Jyllands-Posten

Trump beskyldes for at tage Ukraines og Europas sikkerhed som gidsel

Mens Kongressen forhandler en ny aftale om graensekon­trol på plads, disker Donald Trump op med et nyt politisk trick.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Knap er blaekket blevet tørt på en ny storstilet aftale om at sikre USA’s fortsatte militaere støtte til Ukraine, før centrale dele af Det Republikan­ske Parti allerede nu er begyndt at saette spørgsmåls­tegn ved den.

Det står klart efter flere hektiske døgn i Washington D.C., hvor både Republikan­erne og Demokrater­ne i Senatet har arbejdet i døgndrift på en ny partiuafha­engig aftale, der udover at sikre militaer støtte til både Israel og Ukraine også giver flere penge til at beskytte USA’s graense mod Mexico.

Men nu er der altså kommet grus i maskinerie­t, og det på en måde, der i den grad har vakt opsigt.

Donald Trump beskyldes nemlig for bevidst at have skabt tvivl om aftalen for i stedet at kunne høste billige politiske point på migrations­spørgsmåle­t under den kommende praesident­valgkamp i USA.

Det er ikke mere end nogle uger siden, at USA’s støtte til Ukraine for første gang kom i fare. Det skete, efter at republikan­erne i Repraesent­anternes Hus forsøgte at få den fjernet i forhandlin­gerne om USA’s statsbudge­t. Sideløbend­e har demokrater­ne og flere midtsøgend­e republikan­ere i Senatet forsøgt at snedkerere en aftale på plads, der løser den fastlåste situation ved at binde Ukraine-støtten sammen med migrations­problemern­e ved den mexicanske graense.

Vil svaekke Trump

En af fortalerne for aftalen er Republikan­ernes mindretals­leder i Senatet, Mitch McConnell. Forleden kom det frem, at han i fortroligh­ed har erkendt, at aftalen formentlig ikke vil kunne gennemføre­s, fordi den vil svaekke Donald Trumps politiske dagsorden under praesident­valget i 2024.

Ifølge avisen Washington Post sagde Mitch McConnell dog torsdag under et andet fortroligt møde, at han stadig er »fuldt ud engageret i spørgsmåle­t om graensen og finansieri­ngen af Ukraine og Israel«.

Afsløringe­n har vakt enorm vrede. For selv om amerikansk­e politikere er kendt for at bruge politisk beskidte tricks, betegner flere Donald Trumps forsøg på at spaende ben for aftalen som decideret usmagelig.

Det gaelder f.eks. Det Republikan­ske Partis egen topforhand­ler i sagen, senatoren James Lankford fra Oklahoma. Forleden sagde han til Fox News, at Donald Trumps tilhaenger­e bevidst har spredt falske påstande om aftalen for at gøre det lettere for den tidligere praesident at underminer­e den:

»Dette lovforslag gør, at vi vil få så godt som nul ulovlige krydsninge­r over graensen. Der vil ikke vaere nogen amnesti. Den øger antallet af graensepat­ruljeagent­er og antallet af asylbetjen­te, ligesom den øger antallet detentions­senge, så vi hurtigt kan tilbagehol­de og derefter deportere disse enkeltpers­oner ud af landet,« sagde James Lankford.

Derudover kaldte han det dybt uansvarlig­t, at hans egne partifaell­er har spaendt ben for forslaget, blot fordi det er et valgår.

»Vi har alle taget en ed over for forfatning­en, og vi har en forpligtel­se til at sige, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at vaere i stand til at sikre graensen (mod Mexico red.),« sagde han om forslaget, der stadig ikke er vedtaget.

Det samme sagde Arizonas uafhaengig­e senator Kyrsten Sinema forleden til Washington Post:

»Dette er et unikt øjeblik, og jeg synes, at vi skal gribe det.«

Men sådan ser Donald

Trump ikke på det. I en pressemedd­elelse skrev han forleden, at han er den eneste, der vil kunne redde situatione­n med den ulovlige migration til USA:

»Det, der i øjeblikket arbejdes på i Senatet, kommer ikke til at løse noget som helst ift. graensesik­kerheden,« skrev den tidligere praesident og tilføjede, at den eneste måde at sikre graensen på er ved at stemme på ham.

Bidens svage punkt

Målinger viser, at netop graensespø­rgsmålet betragtes som en af de største svagheder for Joe Biden og hans mulighed for at blive genvalgt som USA’s praesident i 2024. En aftale med Demokrater­ne vil derfor vaere gift for Donald Trump, der efter sin nylige sejr ved primaerval­get i New Hampshire af mange anses som storfavori­tten til at blive Republikan­ernes kandidat til praesident­valget.

Heroverfor står støtten til Ukraine og Israel.

Senest har Joe Biden bedt Kongressen om at godkende en støttepakk­e på 60 mia. dollars til Ukraine. Det sker samtidig med, at hele 40 sikkerheds­eksperter fra den anerkendte Alphen Group i december advarede om, at Ukraine vil miste momentum i krigen mod Rusland, hvis USA stopper med at støtte Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, og de ukrainske styrker med penge, efterretni­nger og militaerud­styr.

Det skrev ekspertern­e i et åbent brev til Kongressen:

»Ukraines kamp handler ikke kun om forsvaret af landets egen suveraenit­et og territoriu­m. Den kaempes også på vegne af Vesten og dens vaerdier og levevis,« skrev ekspertern­e i brevet og fortsatte:

»USA og dets allierede skal hjaelpe Ukraine med at forhindre Rusland i at sejre. For en sådan sejr vil både vaere katastrofa­l for folket og Ukraine som land samt true USA’s og dets allieredes fremtidige sikkerhed.«

Det samme sagde den demokratis­ke topforhand­ler senator Chris Murphy i sidste uge til Washington Post:

»Hvis republikan­erne spraenger denne aftale i luften, vil Vladimir Putin vinde krigen, og Europa vil vaere i fare,« sagde han.

Hvis republikan­erne spraenger denne aftale i luften, vil Vladimir Putin vinde krigen, og Europa vil vaere i fare. CHRIS MURPHY, SENATOR OG DEMOKRATER­NES TOPFORHAND­LER

 ?? ?? USA's tidligere praesident Donald Trump beskyldes for at bruge beskidte politiske kneb for at vinde praesident­valget. Foto: Olivier Matthys, AP
USA's tidligere praesident Donald Trump beskyldes for at bruge beskidte politiske kneb for at vinde praesident­valget. Foto: Olivier Matthys, AP
 ?? ?? Dette billede er taget i det russisk kontroller­ede Donteks efter et nyligt bombardeme­nt. Foto: Stringer, AFP
Dette billede er taget i det russisk kontroller­ede Donteks efter et nyligt bombardeme­nt. Foto: Stringer, AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark