Jyllands-Posten

At vaere adoptivbar­n er som at vaere en brik i et puslespil

- JOHANNES NIELSEN Cand.mag. i historie og informatio­nsforvaltn­ing, Nørresundb­y

I disse uger kører dokumentar­serien ”Det Store Adoptionst­yveri” på DR1. Dokumentar­en har allerede skabt opmaerksom­hed og forargelse, men som med så mange andre lignende programmer kommer den aldrig helt i dybden med adoptionsp­roblematik­ken.

Jeg er selv oversøisk adopteret og har genfundet min biologiske familie, men emnet og de etiske spørgsmål om adoption har laenge optaget mig og indgik også i mit speciale.

Adoption er både fra statsminis­teren og i en bred del af befolkning­en anset, som om man gør et barn noget godt; en tjeneste, der er til barnets bedste, men det er bare langtfra altid sådan, at vi adoptivbør­n selv oplever det.

Det er som at bruge en brik fra et andet puslespil og forvente, den passer ind i billedet.

Det er muligt, at brikken kan passe ind i puslespill­et, men den passer ikke ind i motivet. Som adopteret er man som en gren, der er podet på et andet trae. Man kan nok komme til at baere frugt, men

grenen har et svagt led, som let kan knaekke i en storm.

programmer kommer heller aldrig ned i spørgsmåle­t om børn som en rettighed. Det at kunne få børn opleves i dag som en

Denne type

menneskere­ttighed, på trods af man har trodset biologien i jagten på uddannelse, selvrealis­ering, villa, Volvo og vovhund.

Når man så har fået alt dette klaret, er biologiens ur ved at løbe ud i sandet for kvinderne, og graviditet bliver svaerere og svaerere for hvert år, der går, og dermed sidste punktum i den perfekte selvrealis­ering: at få børn.

Biologiens faktum har samfundet fået svaert ved at acceptere, og mange søger derfor andre veje for at få sidste brik i selvrealis­eringen på plads. Mange forsøger i første omgang med reagensgla­smetoden, og giver det ikke resultat, adopterer man et barn fra udlandet. For børn, det skal man have, men har man krav på det?

adopteret falder man hurtigt ned mellem to stole i samfundet. Ens udseende gør, at man ikke passer ind i billedet af blåøjede, leverposte­jsfarvede danskere, men opvaeksten i dansk eller vestlig kultur gør, at man heller ikke laengere passer ind i den kultur, man oprindelig­t kommer fra.

Mange adopterede oplever ligesom

Som oversøisk

mange første- og andengener­ationsindv­andrere, at der kan vaere en grad af racediskri­mination i forskellig­e sammenhaen­ge. Dette er sjaeldent overvejels­er, jeg hører adoptivfor­aeldre gøre sig, inden de vaelger at adoptere oversøisk. Her er det egoistiske ønske om at få et barn det helt centrale.

er der et grundlaegg­ende problem i adoptionss­ystemet af danske børn. Der er situatione­r, hvor det bedste for et barn er at blive fjernet fra hjemmet. Dog er man mange gange for hurtige til det, i troen på at man gør det bedste for barnet. Mange gange vil en intensiv indsats for at hjaelpe foraeldren­e vaere bedre for barnet end at fjerne det.

Hvis der er tale om direkte fysiske overgreb, så er jeg enig i, at en fjernelse er eneste rigtige løsning. Hvor systemet så fejler, er, når man for alt i verden vil undgå, at barnet placeres eller adopteres af familiemed­lemmer.

Som barn vil det vaere af større psykologis­k betydning, når man bliver større, at vide eller opdage, at selvom man er adopteret, så er man stadig en del af det rigtige trae.

Også fra magtappara­tet

Som adopteret er man som en gren, der er podet på et andet trae.

 ?? ?? Som oversøisk adopteret falder man hurtigt ned mellem to stole i samfundet, skriver Johannes Nielsen. Privatfoto.
Som oversøisk adopteret falder man hurtigt ned mellem to stole i samfundet, skriver Johannes Nielsen. Privatfoto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark