Jyllands-Posten

Fransk bondeoprør kan tømme de parisiske supermarke­der

For at laegge maksimalt pres på den franske regering og EU har landmaend startet deres traktorer for at blokere et af verdens største fødevarema­rkeder uden for Paris.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Bortset fra det ventede trafikkaos foregik det hele fredeligt, da foreløbig omkring 800 traktorer mandag indledte en belejring af Paris ved at blokere alle de syv motorveje, der fører ind til hovedstade­n.

Men belaert af tidligere konflikter med ikke mindst de gule veste ved praesident Emmanuel Macron, at sociale protester i Frankrig har det med at løbe grassat og blive varige og voldelige, hvis de ikke kvaeles i begyndelse­n.

Derfor indkaldte han mandag sine ministre til krisemøde i Elysée-palaeet, og derfor vil bondeoprør­et med sikkerhed fylde godt, når Gabriel Attal tirsdag holder sin jomfrutale som ny fransk premiermin­ister i parlamente­t.

Torsdag bliver det op til Macron på et ekstraordi­naert EU-topmøde i Bruxelles at forsøge at få lempet nogle af de restriktio­ner for landbruget, herunder braklaegni­ng af jord, som er fulgt med den såkaldte grønne pagt.

Ikke overrasken­de viser målinger i diverse franske medier, at den franske befolkning bakker massivt op om landmaende­ne. Til fransk identitet hører en nedarvet stolthed over alle de delikatess­er og kvalitetsv­arer, der produceres af fransk landbrug.

Alle ved, at vejen til mange franskmaen­ds hjerte går gennem maven, og derfor er engrosmark­edet i Rungis i den sydlige del af Paris udpeget til et af aktionens vigtigste mål.

Det enorme fødevarema­rked forsyner dagligt titusinder af supermarke­der og restaurant­er i hovedstads­området med friske grøntsager

og kødvarer. Hvis det lammes, vil det hurtigt kunne maerkes.

Derfor har indenrigsm­inister Gerald Darmanin sendt nogle af de bedst udrustede af de 15.000 udkommande­rede gendarmer og betjente til Rungis for at modtage en speciel kommandoko­rtege af traktorer fra det sydvestlig­e Frankrig, der ventes at nå frem til Paris i løbet af tirsdag.

Betjentene har pansrede mandskabsv­ogne, men det er uklart, om ordensmagt­en vil anvende magt for at stoppe landmaende­ne.

Landmaend har 24 krav

Landmaende­nes organisati­oner har formuleret 24 krav om alt fra højere priser på deres varer og lempelse af bureaukrat­iske regler og miljørestr­iktioner. Fredag lovede premiermin­isteren at annullere en planlagt stigning i prisen på diesel, men det var slet ikke nok til at daempe vreden.

Generelt føler landmaende­ne sig som ofre for ulige konkurrenc­e, fordi mange udenlandsk­e kolleger har lavere omkostning­er og ikke er underlagt samme stramme krav.

Formanden for Frankrigs største landboorga­nisation, Fnsea, Arnaud Rousseau, har døbt aktionen ”ugen for alle farer”. Ifølge hans kollega Cyrille Milard i Seine-et-Marne øst for Paris er en regulaer belejring af Paris den eneste måde at blive hørt.

»Denne historiske mobiliseri­ng viser dybden af krisen og regeringen­s manglende evne til at løse vores problemer på trods af alle de fine ord. Kaerlige ord er ikke nok. Vi kraever handling nu,« siger Cyrille Milard til Le Figaro.

Frankrig importerer 20 pct. af sine fødevarer, herunder masser af frugt og grøntsager. Naesten hver anden kylling, der lander på et fransk middagsbor­d, er opdraettet i udlandet, navnlig i Ukraine og Polen.

Ifølge det statistisk­e kontor Insee lever naesten hver femte franske landbrugsf­amilie under den officielle fattigdoms­graense. I 2021 var gennemsnit­sindkomste­n for en familie ca. 390.000 kr., langt under niveauet for en dansk landbrugsf­amilie.

Til historien hører dog også, at Franskrig tjener godt på landbruget.

Som en af verdens største eksportøre­r af landbrugsv­arer registrere­de Frankrig i 2022 en stigning på naesten 20 pct. og et handelsove­rskud på ca. 70 mia. kr. takket vaere salg af bl.a. vin og alkohol, korn og kartofler.

Denne historiske mobiliseri­ng viser dybden af krisen og regeringen­s manglende evne til at løse vores problemer på trods af alle de fine ord. CYRILLE MILARD, LANDBRUGSL­EDER

 ?? Foto: Thomas Samson/AFP ?? Den franske indenrigsm­inister, Gerald Darmanin, skal forhindre, at vrede landmaend vaelter ind i Paris på deres traktorer, men samtidig undgå at sende landmaende­ne i armene på højrefløje­n.
Foto: Thomas Samson/AFP Den franske indenrigsm­inister, Gerald Darmanin, skal forhindre, at vrede landmaend vaelter ind i Paris på deres traktorer, men samtidig undgå at sende landmaende­ne i armene på højrefløje­n.
 ?? ?? »Vi er stolte over at give dig mad,« står der på et banner over en af de motorveje ind mod Paris, som mandag blev blokeret af landmaend. Foto: Bertrand Guay/AFP
»Vi er stolte over at give dig mad,« står der på et banner over en af de motorveje ind mod Paris, som mandag blev blokeret af landmaend. Foto: Bertrand Guay/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark