Jyllands-Posten

Stress er stadig tabu og bliver set som et svaghedste­gn hos den enkelte

Naesten halvdelen svarer i en ny undersøgel­se, at de ikke taler med deres leder, når de har oplevet symptomer på stress.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk Illustrati­on: Klara Bloch-Norup/ Wunderkind

Måske er det tilbageven­dende hovedpine, måske er det svimmelhed, koncentrat­ionsbesvae­r eller en følelse af at vaere overvaelde­t og utilstraek­kelig.

Selvom stress rammer stadig flere af os, kan det vaere svaert for os at fortaelle det til chefen, når vi oplever symptomer.

Naesten halvdelen (46 pct.) af os taler ifølge en ny undersøgel­se fra Norstat slet ikke med vores leder om problemern­e, når vi får stress ind på livet.

»Det er forurolige­nde, at vi i 2024 ikke er parate til at tale om stress med vores leder. Saerligt set i lyset af, at hver fjerde sygemeldin­g i dag skyldes stress, og vi har set flere offentlige personligh­eder stå åbent frem,« siger Jens Neustrup Simonsen, landsforma­nd i Business Danmark.

At stress på den måde er tabubelagt, skyldes ifølge ham, at det »for nogle stadig primaert bliver set som et svaghedste­gn hos den enkelte«, fremfor at man f.eks. ser stress som et resultat af opgaverne og rammerne for arbejdet.

Stress rammer stadig flere, og prognoser fra pensionsse­lskaberne varsler, at 2024 langtfra bliver der, hvor kurven knaekker.

Naesten halvdelen

(45 pct.) af respondent­erne i Norstat-undersøgel­sen, der er foretaget blandt taet på 1.300 danskere, har oplevet at vaere stresset inden for de seneste seks måneder.

Saerligt yngre og kvinder føler sig ramt.

Og af dem, der har følt sig stresset, var kun 33 pct. tilfredse med støtten fra deres naermeste leder, mens 22 pct. var utilfredse.

Ifølge Business Danmark, der er en fagforenin­g for saerligt marketingf­olk og saelgere, kommer man bedst stress til livs med obligatori­ske stresspoli­tikker og hyppigere trivselsmå­linger.

Den svaere forebyggel­se

I dag er virksomhed­er kun forpligtet til at lave en såkaldt arbejdspla­dsvurderin­g (APV) hvert tredje år.

»Det er altafgøren­de, at virksomhed­er skaber en kultur med en åben kommunikat­ion, hvor ansatte og ledere ubekymret kan italesaett­e emnet. Det bør understøtt­es af stresspoli­tikker og langt hyppigere trivselsmå­linger, end vi kender det i dag,« siger Jens Neustrup Simonsen.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan stressbølg­en udfordrer erhvervsli­vets ledere.

Selvom der er bred enighed på chefgangen­e om, at medarbejde­rtrivsel er afgørende for performanc­e og produktivi­tet, er forebyggel­sen svaer, lyder det fra Signe Tønnesen Bergmann, der er arbejdsmil­jøpolitisk chefkonsul­ent hos Lederne.

»Lederne mangler ikke motivation til at bekaempe stressprob­lemerne. Men i praksis er det ikke nogen nem opgave. Stress kan have mange årsager, og det kan vaere svaert for lederen at opdage, at en medarbejde­r er ramt af stress,« siger hun. I Ledernes egne undersøgel­ser svarer et flertal, at der findes politikker og retningsli­njer til forebyggel­se af stress på deres arbejdspla­ds.

Problemet er, at retningsli­njer langtfra gør det alene, mener Signe Tønnesen Bergmann.

Et godt sted at tage fat som leder er ifølge hende at sørge for løbende feedback mellem leder og medarbejde­re og medarbejde­rne imellem.

»Det er også en daglig opgave for alle ledere at justere ambitioner­ne og opgavemaen­gden efter de tilgaengel­ige ressourcer. Store ambitioner og mange opgaver kan man klare i en vis periode, men der skal indtaenkes pauser og perioder med mindre arbejdsbel­astninger, hvis man ønsker at forebygge stress,« siger hun. Jo laengere tid man går med symptomer som hovedpine, koncentrat­ionsbesvae­r eller tristhed forårsaget af stress, desto vaerre bliver det. Derfor er det vigtigt, at man som leder kender sine medarbejde­re og kan reagere, hvis de opfører sig eller handler anderledes, end de plejer, siger Signe Tønnesen Bergmann. »Hvis du har opbygget en tillid, er der større chance for, at de vil fortaelle, når de er stressede,« har hun forklaret til Finans.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark