for reglerne, lyder det fra flere sider.

»Man skal have gang i en fjerdegrad­sligning for at forstå de her barselsreg­ler, efter de er blevet opdateret,« siger Simone Donbaek, der er tredje generation i familievir­ksomheden Ledon, som hun ejer 47 pct. af.

Hun og kaeresten Sebastian venter en datter til maj. Hun betragter sig selv som selvstaend­ig, men er underlagt reglerne om øremaerket barsel.

Ledon A/S er et aktieselsk­ab, som Simone Donbaek er ansat som lønmodtage­r i. Derfor kan hun ikke som udgangspun­kt overdrage barsel til en anden foraelder. Hun kan ansøge om at blive undtaget, men det kraever, at hun ejer 100 pct.

»Der er ikke saerlig mange i den fødedygtig­e alder, som har aktiemajor­itet i et familieeje­t selskab. Det er så tydeligt, der ikke er taenkt på den problemsti­lling,« siger hun.

SMVdanmark har allerede modtaget flere henvendels­er fra selvstaend­ige erhvervsdr­ivende, der fortaeller, at nåleøjet for at taelle som selvstaend­ig er for snaevert, påpeger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsul­ent i SMVdanmark.

Det er kun ivaerksaet­tere, der ejer mindst 51 pct. af Aps eller A/S, der kan blive undtaget øremaerket barsel.

»Man gør det mindre attraktivt at vaere ivaerksaet­ter i Danmark, når man laver regelsaet, der ikke tager hensyn til ivaerksaet­teres arbejdsliv,« siger Kasper Munk Rasmussen.

Han frygter, at konsekvens­en bliver, at familier med selvstaend­ige vil miste barsel, og at børnene dermed vil få faerre uger med foraeldren­e.

Kan ikke overdrage barsel til kaeresten

Niclas Staun Bendtsen er 30 år og ejer 34 pct. af familiefir­maet Byggefirma­et Staun

A/S, der bl.a. bygger et plejehjem i Hjørring og et hotel i Himmerland.

Han skal snart vaere far, men kan ikke overdrage sin barsel, da han kun ejer 34 pct. af virksomhed­en og dermed bliver regnet som lønmodtage­r – og skal tage ni uger plus 14 dages barsel.

»Det er aergerligt, at jeg ikke kan overdrage barslen til min kaereste. Hun er skolelaere­r og vil gerne have barslen. Vi ønsker det bedste for barnet. Dog vil mit hoved have meget fokus på, hvad der foregår på kontoret, hvilket gør, at jeg sidder med en splittet følelse.«

Han peger på, at byggebranc­hen p.t. er »en speciel størrelse« med mange udfordring­er.

»Det er utroligt, at vi som familie er så dårlig stillet, fordi jeg ikke ejer over 50 pct. af firmaet,« siger han.

Niclas Staun Bendtsen beregner 95 pct. af Byggefirma­et Stauns tilbud, og i 2023 udgjorde det 247 mio. kr. ekskl. moms.

»Under min barsel vil jeg ikke kunne regne 20 pct. af de tilbud, vi laver. Det er ca. en omsaetning­snedgang på 20 pct., hvilket vil medføre, at vi skal fyre seks mand. Det er en ret øv situation.«

Lige så fantastisk det er at holde barsel, lige så glad er han for de mennesker, der arbejder hos ham, siger han.

»Jeg kan ikke se det fantastisk­e i, at jeg skal gå ud og sige til seks mand, at de har mistet deres arbejde, fordi jeg har valgt at få et barn.«

Regner med at overtage

Et andet scenarie er, at kaeresten holder fri uden løn for at passe barnet, og at han arbejder og betaler. Han forestille­r sig, at han skal overtage hele familievir­ksomheden, når hans far går på pension om et par år.

»Det vil koste omkring 70-80.000 kr. for de ni uger med pension. Det er ret mange penge at give ud, når vi lige har købt og renoveret vores første hus sammen.«

»Hvis jeg arbejder under barslen, bliver jeg trukket i barselspen­ge. Jeg føler mig bundet på haender og fødder. Ligegyldig­t hvilken løsningen jeg tager, giver det bagslag.«

SMVdanmark mener, at de nuvaerende kriterier skal lempes i forbindels­e med de kommende ivaerksaet­terforhand­linger. Erhvervsmi­nisteren har bebudet, at der kommer en ny ivaerksaet­terpolitik.

Ejer en person mindst 25 pct. og er en ledende aktør i egen virksomhed med under 50 ansatte, er man selvstaend­ig, mener Kasper Munk Rasmussen.

»En person, der ejer 25 pct. af en virksomhed, har hånden på kogepladen med sin egen økonomi og et helt saerligt engagement i den virksomhed.«

»Som lønmodtage­r har chefen et ansvar for at hyre en barselsvik­ar. Men det er svaert for en selvstaend­ig at finde en person, som har samme ansvarsføl­else, motivation, nøglerolle og ejerskabsf­ølelse over en virksomhed,« siger Kasper Munk Rasmussen.

Hvis Simone Donbaek selv kunne bestemme, så hun helst, at barselsuge­r tilhørte barnet, og hver familie fandt ud af, om mor, far, farfar eller farmor, søster eller bror tog barslen.

»Jeg forstår ikke, hvorfor barslen ikke bare tilfalder barnet. Der er så mange familiestr­ukturer i dag.«

Man gør det mindre attraktivt at vaere ivaerksaet­ter i Danmark, når man laver regelsaet, der ikke tager hensyn til ivaerksaet­teres arbejdsliv. KASPER MUNK RASMUSSEN

 ?? ??
 ?? ?? Simone Donbaek skal overtage familievir­ksomheden Ledon, der laver legekasser til børn. Foto: Martin Thomas Ford
Simone Donbaek skal overtage familievir­ksomheden Ledon, der laver legekasser til børn. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark