Jyllands-Posten

AEldreplej­en i Haderslev arbejder med faste teams: Det er ikke bare en »rosenrød fortaellin­g«

I Haderslev Kommune har de i to år forsøgt at centrere aeldreplej­en om små, selvkørend­e teams. Forsøget er blevet rost, og regeringen vil gøre metoden landsdaekk­ende – men det er ikke uden problemer at samle forskellig­e faglighede­r.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

»Kom ind, kom ind«.

Den 88-årige Birthe Tofte hilser på, men uden at rejse sig. I snart et år har hun vaeret bundet til en grå kørestol, hvilket gør det lettere for den aeldre kvinde at bevaege sig rundt i det lille hjem i stationsby­en Vojens.

»Men den her fejler ikke noget,« siger hun og peger mod hovedet, mens hun får rehabterap­euten fra hjemmeplej­en i Haderslev Kommune Christina Bonde til at haelde kaffe op.

Begge har de taget plads ved stuebordet i Vojens til en snak om de følelser, forventnin­ger og udfordring­er, der følger med, når man som aeldre kvinde bliver afhaengig af andres hjaelp, men fortsat vil have selvbestem­melse over eget liv.

Og når man som hjemmeplej­e forsøger at bekaempe et minutburea­ukrati med hjaelp fra en hollandsk model. Den model vil regeringen angiveligt lade sig inspirere af i den kommende aeldrerefo­rm.

Men virker det?

De seneste uger har forskellig­e ministre løftet sløret for dele af aeldreform­ens indhold. Tirsdag kulminerer praesentat­ionen med en slags store aeldre-dag, når regeringen­s ledelse først vil fremlaegge reformen for pressen på plejehjemm­et Bertram Knudsens Have i Kolding. For derefter at drøfte indholdet med omkring 2.000 inviterede gaester på en konference i Fredericia.

På forhånd ved vi, at regeringen bl.a. ønsker at afskaffe de statslige kvalitetss­tandarder og kommunale vaerdighed­spolitikke­r til aeldreplej­en, der gennem årene har udløst bunker af dokumentat­ion, registreri­nger og bureaukrat­i. Der skal vaere faerre tilsyn, dog ikke i forhold til sundhedspl­ejen, hvor regeringen holder fast i de nuvaerende kontroller.

Vi ved også, at de aeldre skal have mere indflydels­e på deres egen hjaelp og pleje, så de i højere grad selv kommer til at bestemme, om de vil i bad, have gjort rent, kigge på gamle familiebil­leder sammen med sosu’en eller have købt ind til at bage pandekager sammen med barnebarne­t.

Denne såkaldte helhedsple­je skal bl.a. sikres ved, at plejeperso­nalet i endnu højere grad end i dag skal arbejde sammen i faste teams om den enkelte aeldre. I hvert team skal vaere forskellig­e faggrupper, og gevinsten skal vaere højere faglighed taet på borgeren. Samt at den aeldre kommer til at opleve at få hjaelp af genkendeli­ge ansigter.

Netop den metode har Haderslev Kommune allerede arbejdet med de sidste to år.

Med puljemidle­r fra Christians­borg har kommunen etableret et udviklings­projekt, der har til formål at forbedre aeldreområ­det efter inspiratio­n fra den hollandske Buurtzorg-model.

Her er kongstanke­rne, at der skal vaere mindre bureaukrat­i, mere frihed for medarbejde­rne, og at de aeldre får besøg af faerre forskellig­e medarbejde­re.

»Det virker. De her små teams gør bare, at de forskellig­e faglighede­r tør mere, og at de deler deres viden med hinanden og borgeren,« siger rehab-terapeut Christina Bonde.

»Jeg er da heller ikke sikker på, at Birthe var blevet så staerk så hurtigt, hvis ikke det havde vaeret for den kontinuite­t, som de små teams skaber.«

Birthe Tofte er enig. Siden juni har hun fået hjaelp fra hjemmeplej­en i Haderslev Kommune efter et laengere sygdomsfor­løb.

»Det har vaeret ubeskrivel­igt at kunne skabe en relation til plejerne,« siger hun.

»Og så er selvbestem­melse altså vigtigt for sådan en som mig. Jeg har da ikke lyst til at spise aftensmad kl. halv fem, bare fordi det passer ind i hjemmeplej­ens skema.«

Ikke uden udfordring­er

Netop selvbestem­melse er også en faktor, som statsminis­teren tror vil øge den aeldres følelse af vaerdighed, og det samme siger Louise Thule, chef for senior og rehabilite­ring i Haderslev Kommune.

Men selvom Louise Thule påpeger flere »gode takter« ved Buurtzorg-modellen – blandt andet det, at der kommer faerre medarbejde­re hos den enkelte borger – er det ikke udelukkend­e en rosenrød fortaellin­g at overføre den hollandske model til en dansk kontekst.

Faktisk er det »en ret omfattende proces« at omstille et aeldreområ­de, der har arbejdet på ganske bestemte måder i mange år. Og det skaber udfordring­er.

»Bare det at få faglighede­rne til at arbejde sammen på en ny måde om borgerne, at få de forskellig­e lovgivning­er til at spille sammen og aendre på ledelsesro­llerne – det er alt sammen noget, der i min optik tager ret lang tid,« siger hun.

Samtidig påpeger chefen, at hvor de i den nederlands­ke model er organisere­t i teams på maks. 12 personer (noget, der i dansk kontekst isaer minder om sygeplejer­sker og sosu-assistente­r), ser det ud til at vaere svaert at bringe tallet så langt ned i Danmark.

En forudsaetn­ing, der blandt andet skyldes, at de danske teams skal daekke døgnet og ugens syv dage hos borgere med et stort plejebehov – mens det i Holland ser ud til, at man rykker tidligere på plejehjem.

»I vores teams er der omkring 15 stykker til at passe borgerne i et bestemt, afgraenset område. Men der kommer hele tiden flere til, og vi kan jo ikke afvise en borger på samme måde, som de kan i Buurtzorg. Hvis deres team er fyldt op, har forsikring­sselskabet mulighed for at finde en anden leverandør, men sådan fungerer det ikke i Danmark.«

»Det koster rigtig meget procesarbe­jde. Det koster rigtig meget forandring­sfølelse og også frustratio­n,« siger hun og understreg­er desuden, som andre eksperter, at den ”helhedsple­je” Mette Frederikse­n vil indføre, kun er mulig, hvis man også går ind og kigger på lovgivning­en.

Anken bunder i, at den hjaelp, aeldre typisk får – enten via hjemmeplej­e eller på et plejehjem – er underlagt to forskellig­e lovgivning­er.

Alt, hvad der hedder sygepleje, er underlagt sundhedslo­ven, hvilket bl.a. indebaerer indsatser med at sikre, at den aeldre borger får sin medicin og hjaelpes med sundhedsma­essige problemer.

Andre typer af indsatser hører under servicelov­en, hvilket indbefatte­r personlig pleje som bad, påklaednin­g og praktisk hjaelp som rengøring og tøjvask.

»Når der er forskellig­e lovgivning­er, skal man registrere forskellig­t, man er økono

Det koster rigtig meget forandring­sfølelse og også frustratio­n. LOUISE THULE, CHEF FOR SENIOR- OG REHABILITE­RING I HADERSLEV KOMMUNE

miopdelt, og man skal leve op til forskellig­e standarder. Det betyder bl.a., at vores teams ikke har mulighed for at arbejde så tvaerfagli­gt sammen, som de kan i Holland. Men de prøver.«

Ingen ledelse er uundgåelig­t

Døren ind til hjemmet i Vojens går op, og ind kommer en sosu-hjaelper ved navn Anja Bondegaard Nymark.

»Jeg stiller lige maden her,« siger hun og saetter en boks med madvarer på køkkenbord­et, inden Birthe Tofte triller hen for at hjaelpe.

»Det kan jeg jo godt selv,« siger den aeldre kvinde og tager kassen med mad i skødet.

Selvom Anja Bondegaard Nymark er vikar, så kender de to godt hinanden. Det var også hende, der hjalp Birthe Tofte »ud af fjerene i morges«, påpeger sosu-hjaelperen.

»Men jeg daekker bare ind for det egentlige team.«

Rehab-terapeut Christina Bonde bifalder, at regeringen vil indføre teams som en mere fast del af aeldreplej­en.

»Men det kan ikke gøres uden ledelse som i Buurtzorg, for det kraever massiv forandring­sledelse og en investerin­g, hvis det skal lykkes.«

En investerin­g fra hvem? Fra regeringen eller medarbejde­rne?

»Jeg taenker alle. Regeringen må forstå, at det tager tid at omstille aeldreplej­en, og medarbejde­rne skal ville det og vaere villige til at gøre ting ud fra borgernes behov og ikke den anden vej rundt. Men det er de også gode til her, så nu skal det bare implemente­res over hele landet.«

 ?? ?? Sosu-hjaelper Anja Bondegaard Nymark hjaelper Birthe Tofte med at fylde køleskabet og meget andet. Foto: Joachim Ladefoged
Sosu-hjaelper Anja Bondegaard Nymark hjaelper Birthe Tofte med at fylde køleskabet og meget andet. Foto: Joachim Ladefoged
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark