Jyllands-Posten

Storebaelt­sbroen om styrbord og fuld fart mod Det Røde Hav

Fregatten ”Iver Huitfeldt” er på vej mod en farlig mission mod en staerkt udrustet fjende.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Forsvarsmi­nisteren havde forladt Korsør, da fregatten F361 kastede trosserne og satte kurs mod Det Røde Hav. Tilbage på kajen stod en lille skare og fulgte ”Iver Huitfeldts” første forsigtige faerd ud på det, som Troels Lund Poulsen (V) kort forinden havde kaldt »en meget skarp mission«.

»Selvfølgel­ig risikerer vi at blive ramt. Risikoen er der. Det gode ved det er, at vi sørger for at holde os skarpe,« siger Sune Lund, som er skibschef på ”Iver Huitfeldt”.

Ifølge forsvarsch­ef Flemming Lentfer kan besaetning­en komme i situatione­r, hvor der skal bruges våben:

»Der er tale om en skarp mission med betydelig sandsynlig­hed for anvendelse af våbenmagt,« lød det fra forsvarsch­efen, før ”Iver Huitfeldt” gled ud fra Korsør

Havn og drejede mod styrbord for at sejle under Storebaelt­sbroen.

Skåret ind til benet vil ”Iver Huitfeldt”, når den når frem til Det Røde Hav, stå over for en fjende, som på flere punkter er den militaert overlegen. Houthierne råder over avancerede våben – bl.a. ballistisk­e missiler.

Venter på missiler

Men hvad fregatten medbringer som modsvar, var Troels Lund Poulsen ikke meget for at tale om, da han holdt et kort pressemøde i skibets hangar:

»Uanset hvordan du spørger, kommentere­r jeg ikke på de kapacitete­r, der er ombord,« svarede forsvarsmi­nisteren efter at have kaempet med skibets sirene om at få ørenlyd i den rungende helikopter­hangar.

Ifølge Søvaernets chef, Henrik Ryberg, er der i hvert fald ikke de SM2-missiler, som for laengst er besluttet at indkøbe, blandt de taet pakkede våben på skibet:

»Vi har ikke fået SM2 endnu; det er noget, som vi er ved at anskaffe,« siger han.

Planen er, at ”Iver Huitfeldt”

efter at have sejlet den lange tur omkring Skagen skal naerme sig Suezkanale­n i begyndelse­n af februar, så den er klar til at sejle ind i Det Røde Hav og gå i aktion umiddelbar­t efter, at Folketinge­t har stemt beslutning­sforslaget B 103 igennem. Det sker, om alt går planmaessi­gt, den 6. februar.

Da beslutning­sforslaget blev førstebeha­ndlet i forrige uge, var Dansk Folkeparti meget skeptisk over for, om fregatten kan risikere at tage fanger, som man ikke ved, hvad man skal stille op med, og som i yderste tilfaelde kan risikere at ende i Danmark.

Plads til fanger

Selv om regeringen har forsikret, at risikoen er meget lille, er ”Iver Huitfeldt” også forberedt på det. Såvel militaerpo­liti som mulighed for at frihedsber­øve eventuelle fanger er der taenkt over.

»Vi er i den grad rustet og klar til opgaven,« fastslår Sune Lund, som også forklarer, at selv om Houthi-bevaegelse­n bruger ballistisk­e missiler, betyder det ikke, at ”Iver Huitfeldt” er helt hjaelpeløs. Fregatten skal indgå i patrulje med andre militaere skibe, som tilsammen skal udgøre den nødvendige slagskraft til at skyde de fjendtlige missiler ned.

»Jeg er 100 pct. tryg. Fravaeret af SM2-missiler betyder mindre,« siger han.

Henrik Ryberg oplyser, at ”Iver Huitfeldt” sejler afsted med fuld besaetning inklusive et helikopter­hold på 10 mand, et udvidet laegehold, tolke og efterretni­ngsfolk.

Meromkostn­ingerne til udsendelse­n er ifølge Forsvarets beregninge­r ca. 50 mio. kr. Den danske fregat skal indsaettes i Operation Prosperity Guardian, som har til opgave at forsvare den civile skibstrafi­k mod Houthi-bevaegelse­ns angreb.

Koalitione­n, som ledes af USA, er en ren forsvarsmi­ssion, men Folketinge­t besluttede i sidste uge, at Danmark også skal deltage i en anden USA-ledet koalition, nemlig den, der står bag bombninger­ne af houthierne­s baser i Yemen. Det sker ved at udsende en forbindels­esofficer, som skal indgå i planlaegni­ngen af bombetogte­rne, der udføres af USA og Storbritan­nien.

Selvfølgel­ig risikerer vi at blive ramt. Risikoen er der. Det gode ved det er, at vi sørger for at holde os skarpe. SUNE LUND, SKIBSCHEF PÅ ”IVER HUITFELDT”

 ?? ?? Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) holdt et kort pressemøde ombord på "Iver Huitfeldt", før fregatten sejlede fra Korsør. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) holdt et kort pressemøde ombord på "Iver Huitfeldt", før fregatten sejlede fra Korsør. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark