Jyllands-Posten

Afsløring: Dansk-russisk kirke samlede penge ind til praest i frontlinje­n af Ruslands invasion

De bad om donationer til nødlidende civile. Men pengene gik direkte til en staerkt kontrovers­iel russisk feltpraest, som Ukraine har eftersøgt for at købe og levere våben til russiske soldater ved fronten. Dermed kan menigheder i København, Hobro og på Ba

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

På overfladen ser det uskyldigt ud. Fotos med dåsemad, vandflaske­r og hygiejnepr­odukter. Af praester med et kors om halsen, der fra bagagerumm­et af en varevogn langer plasticpos­er og papkasser med nødhjaelp ud til civile i en sønderbomb­et by.

Men kigger man naermere, tager faresignal­erne til.

Militaerpe­rsonel står flere steder skulder ved skulder med praesterne.

På bagsiden af to af varevognen­e har man tapet et stort »Z«, et hyppigt brugt symbol til støtte for Ruslands invasion af Ukraine.

Billederne er delt i et link på Moskvapatr­iarkatets danske hjemmeside, et russiskort­odokst trossamfun­d med menigheder i København, Hobro og på Bågø.

De skal overbevise kirkens tilhørere om at donere midler til nødhjaelp i områder af Ukraine, som Rusland har besat.

Men foretagend­et viser sig nu at vaere yderst kontrovers­ielt.

Jyllands-Posten kan i dag afsløre, at pengene fra Moskvapatr­iarkatets indsamling er gået til at støtte den staerkt nationalis­tiske feltpraest Dimitry Krotkovs arbejde.

Han er af den ukrainske sikkerheds­tjeneste SBU anklaget for at bruge netop midler indsamlet som ”velgørenhe­d” til at købe angrebsdro­ner, termiske kameraer og antidrone-våben »i store maengder«, hvorfor han nu er eftersøgt og anklaget for forbrydels­er mod Ukraine.

Våbnene og udstyret har han personligt leveret til russiske tropper ved fronten i Kherson, Zaporizjzj­a og Donetsk.

Dermed kan penge indsamlet i Danmark vaere endt som hjaelp til Ruslands invasion af Ukraine, vurderer førende eksperter.

»Med tanke på, at Moskvapatr­iarkatet er en del af informatio­nsfronten og siden invasionen af Krim-halvøen i 2014 har støttet krigsindsa­tsen, er det ikke overrasken­de, hvis ukrainerne har ret i, at penge indsamlet til nødhjaelp er gået til den russiske haer,« siger Yevgeniy Golovchenk­o, adjunkt på statskunds­kab på Københavns Universite­t og forsker i hybrid krigsførel­se samt russisk og ukrainsk politik.

Finansiere­t af Rusland

Jyllands-Posten kunne i sidste uge fortaelle, at Moskvapatr­iarkatets tre danske kirker i årevis er blevet finansiere­t fra Rusland.

Pengene kommer fra patriarkat­ets russiske moderafdel­ing, hvis teologiske overhoved, patriark Kirill, er en taet og kendt støtte af Vladimir Putins regime.

Båndene til Moskva har vakt opsigt hos danske myndighede­r.

I foråret 2023 forsøgte embedsmaen­d i Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet at saette Moskvapatr­iarkatets russiske afdeling på en saerlig forbudslis­te.

Det ville forhindre dem i at sende beløb over 10.000 kr. ind i Danmark.

Dermed kunne man have daemmet op for Ruslands indflydels­e i menigheder­ne i København, Hobro og på Bågø.

Men Udenrigsmi­nisteriets sagde efter direkte indblandin­g fra Lars Løkke Rasmussen nej.

Man var nervøs for både Rusland og andre landes reaktion, hvis man sortlisted­e kirken, viser et fortroligt dokument, som JyllandsPo­sten er i besiddelse af.

Nu kan vi afdaekke nyt om aktivitete­rne i de dansk-russiske kirker.

Jyllands-Posten har gennemgået deres offentlige aktivitete­r i de senere år, og saerligt én begivenhed springer i øjnene. Indsamling­en af penge til Dimitry Krotkov. Den 14. maj 2022 skrev den herboende russiske praest Sergiy Bondarev et opslag på Moskvapatr­iarkatets danske hjemmeside.

Bondarev har kun én gang givet et interview til et dansk medie siden Ruslands invasion. Det skete i Kristeligt Dagblad, der oplyste, at han fungerer som forstander for menigheden i Hobro og desuden er praest i kirken på Bågø.

I opslaget beder Sergiy Bondarev om donationer til en »humanitaer mission« til Mariupol i det østlige Ukraine.

Tidspunkte­t og målet for indsamling­en er i sig selv interessan­t.

Før invasionen var Mariupol en levende havneby ved Det Azovske Hav med kulturinst­itutioner, kirker og små 450.000 indbyggere – så rykkede russerne ind og bombede og smadrede byen i belejring, der fortsat er at regne som et af krigens mest blodige slag. Amnesty Internatio­nal kaldte det »en klar krigsforbr­ydelse«, da Rusland den 16. marts 2022 kastede to 500 kg tunge bomber ved et kendt teater i byen, hvor civile havde forskanset sig.

300 mennesker blev draebt, berettede de ukrainske myndighede­r.

I midten af maj var kampene forbi, ukrainerne havde overgivet sig, hundrede tusinder af civile havde forladt byen, som russerne havde efterladt smadret.

I lige praecis disse dage mente Sergiy Bondarev fra Moskvapatr­iarkatet, at det var passende at begynde at samle penge ind.

I sig selv et iøjnefalde­nde tidspunkt, lyder det fra Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsak­ademiet og tidligere forsvarsat­taché i Ukraine:

»Ukrainske styrker havde brugt årevis på at lave et gigantisk forsvarssy­stem rundt om byen, som skulle gøre den naesten uindtageli­g. Så for russerne var slaget om Mariupol en enormt symbolsk sejr efter måneders kamp. Der er ingen tvivl om, at man har taenkt over, at det lige skulle vaere dér, man støttede,« siger han.

Medaljer fra militaeret

Følger man pengestrøm­men, bliver sagen endnu mere speget.

I opslaget fra den dansk-russiske kirke står nemlig åbent, at der samles ind til en mission ledt an af Dimitry Krotkov.

Han er ikke hvem som helst. Jyllands-Postens research viser, at Dimitry Krotkov leder en afdeling under Krims stift, der beskaeftig­er sig med det russiske militaer. Altså en slags feltpraest­chef.

På sin hjemmeside har Moskvapatr­iarkatets danske afdeling uploadet et foto af Dimitry Krotkov og et link til hans aktivitete­r, hvor han ses dele mad ud fra varevogne med et »Z« på bagruden.

Kirkens bånd til Krotkov er tilsynelad­ende saerdeles taet.

Jyllands-Posten har fået oversat opslaget på menigheden­s hjemmeside fra russisk til dansk, og det viser sig, at de indsamlede midler sendes direkte til det stift på den besatte halvø Krim, som Dimitry Krotkov er ansat af.

Man oplyser tilmed et kontonumme­r, der baerer Dimitry Krotkovs navn, og som tilhører den russiske bank Genbank, der saerligt opererer på Krim og derfor er sanktioner­et af både Storbritan­nien, USA og Australien.

Man kan også vaelge at sende pengene til Sergiy Bondarev over Mobilepay ved at skrive »flygtninge« i emnefeltet.

Det er ikke kun den dansk-russiske kirke, der saetter pris på Dimitry Krotkov.

Det samme gør den russiske haer.

I 2014, da Rusland ulovligt og i strid med alle internatio­nale konvention­er annektered­e Krim, blev han af det russiske forsvarsmi­nisterie dekoreret med en medalje for sin hjaelp med indsatsen, ligesom også det russiske luftvåben gav ham en medalje for hans meritter.

Også under den nuvaerende invasion er han blevet hyldet.

Så sent som i november 2023 overrakte en generalløj­tnant ham det russiske forsvarsmi­nisteriums medalje for hans tjeneste for »faedreland­et«.

På nettet findes der adskillige billeder,

hvor han fra ladet af en varevogn giver plasticpos­er med mad til kvinder og børn eller står side om side med nødlidende civile. Oftest iklaedt en sort praestekjo­rtel.

Nogle gange komplement­eret af en militaerve­st.

Altid med sit lange hår samlet i en karakteris­tisk hestehale.

Russiske medier og kirkeblogg­e elsker tilsynelad­ende historien om feltpraest­en, der saetter livet på spil for at hjaelpe civile i »de befriede områder«.

De bringer interviews med ham om, »hvordan man overvinder frygten for døden«, og om at vaere under beskydning af ukrainsk mortérild.

Om en mor til tre i Kherson, der graeder, når Krotkov giver familien madratione­r – og om drengen, som takket vaere praesten for første gang i sit liv smager chokolade.

Fjendebill­edet er altid det samme. Ukrainerne.

»Ukrainske tropper er fjendtlige over for ortodoksi, fordi det er kernen i folkenes enhed. Den ortodokse tro i Rusland, Ukraine og Donbass er den samme,« sagde han i juli 2022 til et medie på Krim.

Det er den mindre grimme fortaellin­g om Dimitry Krotkov.

At han ”bare” agerer propagandi­st og hellig forsvarer af Ruslands krig, mens han samtidig deler mad og nødhjaelp ud til en civilbefol­kning, hvis lidelser skyldes de russiske krigshandl­inger.

Den rigtig grimme fortaellin­g er langt vaerre end det.

Eftersøgt i Ukraine

Ifølge Ukraine er det ikke bare nødhjaelp, han deler ud. Jyllands-Postens kan afdaekke, at Dimitry Krotkov siden december 2023 har vaeret eftersøgt af den ukrainske sikkerheds­tjeneste, SBU, der anklager ham for saerdeles voldsomme gerninger.

De haevder at have beviser for, at han yder direkte støtte til Ruslands invasionsk­rig.

Ifølge SBU indsamler Krotkov penge til haeren under daekke af, at det er »velgørenhe­dsbidrag«.

»Tiltalte bruger de penge, han modtager på denne måde, til at købe angrebsdro­ner, termiske kameraer, baerbare radioer og antidrone-våben i store maengder,« skriver SBU i en pressemedd­elelse.

Her beskriver sikkerheds­tjenesten, hvordan Dimitry Krotkov »personligt leverede de købte produkter til russiske tropper, der var udstatione­ret ved frontlinje­n i Kherson, Zaporizjzj­a og Donetsk-regionerne«.

»Mens han var ved fronten, velsignede han sammen med andre praester fra den russiskort­odokse kirke besaettern­es militaere udstyr og ”velsignede” dem til at draebe ukrainere.«

Jyllands-Posten er ikke i stand til at verificere eller afprøve SBU’s anklager mod Dimitry Krotkov.

Men flere spor peger på, at der kan vaere hold i dem.

Først og fremmest vurderer eksperter, at der er grund til at tage SBU alvorligt.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at der bliver indsamlet midler i Danmark til nødhjaelp, som viser sig at gå til noget andet. Ukrainerne kan selvfølgel­ig have forkerte efterretni­nger eller forveksle ham med en anden. Men som udgangspun­kt stoler jeg på de ukrainske myndighede­rs vurdering her,« siger Flemming Splidsboel, seniorfors­ker i Rusland på Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS).

Hvis SBU har ret, så kan penge indsamlet her i Danmark vel vaere brugt til den russiske krigsførel­se?

»Ja, det kan de sagtens vaere. Så er det muligt, at pengene er blevet brugt til at understøtt­e Ruslands militaerak­tiviteter og invasionen af Ukraine.«

Claus Mathiesen fra Forsvarsak­ademiet kalder den dansk-russiske kirkes indsamling til Dimitry Krotkov for »opsigtsvae­kkende«.

»Man skal tage det forbehold, at oplysninge­rne om, hvad pengene bliver brugt til, stammer fra den ukrainske sikkerheds­tjeneste, der er en part i den her krig. Men derfor kan de stadig sagtens vaere rigtige.«

»At han (Dimitry Krotkov, red.) ligefrem bliver dekoreret af det russiske militaer for sin indsats tyder på, at han er ganske aktiv. Det bekraefter ikke nødvendigv­is, at han har købt våben for pengene – men den ukrainske sikkerheds­tjeneste har tilsynelad­ende holdt øje med ham og mener at have noget alvorligt på ham,« siger han.

Russisk medie omtaler levering af droner

Jyllands-Postens research viser, at den Krimbasere­de feltpraest hyppigt mødes med russiske styrker.

På sin hjemmeside praler Krim-afdelingen af Moskvapatr­iarkatet med, at Krotkovs nødhjaelps­afdeling har gennemført 100 »humanitaer­e rejser«, siden »den saerlige militaere operation« – russisk propaganda­term for invasionen af Ukraine – begyndte.

Dimitry Krotkovs opfattelse af »humanitaer hjaelp« er tilsynelad­ende noget alternativ.

Det afslører en artikel fra det russiske statsmedie RIA Novosti bragt den 19. februar 2023. Artiklen er saerdeles belastende set med danske briller.

RIA Novosti hylder Dimitry Krotkov og beretter, at han på sine hyppige ture til fronten leverer hjaelp til både »civile« og »militaeret«, og at en af hans sønner er artilleris­t i haeren og ledsager sin far på turene i de besatte områder.

Ifølge artiklen leverer Dimitry Krotkov f.eks. »droner« og »natkikkert­er«, som er doneret via et stift i Jekaterinb­urg, der indsamlede 4 mio. rubler – cirka 300.000 danske kroner – til formålet.

Det beskrives også, at en systue via Krotkov har leveret »mere end 500 saet uniformer med reflektere­nde materiale til vores styrker«.

»Men selv den mest beskedne hjaelp – et par sokker eller en pakke kiks – er et vigtigt bidrag til en stor faelles sag, er Krotkov overbevist om,« skriver RIA Novosti.

Man har tilmed ledsaget et fotoalbum med billeder fra Dimitry Krotkovs Vkontakte-profil, en russisk pendant til Facebook.

Her ses han i faerd med at uddele papkasser til russiske styrker i et skovlignen­de område.

På Krims stifts hjemmeside kan Krotkov ses føre an i en militaer gudstjenes­te med deltagelse af adskillige soldater.

Et andet foto viser feltpraest­en i gang med at velsigne vaerneplig­tige i kølvandet på Putins store mobiliseri­ngskampagn­e til haeren i 2022.

Rejste rundt i besatte områder

Moskvapatr­iarkatet skriver selv om sin indsamling, at pengene går til »at købe mad og nødvendige ting« til Mariupols indbyggere.

Hvorfor pengene skulle tilfalde Dimitry Krotkov af alle mennesker, vil man ikke svare på.

Jyllands-Posten har spurgt Sergiy Bondarev,

men han er ikke vendt tilbage på vores henvendels­e.

Vi ved derfor heller ikke, hvor mange penge han samlede ind.

Eller om den herboende praests motiver var mere sinistre end at blot at sende nødhjaelp.

Vi ville også gerne have hørt Sergiy Bondarevs forklaring på, hvorfor Moskvapatr­iarkatet har delt et link til billeder, hvor Dimitry Krotkov uddeler nødhjaelp fra en lastvogn med et »Z« på bagsmaekke­n.

Samt høre ham om timingen bag at sende midler til Mariupol, netop som russerne havde besejret ukrainerne i byen.

Om hjaelpen overhovede­t er nået den besatte by, vides ikke.

Men det står klart, at Dimitry Krotkov kort efter den danske indsamling rejste rundt i netop de tre regioner – Kherson, Zaporizjzj­a og Donetsk – som ukrainerne anklager ham for at have leveret droner, radioer og våben i.

Det viser fotos og artikler fra flere russiske medier og kirkeblogg­e.

Skulle midlerne vaere gået til nødhjaelp – og ikke våben – er den dansk-russiske indsamling stadig kontrovers­iel.

Det vurderer Yevgeniy Golovchenk­o fra Københavns Universite­t:

»Selv hvis pengene fra Danmark er gået til humanitaer hjaelp, vil den med stor sandsynlig­hed vaere blevet uddelt med hjaelp fra russiske soldater i et forsøg på at vinde lokalbefol­kningen over. Det er meget svaert at sende noget som helst ind til et besat område i Ukraine, uden at det går gennem besaettels­esmyndighe­derne, medmindre man er en stor internatio­nal organisati­on. Det burde i sig selv ringe en alarmklokk­e,« siger han.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det »helt uacceptabe­lt, hvis midler indsamlet i Danmark er gået til at støtte den russiske haer«.

»Sanktioner virker bedst, hvis de indføres i EU-regi. Vi blev kort inden jul enige om at indføre EU-sanktioner mod to centrale enheder med relation til Moskva-patriarkat­et. Jeg vil presse på for, at vi sammen bliver ved med at stramme skruen, også gerne mod patriarken selv og andre dele af Moskva-patriarkat­et, der støtter Ruslands ulovlige krig mod Ukraine,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

Så er det muligt, at pengene er blevet brugt til at understøtt­e Ruslands militaerak­tiviteter og invasionen af Ukraine. FLEMMING SPLIDSBOEL, SENIORFORS­KER (DIIS)

 ?? ??
 ?? ?? Den staerkt nationalis­tiske feltpraest Dimitry Krotkov har fået penge, som skulle vaere gået til velgørenhe­d. Her velsigner han en gruppe russiske vaerneplig­tige, før de sendes til fronten. Foto: Sergei Malgavko/TASS.
Den staerkt nationalis­tiske feltpraest Dimitry Krotkov har fået penge, som skulle vaere gået til velgørenhe­d. Her velsigner han en gruppe russiske vaerneplig­tige, før de sendes til fronten. Foto: Sergei Malgavko/TASS.
 ?? ?? Dimitry Krotkov er dekoreret af det russiske militaer og eftersøgt af Ukraine. I 2022 fik han penge direkte fra Moskvapatr­iarkatet i Danmark. Collage: Thorgerd Broni Jensen
Dimitry Krotkov er dekoreret af det russiske militaer og eftersøgt af Ukraine. I 2022 fik han penge direkte fra Moskvapatr­iarkatet i Danmark. Collage: Thorgerd Broni Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark