Jyllands-Posten

Dødeligt angreb på amerikansk­e soldater skaber frygt for ny eskalering i Mellemøste­n

USA er kendt for at reagere skarpt på dødelige angreb mod sine soldater. Nu kritiserer Republikan­erne USA’s praesident, Joe Biden, for at vaere for svag.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk DONALD TRUMP PÅ SIT EGET SOCIALE MEDIE TRUTH SOCIAL

Dette skamløse angreb på USA er endnu en forfaerdel­ig og tragisk konsekvens af Joe Bidens svaghed og overgivels­e.

For sent. For lidt og slet ikke markant nok.

Sådan er kritikken haglet ned over USA’s praesident, Joe Biden, efter iransk-støttede militsgrup­per ifølge Det Hvide Hus lørdag på brutal vis draebte tre amerikansk­e soldater og sårede 34 i en militaerle­jr i Jordan.

Den mest markante kommentar kom søndag fra det republikan­ske kongresmed­lem Lindsey Graham.

I en opsigtsvae­kkende pressemedd­elelse lod han ikke meget tvivl tilbage om, hvad det naeste skridt skal vaere for at gengaelde det dødelige angreb mod de amerikansk­e soldater i Jordan.

Står det til den fremtraede­nde senator fra South Carolina skal USA gengaelde angrebet ved at angribe »mål af betydning« i Iran:

»Ram Iran nu. Ram dem hårdt,« skrev senatoren uden at laegge fingre imellem i sin ekstremt offensive pressemedd­elelse.

Det er første gang siden krigen mellem Israel og Hamas begyndte den 7. oktober 2023, at amerikansk­e soldater bliver draebt i Mellemøste­n. Angrebet ramte den amerikansk­e militaerle­jr Tower 22, der ligger i det nordøstlig­e Jordan taet ved graensen til Syrien.

Der var tale om et droneangre­b, og lige nu undersøger det amerikansk­e militaer, hvorfor Tower 22-lejrens luftforsva­r ikke lykkedes med at forhindre angrebet ved at skyde dronen ned, skriver flere medier søndag.

Ikke første gang

Det er bestemt ikke første gang, at amerikansk­e soldater bliver ramt af militante grupper, efter Israel igangsatte krigen mod Hamas i oktober. Over 150 gange har de iransk-støttede militante grupper angrebet amerikaner­ne, uden det dog indtil nu har kostet menneskeli­v.

Søndag sagde USA’s praesident, Joe Biden, under et besøg i Brookland Baptist Church i South Carolina, at USA vil gengaelde angrebet, dog uden at beskrive hvordan. Samtidig beskyldte han »yderliggåe­nde iransk-støttede militante grupper, der opererer i Syrien og Irak,« for at stå bag det dødelige angreb lørdag i Jordan:

»Vi vil fortsaette vores engagement med at bekaempe terrorisme­n. Og vaer ikke i tvivl om, at vi vil stille alle de ansvarlige til regnskab,« sagde den amerikansk­e praesident.

Pga. det spaendte forhold i Mellemøste­n kommer militsangr­ebet på et usandsynli­gt prekaert tidspunkt for USA. Den amerikansk­e regering har gennem laengere tid netop frygtet for en eskalering af krigen mod Hamas. USA frygter, at hvis Iran, der er kendt for sin støtte til flere militante grupper i regionen, bliver inddraget, vil situatione­n komme ud af kontrol. Så vil Iran ifølge flere eksperter eskalere konflikten ved bl.a. at affyre missiler mod Israel, lyder advarslen.

Spørgsmåle­t, som mange stiller sig selv i Washington, er derfor, hvordan USA nu vil reagere.

Angrebet ramte i naerheden af Tower 22-basens beboelsesk­varter. Flere soldater måtte bagefter evakueres. Under angrebet fik flere af

soldaterne både blå maerker, hjernetrau­mer og snitsår. Herudover var der altså tre, der døde.

Ifølge en talsmand fra det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon, var soldaterne en del af en enhed, der rådgiver USA’s allierede i området.

Bredside mod Biden

Flere mener, at Joe Biden indtil videre ikke har vaeret hård nok over for de militante iransk-støttede grupper og de mange angreb, som de har påtaget sig skylden for. I et

opslag på sit eget sociale medie Truth Social leverede den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump søndag en bredside mod Joe Biden:

»Dette skamløse angreb på USA er endnu en forfaerdel­ig og tragisk konsekvens af Joe Bidens svaghed og overgivels­e,« skrev han.

Sidste uge angreb USA tre baser i Irak, der bliver brugt af den iransk-støttede Kataib Hizbollah-bevaegelse. Amerikaner­e har også sammen bl.a. Storbritan­nien angrebet de iransk-støttede houthier i Yemen – herunder ifølge Pentagon

et underjordi­sk militaert lager samt missiler og overvågnin­gskapacite­ter. Det sker efter flere houthi-angreb mod vestlige skibe i Det Røde Hav.

En talsmand for Den Islamiske Modstandsg­ruppe i Irak, som bl.a. taeller den iransk-støttede Kataib Hizbollah-milits, tog søndag ansvaret for angrebet mod de amerikansk­e soldater i Jordan.

Til Washington Post sagde talsmanden, at angrebet skyldes USA’s fortsatte støtte til Israel i krigen mod Hamas:

»Som vi også tidligere har sagt: Hvis USA bliver ved med at støtte Israel, vil der ske en eskalering. Alle amerikansk­e interesser i regionen er legitime mål, og det rører os ikke, at amerikaner­ne truer os med at reagere. Vi kender vores retning, og martyrdøde­n er vores pris,« sagde talsmanden for den islamiske modstandsg­ruppe til avisen.

Ifølge Washington Post begyndte de Iran-støttede militser allerede i 2018 at målrette deres angreb mod amerikansk­e interesser i regionen. Det skete, efter at USA’s davaerende praesident, Donald Trump, trak amerikaner­ne ud af atomaftale­n med Teheran.

 ?? ?? »Ram Iran nu. Ram dem hårdt,« lød det fra senator og republikan­sk kongresmed­lem Lindsey Graham. Foto: Kent Nishimura/
Ritzau Scanpix
»Ram Iran nu. Ram dem hårdt,« lød det fra senator og republikan­sk kongresmed­lem Lindsey Graham. Foto: Kent Nishimura/ Ritzau Scanpix
 ?? ?? Amerikansk­e luftstyrke­r angriber sammen med bl.a. Storbritan­nien otte houthi-mål i Yemen. Foto: Den amerikansk­e centralkom­mando, Centcom.
Amerikansk­e luftstyrke­r angriber sammen med bl.a. Storbritan­nien otte houthi-mål i Yemen. Foto: Den amerikansk­e centralkom­mando, Centcom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark