Jyllands-Posten

I kan ikke regne med, at de pårørende kan løse flere opgaver for samfundet

-

Mange af os har vaeret der; hjulpet et aeldre familiemed­lem på toilettet, givet medicin, redt hår, haengt i telefonkøe­n til laegen og ganske ofte også forsøgt at kommuniker­e med en rar, men fortravlet, dårligt dansktalen­de sosu-assistent på et midlertidi­gt plejehjem.

lfølge en Voxmeterun­dersøgelse fra 2021 hjaelper 24 pct. af befolkning­en en eller flere aeldre familiemed­lemmer – over en million danskere er altså pårørende og tager dermed ofte plejeopgav­er på sig.

Mange kender dermed frustratio­nen, har fulgt de kommunale nedskaerin­ger – og frygter at få omfattende plejeopgav­er for aeldre familiemed­lemmer. Og kan med gru se frem til, at vi selv står i en vaerre situation en dag. Eller som Jane K. Nielsen beskrev det i Jyllands-Posten fredag: »I kølvandet på mine foraeldres plejeforlø­b er jeg ikke laengere bekymret for at blive at gammel. Jeg er raedselssl­agen.«

Danmarks Statistik har netop undersøgt udviklinge­n i pårørendeo­pgaver for AEldre Sagen. 1.600 tilfaeldig­t udvalgte voksne børn til hjemmehjae­lpsmodtage­re har svaret på spørgsmål om tidsforbru­g og opgaver, og udviklinge­n er ildevarsle­nde. For ikke bare laegger de pårørende mange flere timer om ugen og løser flere opgaver i forhold til 2015. Det er nu også dokumenter­et, at flere pårørende selv angiver, at de bliver fysisk og psykisk nedslidte af at hjaelpe – flere i en grad, så det påvirker deres egen arbejdsind­sats. Det er en alvorlig advarselsl­ampe, som bør give aeldremini­ster Mette Kierkgaard anledning til at trykteste det store aeldreudsp­il, der praesenter­es tirsdag i Kolding.

For hele aeldreområ­det er smerteligt udfordret. Vi har nu i månedsvis ventet på at høre, hvad man politisk vil gøre ved det. Af uransageli­ge grunde er regeringen­s store aeldreudsp­il først udskudt og siden delt op i småbidder.

I regeringsg­rundlaget var en omfattende frisaettel­se af den offentlige sektor en hjørnesten, og det er i den grad velkomment. For der er tydeligt brug for flere frie valg, som regeringsg­rundlaget lagde op til med ordene: »Derfor ønsker vi et samfund, hvor der er større tillid, flere muligheder og mere frihed til, at borgerne kan vaelge den velfaerd og den service, som passer bedst til dem.«

Siden er delplaner om bl.a. lokalpleje­hjem, helhedsple­je, løn under sosu-uddannelse, teamtaenkn­ing og sosu’er fra Indien og Filippiner­ne kommet til. Og aeldremini­steren taler varmt om, at pårørende skal »forlaenge hverdagsli­vets glaeder og bidrage med glaede, varme og omsorg«. Det lyder fint alt sammen, men ikke bare mangler det samlede overblik over, hvordan det hele skal realiseres – nu står noget af det også i skaerende kontrast til de tunge opgaver, som både Jane Nielsen beskriver om plejen af sin far – og som fremgår af AEldre Sagens store undersøgel­se.

AEldremini­ster Mette Kierkgaard siger klogt, at »vi skal på ingen måde pålaegge pårørende og frivillige forpligtel­ser«. Vi tager ellers alle nok gerne ansvar for vores egne, men det skal vaere rimeligt, og byrden til at baere. Så hvordan det konkrete regnestykk­e praecist skal gå op, venter mange med rette meget spaendte på.

Nu efterspørg­es der ikke flere ord, flere delplaner og mere debat, men konkret handling.

mere frihed på området – det må bare ikke betyde friheden til at gøre mere arbejde selv, for laesset er allerede ved at vaelte for de pårørende. Så nu efterspørg­es der ikke flere ord, flere delplaner og mere debat, men konkret handling.

Man kan ønske sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark