Jyllands-Posten

Retten til fri sejlads må og skal forsvares

Da rederidrif­t er Danmarks største eksporterh­verv målt i omsaetning, er det helt naturligt, at det danske forsvar er med til at beskytte sejladsen ud for Yemens kyst.

- TROELS LUND POULSEN Forsvarsmi­nister, (V) ANNE H. STEFFENSEN Adm. direktør, Danske Rederier

Søfarende om bord på fredelige civile skibe angribes med droner og missiler. Skibe forsøges angrebet. Den frie sejlads og vigtige forsynings­kaeder for Danmark og verdenshan­dlen er under angreb.

Det er situatione­n i Det Røde Hav ud for Yemens kyst, hvor Houthi-bevaegelse­n gennem flere måneder har gennemført en raekke uprovokere­de angreb på den internatio­nale skibsfart. Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt.

Det internatio­nale samfund kan ikke tolerere denne situation. Og derfor måtte USA og Storbritan­nien med støtte fra en raekke andre lande natten mellem den 11. og 12. januar for første gang gribe ind med en raekke målrettede angreb på de våben og den infrastruk­tur, som giver houthierne mulighed for at angribe den civile skibsfart i Det Røde Hav.

en del af den bredere og separate internatio­nale koalition med USA i spidsen, som skal sikre fri sejlads for alle i området.

Operatione­n hedder Operation

Danmark er samtidig

Prosperity Guardian og er lavet under den eksisteren­de amerikansk­ledede multinatio­nale maritime koalition, Combined Maritime Forces.

Danmark yder et markant bidrag til koalitione­n. I Folketinge­t har man således førstebeha­ndlet, at fregatten ”Iver Huitfeldt” skal sejle fra Korsør i disse dage og vaere taet på Det Røde Hav, når Folketinge­t har truffet den endelige beslutning. Vi har ligeledes tilsluttet os den mindre koalition af lande, som yder støtte til gennemførs­len af

operatione­r imod houthi-mål i Yemen.

Danmark står altså sammen med nogle af vores vigtigste allierede og partnere for at beskytte de søfarende og den frie sejlads. Og der er mange gode grunde til at stå sammen med vores allierede. Derfor har denne sag i saerlig grad dansk interesse.

hensynet til de søfarendes liv og helbred samt deres familier og pårørende, som ellers skal leve i frygt, når skibene går via

Centralt står jo

Suez. Og ligeledes er der også potentiale­t for miljøkatas­trofer, hvis eksempelvi­s en olietanker rammes.

Tusindvis af skibe sejler hvert år igennem Det Røde Hav på vej til og fra Suezkanale­n. Ruten forbinder Asien og Europa og er en vital åre i den globale skibsfart. Det blev blandt andet tydeligt i 2021, da skibet ”Ever Given” sad fast i kanalen i en uges tid med hundredvis af skibe i kø og store ekstra udgifter til følge.

Den frie sejlads er af saerlig stor betydning for Danmark som søfartsnat­ion. Målt på nationalit­et opererer danske rederier den femtestørs­te handelsflå­de på globalt plan. Derfor er den frie transport af varer af stor national interesse. 8090 pct. af verdenshan­dlen transporte­res med skib, og ca. 12 pct. af den samlede verdenshan­del går gennem Suezkanale­n.

Da rederidrif­t er Danmarks største eksporterh­verv målt i omsaetning, får alvorlige begraensni­nger af den frie trafik på vandvejene hurtigt negative konsekvens­er for os. Ganske som det gaelder virksomhed­er og borgere i mange andre lande.

Men det handler frem for alt om internatio­nal ret og den gaeldende ret til fri sejlads. Vi kan under ingen omstaendig­heder tolerere, at søfarende og den civile skibsfart gøres til angrebsmål af en oprørsgrup­pe.

Derfor fortjener det ros, at en bred koalition af partier har tilkendegi­vet at støtte en aktiv dansk indsats for at forsvare verdenshan­dlen i Det Røde Hav. Det er ikke bare til gavn for Danmark, men for hele verdenssam­fundet, som har stor interesse i en fri og uhindret verdenshan­del.

Det er i den grad vaerd at kaempe for. Tak til Folketinge­t for at støtte op om den svaere beslutning, som det altid er at tage ansvar og engagere sig i en svaer konflikt. For selv om Det Røde Hav er fjernt fra danske kyster, så er det – på godt og ondt – en indsats, som er central for en søfartsnat­ion som Danmark.

 ?? ?? Den frie sejlads er af saerlig stor betydning for Danmark som søfartsnat­ion. Målt på nationalit­et opererer danske rederier den femtestørs­te handelsflå­de på globalt plan. Derfor er den frie transport af varer af stor national interesse, skriver Troels Lund Poulsen og Anne H. Steffensen. Foto: Emil Nicolai Helms
Den frie sejlads er af saerlig stor betydning for Danmark som søfartsnat­ion. Målt på nationalit­et opererer danske rederier den femtestørs­te handelsflå­de på globalt plan. Derfor er den frie transport af varer af stor national interesse, skriver Troels Lund Poulsen og Anne H. Steffensen. Foto: Emil Nicolai Helms

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark