Jyllands-Posten

»Vi blev hjulpet godt, da vi kom hertil. Men nu er kommunen ligeglad med os«

Et stigende antal ukrainske flygtninge laegger pres på kommunerne, der får svaerere og svaerere ved at huse dem. I København skal der spares på andre områder for at finansiere flygtninge­strømmen. I Helsingør bliver en ukrainsk familie smidt ud af det modt

- REGITZE WALTHER rwj@jp.dk

Pludselig var der krig i Europa. Og Danmark skulle selvfølgel­ig tage imod ukrainske flygtninge med åbne arme, lød det enstemmigt på tvaers af fløjene på Christians­borg. »Det her er vores naerområde, og derfor har vi også et saerligt ansvar,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), få dage efter at Putins tropper havde invaderet Ukraine.

Men nu tyder det på, at fokusset på det »saerlige ansvar«, der fulgte i kølvandet på den russiske invasion, er vigende, selv om Ruslands fremfaerd fortsaette­r, og antallet af Ukrainere, der søger tilflugt i Danmark, fortsat stiger. De seneste måneder er kommunerne begyndt at maerke presset fra et stigende antal ukrainske flygtninge. Saerligt når det gaelder boligsitua­tionen.

Når de ukrainske flygtninge får opholdstil­ladelse i Danmark, bliver de placeret i en kommune, som får ansvar for at finde en midlertidi­g bolig til dem. Det kan f.eks. vaere i tomme aeldreboli­ger eller i midlertidi­ge pavillonby­er. Men kapacitete­n er begraenset. Samtidig er den slags boliger billige for ukrainerne, men en stor udgift for kommunerne. Lovgivning­en fastsaette­r nemlig et lavt beløb på den husleje, flygtninge må opkraeves, når de bor i noget midlertidi­gt. Derfor skal kommunerne ofte betale en difference. Og det begynder at presse kommunerne.

For selv om kommunerne fortsat har store millionudg­ifter til det stigende antal ukrainere, der skal findes boliger og skoleplads­er til, har regeringen aftalt med kommunerne, at pengene fremover skal findes i kommunerne­s samlede budgetter og ikke laengere kompensere­s ekstraordi­naert af staten. Det fremgår af økonomiaft­alen for 2024 mellem regeringen og kommunerne­s forening, KL.

I takt med at flere ukrainere kommer til landet, og krigen ser ud til at fortsaette laenge endnu, er kommunerne derfor begyndt på at flytte ukrainske flygtninge over i permanente boliger med almindelig­e huslejekon­trakter, så der kan skabes plads til nyankomne flygtninge i de midlertidi­ge boliger.

»Der kommer stadig mange nye ukrainere til landet, så kommunerne er nødt til at have et flow i de midlertidi­ge indkvarter­inger. At man får sin egen bolig, er også langt det bedste for integratio­nen,« siger Morten Mandøe, der er cheføkonom i KL, og tilføjer:

»Kommunerne prøver at finde nogle lejlighede­r til ukrainerne, der kan betales, men der mangler generelt billige boliger til forskellig­e udsatte grupper i samfundet, som ikke har så høj en indkomst, siger han.

Samtidig ønsker nogle ukrainere at blive boende i de midlertidi­ge boliger og ikke binde sig for meget til Danmark ved at have en almindelig lejekontra­kt, hvis nu krigen slutter, påpeger han.

Derudover er de permanente boliger oftest dyrere end de midlertidi­ge. Det rammer nu et stigende antal ukrainske flygtninge, som Kateryna Martyniak og Yevhen Khokhotva.

»Vi kom til Danmark for at søge beskyttels­e mod russerne, og nu føler vi, at vi skal beskytte os selv mod kommunen,« siger den 31-årige Yevhen Khokhotva.

Dobbelt så mange kommet til

I foråret 2022 regnede regeringen med, at omkring 20.000 ukrainere ville flygte til Danmark. Men i dag, knap to år efter, har mere end dobbelt så mange ukrainske flygtninge fået ophold i Danmark.

I starten af 2024 havde mere end 41.000 ukrainere fået ophold i Danmark efter saerloven for ukrainere, viser tal fra udlaending­estyrelsen.

Og flere kommer til hver måned.

Det stigende antal er begyndt at presse sig på saerligt i Københavns Kommune, som er den kommune i landet, der modtager flest ukrainske flygtninge.

Ifølge et notat om ”økonomiske udfordring­er ifm. modtagelse af ukrainske fordrevne” fra kommunen, vil Københavns Kommune »skulle finde besparelse­r på andre serviceomr­åder/velfaerdso­mråder« på grund af tilstrømni­ngen.

Integratio­nsborgmest­er Jens-Kristians

Lütken (V) fortaeller, at en stor andel af kommunens ukrainske flygtninge er indkvarter­et midlertidi­ge steder såsom i hotelvaere­lser og i såkaldte pavillonby­er rundtomkri­ng i byen.

»Men det er en dyr og uholdbar løsning,« fortaeller han og peger på, at man forsøger at flytte ukrainere over i almindelig­e boliger.

»Vi har brug for den midlertidi­ge kapacitet, fordi vi hele tiden modtager nye ukrainere. Men det er jo ikke sådan, at det vrimler med billige boliger i København. En del er skrevet op til venteliste­r, men udbuddet af både private og almene lejlighede­r er ikke stort,« siger Jens Kristians Lütken.

Kommunen får svaert ved at finde plads til flere ukrainere, hvis antallet fortsat stiger. »Der kommer til at vaere pladsmange­l.« Også i Aarhus Kommune, hvor over 2.000 ukrainske flygtninge er blevet placeret siden krigens udbrud, bliver det svaert at finde boliger nok.

»Hvis tilstrømni­ngen af ukrainske flygtninge fortsaette­r som nu, kan det blive svaert at følge med,« vurderer Lonnie Christense­n, der leder integratio­nsafdeling­en i Aarhus Kommune.

»Vi bliver ved med at modtage ukrainske flygtninge, så vi er løbende nødt til at frigive noget plads i de midlertidi­ge boliger til de nye ukrainere, vi modtager,« siger hun og peger på, at det ikke er alle, der ønsker at flytte fra de midlertidi­ge boliger og over i lejlighede­r:

»Vi har haft nogle få sager, hvor ukrainere har ønsket at blive i den midlertidi­ge bolig.

Men vi forsøger at sikre, at de ukrainere med de laveste indtaegter ikke skal gå ret meget op i husleje,« siger hun, men understreg­er, at det er en udfordring at finde billige boliger.

»Passer godt til os«

De ukrainske flygtninge Kateryna Martyniak og Yevhen Khokhotv er nogle af de ukrainere, der på grund af en markant huslejesti­gning ikke vil flytte. Parret bor på det gamle plejehjem Bøgehøjgår­d i Helsingør Kommune, der nu fungerer som modtagecen­ter for ukrainske flygtninge. Kateryna Martyniak har boet der siden marts 2022. Yevhen Khokhotv siden juli 2022.

De to kendte ikke hinanden, før de kom til Danmark, men i løbet af sommeren fandt de sammen og endte med at flytte ind på samme vaerelse i efteråret. Senere fik de sønnen, Kiril, der i dag er tre måneder.

»Vi er meget tilfredse med at bo her. Det passer godt til os som midlertidi­g bolig, for vores opholdstil­ladelse udløber alligevel om et år,« siger den 20-årige Kateryna Martyniak.

Selv om der er slidt og lidt klemt på det lille vaerelse, er parret glad for livet på Bøgehøjgår­d. Huslejen på lidt under 5.000 kr. er til at betale med den lave offentlige ydelse på ca. 7.000 kr., de får hver isaer.

Deres indkomst ser ikke ud til at aendre sig lige foreløbigt, da ingen af de to er i stand til at arbejde.

Kateryna Martyniak er på barsel. Yevhen Khokhotva har tidligere arbejdet i Danmark,

på en restaurant og i postvaesen­et, men er i dag sygemeldt pga. en kronisk infektion i benet, som han er blevet opereret fire gange for, efter at han kom til Danmark. Såret er helet, men han er plaget af traethed og smerter og kan ikke støtte på benet, så hans laege har vurderet, at han har brug for minimum et halvt års sygemeldin­g.

Valgte Danmark

I februar 2022 stormede russiske soldater Yevhen Khokhotvas hjemby i Izyum i det østlige Ukraine, og han måtte gemme sig i kaelderen i det lejligheds­kompleks, han boede i. Der var 18 minusgrade­r på det tidspunkt. Naesten lige så koldt i kaelderen, fortaeller han.

»Der var ikke altid vand eller mad. Jeg spiste én gang om dagen og endte med at have en meget lav immunitet. Der gik betaendels­e i mit ben, og da der ikke var laegehjael­p, og såret ikke helede, udviklede det sig til en større infektion.«

Først tre måneder senere turde han at vove sig udenfor. Han formåede at skaffe sig et lift gennem Rusland op til den lettiske graense. Da han efter en lang og smertefuld rejse nåede til Polen med bus, havde han valget mellem at tage til Frankrig eller Danmark.

»Jeg taenkte, at Danmark var et bedre sted, fordi jeg havde hørt, at I tog godt imod ukrainske flygtninge.«

Danmark blev også tilflugtss­ted for Kateryna Martyniaks vedkommend­e, da hun flygtede fra Kramatorsk i Donetsk-regionen, hvor bomberne faldt hver dag.

Nu har det lille vaerelse på Bøgehøjgår­d dannet rammerne om en tryg tilvaerels­e for parret, siden de flygtede fra de russiske tropper. Men snart er det fortid.

I december sidste år meddelte Helsingør Kommune, at de skulle vaere ude af deres vaerelse inden udgangen af januar.

»Vi er stressede og kede af det og kan ikke taenke på andet, end at vi snart bliver smidt ud,« siger Kateryna Martyniak.

Årsagen er, at Helsingør Kommune har tilbudt parret en trevaerels­es lejlighed til en husleje langt højere end den, parret betaler nu.

De skal af med godt 8.000 kr. inkl. varme og derudover laegge et depositum på over 20.000 kr. Det mener parret ikke, at de er i stand til at betale. Så de har takket nej.

»Er ligeglad med os«

Jyllands-Posten har set det budget, som Helsingør Kommune har lavet for parret og vurderet, at de kan betale huslejen ud fra. Hvis parret får boligstøtt­e, vil deres rådighedsb­eløb sammenlagt vaere 7.700. For det beløb skal de bl.a. købe mad, medicin, betale forsikring og afdrag på et depositums­lån.

Da parret har sagt nej til lejlighede­n, betyder det nu ifølge lovgivning­en, at kommunen ikke laengere har pligt til at tilbyde dem en midlertidi­g bolig. Helsingør Kommune har derfor bedt dem om at flytte ud.

Og medmindre parret finder et alternativ selv, ender de altså på gaden.

»Yevhen bruger krykker, og jeg har en baby på armen. Hvordan skal vi kunne flytte?

Vi forstår ikke, hvorfor vi ikke kan få lov til at blive boende,« siger Kateryna Martyniak.

Parret gik efterfølge­nde selv i gang med at finde en anden lejlighed, men har ikke kunnet finde nogen billigere. Derfor er de nu nødt til at acceptere en endnu højere husleje. 8.500 inkl. vand og varme. Kommunen hjaelper dog med et lån til indskuddet.

Men familien har langtfra fået ro i maven. For indflytnin­g er først den 24. februar, og de ved ikke, hvor de skal bo indtil da.

»Det er helt forkert at smide en mand med et handicap og en nybagt mor på gaden midt om vinteren,« siger Yevhen Khokhotva.

Da han ankom til Danmark, blev han behandlet ansvarligt og med respekt, forklarer han. Det synes han langtfra er tilfaeldet nu.

»Vi blev hjulpet godt, da vi kom hertil. Men nu er kommunen ligeglad med os. Det er, som om de kun vil samarbejde med dem, der kan uddanne sig, og dem, der kan arbejde.«

Forsvarer beslutning­en

Helsingør Kommune forsvarer beslutning­en om at tilbyde den ukrainske familie en dyrere bolig. Pernille Madsen, der er centerchef for saerlig social indsats i Helsingør Kommune, oplyser, at kommunens vejledende rådighedsb­eløb for en familie på tre er 7.100 kr., og at kommunen derfor har vurderet, at familien har en passende økonomi til at bo i lejlighede­n.

»Jeg anerkender fuldt ud, at det ikke er et stort beløb, de skal leve for. Men vi vurderer, at manden, selv om han har et skadet ben, forhåbentl­ig snart kan arbejde, og når moren er faerdig med barsel, skal hun også på arbejdsmar­kedet. Det er en kortere periode, de skal sidde stramt i det,« siger hun og tilføjer, at kun »ganske få har vaeret utilfredse med deres boligtilbu­d« i Helsingør Kommune.

Hvorfor kan familien ikke bare få lov til at blive boende?

»Boligerne på Bøgehøjgår­d er godkendt som midlertidi­ge boliger – ikke permanente. Der er ingen, der ved, hvornår krigen slutter i Ukraine. Vi følger kriteriet om, at flygtninge skal have de bedste forudsaetn­inger for at blive integreret og leve et vaerdigt familieliv.«

Jyllands-Posten ville gerne spørge udlaending­eminister Kaare Dybvad (S), om han mener, at kommunerne bør kunne smide ukrainske flygtninge ud af midlertidi­ge boliger, hvis de takker nej til en dyrere lejlighed.

Han har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i stedet i en mail:

»Når en kommune vil anvise en udlaending til en permanent bolig, er det også kommunens ansvar at vurdere, om udlaending­en har råd til at betale huslejen. Jeg har selvfølgel­ig tiltro til, at kommunerne håndterer denne forpligtel­se bedst muligt inden for de muligheder, de lokale forhold giver.«

Ministeren takker kommunerne for at have »løftet en stor del af ansvaret« og fortaeller, at han vil mødes med den københavns­ke integratio­nsborgmest­er og lytte til, »hvilke udfordring­er man har med håndtering­en i Københavns Kommune«.

 ?? ??
 ?? ?? Kateryna Martyniak og Yevhen Khokhotva valgte begge aktivt at flygte til Danmark. I starten syntes de, at der blev taget godt hånd om dem. Men nu har de oplevelsen af, at de er et problem, som kommunen vil af med. Foto: Gregers Tycho
Kateryna Martyniak og Yevhen Khokhotva valgte begge aktivt at flygte til Danmark. I starten syntes de, at der blev taget godt hånd om dem. Men nu har de oplevelsen af, at de er et problem, som kommunen vil af med. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark