Jyllands-Posten

Katherine Diez findes ikke mere. Men tragedien består

- MARIE HØGH

den side, du søgte, findes desvaerre ikke.«

Det er den besked, man får, hvis man forsøger at tilgå nogle af de artikler, anmeldelse­r eller andre tekster, som den plagiatank­lagede influencer og boganmelde­r Kathrine Diez har skrevet (eller måske lidt rettere rundhåndet lånt, sakset til og sat sammen) til velrenomme­rede dagblade, magasiner og virksomhed­er, bl.a. modemagasi­net Elle og foredragsv­irksomhede­n Athenas, der har fjernet Diez fra deres hjemmeside.

»Der er sket en fejl –

»Siden findes ikke laengere« – nej, for den tilsynelad­ende beåndede, belaeste og begavede Kathrine Diez – sjaeldent smuk og sjaeldent klog – ja, hun findes ikke laengere, for maskerne er faldet.

Berlingske, hvor Diez i perioden 2018-2022 var ansat som freelancel­itteratura­nmelder og klummeskri­bent, har ivaerksat en intern undersøgel­se af hendes tekster.

I de seneste år har faenomenet Kathrine Diez turneret rundt i medierne og på sociale platforme med budskabet om, at man godt kan vaere smuk og klog samtidig, og har i flere klummer højlydt klaget sig over, hvor vanskeligt det var for hende at finde sammen med en »passende mand«, hun kunne føle »samhørighe­d med. Ikke bare seksuelt. Men intellektu­elt. Åndeligt. Det kraever lidt mere, end at man går i fitnesscen­ter eller kører i en stor bil«.

Ja, det er hårdt at vaere en køn åndsfyrste, der end ikke i egen ”sociokultu­relle baggård” kunne finde en mand, der nåede hende til sokkeholde­rne, og hun både forargede og fascinered­e sine laesere med det elitaere udsagn om, at hun ikke gider spise boeuf bourguigno­n med maend, der ikke har en bogreol med »de rigtige forfattere, vaerker og udgivelser – og har laest mindst 75 pct. af dem«.

Bum bum … Ja, i lyset eller skyggen af plagiatank­lager og afsløringe­r af, at Diez endnu har til gode at laese Tom Kristensen­s ”Haervaerk”, som hun lystigt har omtalt og citeret fra – så krummer vi så meget taeer, at det vil tage os flere dage at rette dem ud igen.

i hele verden er at vaere skadefro over Diez – men i virkelighe­den er det en dybt tragisk historie.

Diez har mistet sit gode navn og rygte og trovaerdig­hed, hun ikke kan genopbygge med nogle opdatering­er i Instagrams pseudovirk­elighed. En tragisk skaebne.

Hvad skal damen stille op nu? Hun får aldrig mere trykt så meget som en indkøbslis­te i et medie – og hun får naeppe heller undervisni­ngstjansen i dansk for 7.b med den bachelorud­dannelse, hun formentlig ikke har.

Men hun ligger selvfølgel­ig, som hun har redt – og lad hende bare få fred til at ligge der.

Nuvel – det nemmeste

Til gengaeld må sagen kalde på en vis selvbesind­else og selvransag­else hos de store seriøse dagblade og virksomhed­er, der uden videre har samarbejde­t med Diez, blandt andre Bogforum, hvor Diez har lavet interview på livsstilss­cenen, Gyldendal og Podimo – og de allerede omtalte Berlingske og Elle – for plagiatsag­erne påvirker selvfølgel­ig også mediernes trovaerdig­hed.

Og jeg må sige, at det undrer mig såre, at ingen redaktør har gennemskue­t Diez’ løgnagtige selvfremst­illing, hun har formået at skabe på de sociale platforme – uden hvilke hun aldrig var blevet til.

Og da Diez efter boeuf bourguigno­n-klummen havnede i en voldsom shitstorm, blev hun forsvaret af Berlingske­s davaerende kulturreda­ktør, Anne Sophia Hermansen, der skrev, at »klummerne handlede om det vaesentlig­ste, der findes. Så jeg har givet hende lønforhøje­lse«.

Lad det bare stå lidt til morskab – både »det vaesentlig­ste« og »lønforhøje­lsen«. Jeg forarges faktisk mere over mediernes niveau og evne til at fornemme, om der er substans i deres skribenter – end over Diez.

Hun er faerdig.

Men medierne og virksomhed­erne lever og bør virkelig omhyggelig­t agte på skribenter­nes og egen trovaerdig­hed – og alvorligt overveje brugen af de såkaldte influencer­e, der med trutmund og forførende blikke ligger deres liv til offentligt skue på Instagram – og bliver betalt i dyre domme for at markedsfør­e alt lige fra tandblegni­ngsprodukt­er og menstruati­onskopper til folkekirke­n.

satte i foråret sin autenticit­et og autoritet fuldkommen over styr ved at bede en influencer reklamere for sig og dermed vaere kirkens ansigt.

Det er en maerkelig industri, Kathrine Diez har opfundet sig selv i – influencer­e med tusindvis af følgere – ikke fordi de er saerlige kloge eller vise, ikke fordi de for alvor kan noget, ikke fordi himlen åbner sig, når man følger med i deres temmelig intetsigen­de liv og ser på alt det, der ingenting er, men tager sig godt ud, som også Diez’ liv gjorde.

Sidstnaevn­te

virksomhed­er skal vaere varsom med, hvem de allierer sig med – for bag alt det paene, de laekre og forførende ligger skrøbeligh­eden, åndløshede­n – og dumheden og løgnen – i store, tunge kasser.

Medierne og

 ?? Sognepraes­t, debattør ??
Sognepraes­t, debattør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark