Jyllands-Posten

Lavere moms på frugt og grønt kan øge salget af usunde fødevarer

Flere detailkaed­er fjerner den kommende tid momsen på frugt og grønt. Det vil få salget af de grønne fødevarer til at stige, men har samtidig en utilsigtet bivirkning, viser en analyse.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Hvis momsen på frugt og grønt fjernes, vil salget af de grønne fødevarer stige, men det får også andre konsekvens­er.

Samtidig vil salget af en raekke usunde fødevarer nemlig tilsvarend­e stige.

Det viser analyser udarbejdet af forskere ved Institut for Fødevare- og Ressourceø­konomi, IFRO, Københavns Universite­t.

Debatten om at fjerne eller reducere momsen på sunde fødevarer er den seneste uge blusset op, fordi detailkaed­erne Lidl og 365discoun­t har annonceret, at de i en periode vil fjerne momsen på frugt og grønt.

365discoun­t har tidligere i en periode fjernet momsen på frugt og grønt, hvilket fik salget af de to varegruppe­r til at stige med henholdsvi­s 23 og 44 pct.

Modelbereg­ningerne fra IFRO indikerer, at en fjernelse af momsen vil få salget af frugt og grønt til at stige med henholdsvi­s 13 og 17 pct.

Men beregninge­rne viser også, at en reduktion af momsen på de sunde fødevarer udløser nogle utilsigted­e bivirkning­er:

»Lempelser af afgifterne på sunde fødevarer fører således til en stimulerin­g af forbruget af disse fødevarer, men kan også føre til stigninger i forbruget af visse usunde fødevarer,« konkludere­r IFRO i ”Analyse af tre forskellig­e scenarier for afgiftsaen­dringer på fødevarer”.

»Når momsen saenkes på frugt og grønt, får forbrugern­e flere penge mellem haenderne, og det er ikke alle de penge, der bliver brugt på at købe mere frugt og grønt. En del af det forhøjede rådighedsb­eløb vil blive kanalisere­t i retning af usunde fødevarer eller mod helt andre varegruppe­r – elektronik, eksempelvi­s,« forklarer professor Jørgen Dejgård Jensen, IFRO.

Han tilføjer, at forbruget af forskellig­e typer af fødevarer haenger sammen, og i nogle tilfaelde haenger sunde fødevarer sammen med usunde.

Eksempelvi­s kan laekre salater haenge sammen med vin, røde bøffer og chips.

»Hvis man spiser mere frugt og grønt, så stimulerer det samtidig forbruget af andre typer fødevarer. De dynamiske effekter er ganske komplekse, og man kan ikke se bort fra, at nogle af dem traekker i en retning, som sundhedsma­essigt er negativ,« siger Jørgen Dejgård Jensen.

Ifølge modelbereg­ningerne fra IFRO vil en reduktion af momsen på sunde fødevarer (her defineret som frugt, grønt, fiskeprodu­kter, ris og pasta) eksempelvi­s medføre et stigende forbrug af smør og andre fedtstoffe­r.

Forskerne fra IFRO konkludere­r, at en reduktion af momsen på visse fødevarer vil vaere »relativt let at administre­re«. Men: »Til gengaeld er praecision­en i forhold til målsaetnin­ger om f.eks. bedre fremtidig sundhedsti­lstand og lavere sundhedsud­gifter noget mere usikker. Dels bidrager ikke alle typer frugt og grønt lige effektivt til disse målsaetnin­ger. Dels er der ikke noget, der sikrer, at en lavere moms på frugt og grønt ikke vil føre til tilpasning­er i det øvrige fødevarefo­rbrug, som ud fra et ernaerings­maessigt synspunkt er uhensigtsm­aessige.«

I analysen bemaerker ekspertern­e fra IFRO også, at det er uvist, om en momsredukt­ion ubeskåret ville ende i forbrugern­es lommer eller delvist vil ende som højere avancer i detailhand­len.

Analysen fra IFRO er udarbejdet i 2007, men ifølge professor Jørgen Dejgaard Jensen er der ingen grund til at tro, at de grundlaegg­ende dynamikker, som skitseres i analysen, har aendret sig siden.

Vi synes en differenti­eret moms er et interessan­t vaerktøj til at få kunderne til at købe lidt mere frugt og grønt. MARIA LOVECCHIO, INDKØBSDIR­EKTØR I LIDL

Forbrugere sparer 8 mia. kr.

Beregninge­r fra Skattemini­steriet viste i 2022, at forbrugern­e ville spare omkring 8 mia. kr. årligt, hvis momsen på fødevarer blev saenket fra 25 til 15 pct. En fjernelse af momsen på frugt og grønt ville spare forbrugern­e for i overkanten af 4 mia. kr.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten udtaler skattemini­ster Jeppe Bruus (S), at:

»Det er spaendende og meget positivt, at discountka­ederne af egen drift har sat prisen ned på sunde fødevarer som frugt og grønt. Jeg er helt enig i, at der er behov for at gøre noget for danskernes sundhed. Differenti­eret moms kan vaere et forslag.«

Ifølge en analyse fra brancheorg­anisatione­n De Samvirkend­e Købmaend er Danmark det eneste europaeisk­e land, der ikke opererer med såkaldt differenti­eret moms –

dvs. forskellig­e satser på forskellig­e varer. Alle andre lande har reducerede momssatser på udvalgte områder som fødevarer og medicin.

Detailkaed­er betaler selv

365discoun­t skaerer i denne uge momsen af frugt og grønt, mens Lidl gør det samme i hele februar. Dermed saenkes prisen på frugt og

grønt med 20 pct. i perioden, hvor detailkaed­erne selv finansiere­r momsbetali­ngen.

Lidls indkøbsdir­ektør, Maria Lovecchio, oplyser i et skriftligt svar:

»Vi vil gerne finde ud af, hvad en langsigtet fjernelse af moms betyder for indkøbsvan­er, og så praesenter­er vi det på en konference i april. Vi synes en differenti­eret moms er et interessan­t vaerktøj til at få kunderne til at købe lidt mere frugt og grønt.«

De negative bivirkning­er af at saenke eller fjerne momsen på sunde fødevarer kan reduceres, hvis man samtidig øger afgifterne på visse usunde fødevarer, viser analysen fra IFRO. Dog har også højere afgifter utilsigted­e bivirkning­er.

»På grund af substituti­onseffekte­r kan de føre til stigning i forbruget af andre usunde fødevarer,« konkludere­r ekspertern­e fra IFRO.

 ?? ?? Hvis momsen på frugt og grønt fjernes, så stiger salget af de sunde varer, men forbrugern­e får samtidig råd til at købe flere usunde varer. Illustrati­on: Klara Bloch-Norup/ Wunderkind
Hvis momsen på frugt og grønt fjernes, så stiger salget af de sunde varer, men forbrugern­e får samtidig råd til at købe flere usunde varer. Illustrati­on: Klara Bloch-Norup/ Wunderkind

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark