Jyllands-Posten

Biblioteke­t anbefaler: Mens vi venter på Kim Blaesbjerg

Kim Blaesbjerg holder foredrag om sit arbejde med bogen på Hammel Bibliotek 30. januar. Indtil da kan man laese bogen, eller forsøge sig med andre titler, som omhandler den samme tidsperiod­e i halvtredse­rne, tresserne og halvfjerds­erne.

- ANETTE DYRBYE HEINRICHSO­N Hinnerup Bibliotek Linneas bog. Af Mikael Lindholm

Optimismen, overmodet og den yderste klitraekke

Roman Ingeniør Jørn Albeck, konen Karin og datteren Vibeke slår sig i starten af halvtredse­rne ned i Lemvig for at vaere med til at etablere Cheminova, som bliver flyttet fra Nordsjaell­and pga. alt for mange gener for omverdenen. Ved Limfjorden er der masser af plads, tyndt befolket og masser af vand at lede kemisk affald ud i. Den lokale

Niels, som er gift med Margrethe og har tre børn, ansaettes på fabrikken, hvor produktion­en af et nyt insektmidd­el går over stok og sten, med uheld, forgiftnin­ger af medarbejde­rne og en fuldstaend­ig affejning af problemern­e fra fabrikkens ledelse.

Der er jo her tale om den største udvikling af området nogensinde, og man må se fremad. I løbet af historien bliver det tydeligt, hvilke omkostning­er fremskridt­et har på forskellig vis for alle implicered­e med Cheminova som bagtaeppe. En fremragend­e og staerk roman om menneskers rovdrift, både på miljøet og på hinanden.

De bedste familier. Af Kim Blaesbjerg Drømmene om noget bedre

Roman Michael Holbek er journalist og har et langt forfatters­kab bag sig med blandt andet biografier og filmmanusk­ripter, men ’Strøm’ er hans delvist autofiktiv­e debutroman fra 2022. I bogen følger man en raekke personer gennem perioden fra 1960’erne til 1980’erne, som hver isaer oplever perioden forskellig­t. Her er Eivind, en hårdtarbej­dende og ambitiøs elektriker­svend, som vil mere og gøre det bedre for sin familie, så han uddanner sig til installatø­r, gaber over for meget og taber det hele igen. Der er hans kone Vigga, som på trods af at vaere ufaglaert husmor realiserer sig selv som kvinde i tidens strømninge­r. Der er Bruno, Eivinds svoger, som bryder ud af sit konvention­elle liv som tømrer for at kaste sig ind i hashsmugle­ri, som han ser som en mere lukrativ mulighed for både penge og personlig frihed. Og så er der Eivinds søn, Kim, som ikke vil nøjes med at stå på sidelinjen af det hele.

’Strøm’ er en virkelig god roman der, ligesom ’De bedste familier’, fortaeller om menneskers drøm om at vaere et bedre sted, de forskellig­e veje og valg de tager for at nå derhen, og hvordan det går dem undervejs.

Strøm. Af Michael Holbek Den umaerkelig­e deroute

En rørende og staerk roman fra perioden 1960-1970, hvor det man vil, ikke altid haenger sammen med hvad man formår.

Roman Dette er den første bog i trilogien ’Vinter uden sne’, hvor tredje bog endnu ikke er udgivet. Romanen forgår henholdsvi­s i Helsingfor­s, Stockholm og København. Erik og Linnea møder hinanden 1958, bliver gift og alt er godt. Erik er en utrolig dygtig medarbejde­r i et datafirma, flot, charmerend­e og karismatis­k, men han er også finsk krigsbarn, sendt bort da han var lille, og han kaemper indeni med konsekvens­erne af sin hårde start i livet. I starten er Erik og Linneas forhold alt hvad man kan drømme om, men efterhånde­n som Linnea fastlåses i at passe familien og børnene, og Erik efterhånde­n opsluges af sit kraevende arbejde og sine indre daemoner, og alkoholen fylder mere og mere, må Linnea leve i skyggen af Eriks karriere og de løgne, han spinder omkring sig selv og deres forhold.

Eriks misbrug eskalerer, og Linnea må navigere i et klaustrofo­bisk liv og samfund, hvor man kan blive frygtelig ensom af frygt for hvad naboen taenker, hvis det hele kommer for en dag. En rørende og staerk roman fra perioden 1960-1970, hvor det man vil, ikke altid haenger sammen med hvad man formår.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark