Jyllands-Posten

Styrelser er blevet en stat i staten

- SØREN REFSLUND MØLLER Pensionist, Borup

Ud over ministerie­r, departemen­ter, direktorat­er, centre og tilsyn er der i det statslige Danmark omkring 50 styrelser.

Styrelser, som tilsynelad­ende lever deres eget bureaukrat­iske liv. Det er det indtryk, man får, når ministre bliver spurgt ud om ulogiske eller uforklarli­ge afgørelser fra en styrelse.

I udtrykket ”styrelse” ligger vel betydninge­n ”at styre” eller ”at have styr på”, men det er da ikke lige det indtryk, som er fremherske­nde.

Efter flere års behandling i Udlaending­estyrelsen er der til statsminis­terens undren givet opholdstil­ladelse til en nigeriansk pirat, som Danmark bestemt ikke kan have gavn af.

Og samme styrelse foretager til FOA’s undren udvisning af veluddanne­de og integrered­e sosu-assistente­r, som Danmark har mangel på.

Vurderings­styrelsen har efter flere års investerin­g i nyt it-system nu slet ikke styr på hverken it-system eller ejendomsvu­rderingen, og vaerst af alt virker det ikke, som om styrelsen har en ambition i den retning.

Skattestyr­elsen glimrer bestemt ikke med at have styr på hverken skatteansa­ettelse eller skatteindd­rivelse.

Styrelsen for patientsik­kerhed har ikke styr på receptudsk­rivning og foretager sig ikke noget effektivt, når der afsløres receptsvin­del.

Betegnelse­n ”Naturstyre­lsen” er rimelig selvmodsig­ende og virker tilsynelad­ende også sådan.

Fødevarest­yrelsen har med årelange sagsbehand­lingstider tilsynelad­ende ikke styr på noget som helst.

Af Folketinge­ts hjemmeside fremgår, at departemen­ter og styrelser er direkte underlagt de respektive ministre. Så kan det jo undre, at et ministersv­ar som regel er, at man ikke kan blande sig i styrelsens arbejde.

Styrelser oprettes formentlig efter behov, men når styrelser får lov til at udvikle sig til ineffektiv­e, bureaukrat­iske og autonome institutio­ner, er de skadelige for det danske samfund og for institutio­ners omdømme – og bør derfor nedlaegges.

Det kan frigive arbejdskra­ft til samfundet og gøre tilvaerels­en som borger i Danmark enklere.

 ?? ?? når styrelser får lov til at udvikle sig til ineffektiv­e, bureaukrat­iske og autonome institutio­ner, er de skadelige for det danske samfund og for institutio­ners omdømme – og bør derfor nedlaegges, mener Søren Refslund Møller. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild
når styrelser får lov til at udvikle sig til ineffektiv­e, bureaukrat­iske og autonome institutio­ner, er de skadelige for det danske samfund og for institutio­ners omdømme – og bør derfor nedlaegges, mener Søren Refslund Møller. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark