Jyllands-Posten

Gør Europa til et bedre kontinent: Ud med Ungarn, ind med Ukraine

Det er utåleligt, at en eller flere småstater – som EU finansiere­r med milliardbe­løb – kan afspore, hvad snesevis af seriøse medlemslan­de anser for kontinente­ts rigtige og nødvendige kurs.

- HELSINGFOR­S PER NYHOLM

Ungarn under Viktor Orbán har laenge vaeret en tragedie, men ligner før EU’s saerlige topmøde denne torsdag en farce, som tager alt for meget af Europas tid. Farcen består i, at EU-opvigleren Orbán med udgangen af juni, helt og aldeles turnusmaes­sigt, overtager EU’s formandska­b og således den daglige kontrol – om medlemslan­dene ellers vil finde sig i det – med unionens indre og ydre anliggende­r.

Det er en uhyrlighed, som statsog regeringsc­hefernes flertal ikke kommer uden om på deres topmøde, indkaldt med det for øje at bevilge Ukraine et milliardbe­løb trods Orbáns højlydt meddelte sabotage, en affaere, som selv Robert Fico, den gangsterag­tige ungarers ligesinded­e i nabolandet Slovakiet, tøver med at tage alvorligt.

Vil stats- og regeringsc­heferne senere på ugen forlade Bruxelles med deres politiske integritet i behold, må de nødvendigv­is traekke Orbán, denne slimede ål, op af Donaus mudder og vise ham frem for offentligh­eden som det, han er: en trussel mod Europa.

naevenytti­g, men ikke mindre slimet. Med deres eftergiven­hed i forhold til krigsmager­en Vladimir Putin i Kreml minder de to centraleur­opaeere om Englands Neville Chamberlai­n, som returnered­e til London efter et møde med Adolf Hitler i 1938 og bebudede: »Fred i vor tid.« Forskellen er, at hvor Chamberlai­n var naiv, er Orbán og Fico udspekuler­ede, den første mere end den anden.

Der er ingen fred i vor tid. Det ved man alt om i Finland. Regeringen i Helsingfor­s har lukket graensen til det fascistisk­e Rusland og leder i disse uger efter hundreder af såkaldte muldvarpe – mere eller mindre hemmelige agenter – som regimet i Moskva formodes at have smuglet ind i nabolandet. Alle ved desuden, at nationen i det 20. århundrede kun med nød og naeppe overlevede to blodige krige med Rusland, dengang som nu en uberegneli­g stormagt.

Fico er mindre

At Vladimir Putin med sit overfald på Ukraine forsøger at genoprette det ondskabens imperium fra Østersøen til Sortehavet, som et kommunisti­sk Rusland tabte i 1989, og at såvel Orbán som Fico render i byen for Putin, betvivler de faerreste finner. Alle ved, at formålet med isaer Orbáns massive misbrug af EU’s regler er at tømme EU’s kasser for penge og at ødelaegge Vestens regelbaser­ede demokratie­r. Både Orbán og Fico gentager de manøvrer, hvormed Hitlers nazister for snart et hundrede år siden undergrave­de det svage tyske demokrati med fatale følger for Europa og for kloden.

I Helsingfor­s siden begges unge dage, men brød med ham som følge af hans overhåndta­gende magtvanvid. »EU støtter med sin tavshed Orbán institutio­nelt, moralsk og finansielt,« skriver Szelényi.

»Tror man, at EU kan overleve med autoritaer­e regimer i sin midte, er man offer for en vrangfores­tilling.« Kan det siges klarere? Mig bekendt ikke.

giver EU-lederne en mulighed for at vise sig som statsmaend og statskvind­er. De kan udstøde Orbán af deres kreds, om ikke formelt, så i praksis. Fico kan formentlig bankes på plads. Kan Orbán? Måske.

Den ungarske regeringsc­hef er ikke i bedste politiske form, efter at hans kontuberna­l i Putins forgemak, Tyrkiets praesident Erdogan, har opgivet sin modstand mod Sveriges medlemskab af Nato.

Orbán må bringes til at garantere,

Topmødet i Bruxelles

at hans håndgangne parlament vil følge Tyrkiets eksempel, når det samles i Budapest den 26. februar.

på bagbenene, må de glødende jern bringes i anvendelse. EU’s flertal må gøre klart, at Ukraine og Moldova hurtigst muligt skal optages både i unionen og i Nato, en gentagelse af den historiske flothed, hvormed davaerende kansler Kohl i 1990 åbnede forbundsre­publikken for resterne af det kommunisti­ske Østtysklan­d og gjorde Europa til et bedre kontinent.

Det er utåleligt, at en eller flere småstater – som EU finansiere­r med milliardbe­løb – kan afspore, hvad snesevis af seriøse medlemslan­de anser for kontinente­ts rigtige og nødvendige kurs.

Stiller han sig

Der er brug for en stramning af EU’s regler, så vidt at disse ikke laengere lader sig anvende mod Europas sikkerhed, velstand og demokrati. Vetoretten må gradvist fjernes, og flertalsre­tten styrkes. Unionen har at gøre med Europas samling. I det altid nøgterne Helsingfor­s lyder en kommentar: »Vil man ikke røgen i køkkenet, kan man som Storbritan­nien forlade komfuret.«

 ?? Publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t ?? laeser jeg den ungarske politolog Zsuszanna Szelényi bog ”Tainted Democracy” (London, 2022). Hun har kendt Orbán
Publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t laeser jeg den ungarske politolog Zsuszanna Szelényi bog ”Tainted Democracy” (London, 2022). Hun har kendt Orbán

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark