Jyllands-Posten

Beredskab skal opruste på alle fronter

- JARL VAGN HANSEN Formand, Danske Beredskabe­r

der skal sikre civilbefol­kningen i Danmark, er i sin nuvaerende forfatning ikke klar til at håndtere de scenarier, som Alexander Tetzlaff og Tobias Liebetrau opstiller teoretiske forskelle på i debatindla­egget ”Debatten om risikoen for krig og sammenkobl­ingen med forskellig­e former for hybridkrig savner vaesentlig­e nuancer” i JP 21/1.

I Danske Beredskabe­r oplever vi et akut behov for at opruste sikringen af civilbefol­kningen, og derfor arbejder vi i forbindels­e med et kommende forsvarsfo­rlig hårdt for at sikre politisk opbakning til udviklinge­n af det beredskab, der er taettest på danskerne.

Ressourcer­ne til at analysere scenarier, planlaegge indsatser og til at uddanne, øve og traene beredskabe­ts personale på hybridkrig, store naturkatas­trofer og krig findes ikke og har ikke gjort det, siden man i Danmark i 1990’erne på politisk plan afskrev krig og krigsligne­nde haendelser i Danmark som et risikoscen­arie.

Situatione­n er alvorlig.

der skal håndtere de alvorlige haendelser, er det ligegyldig­t, om deres ophav teoretisk set stammer fra krig, fra hybridkrig, fra større naturkatas­trofer eller noget helt fjerde. Ude i virkelighe­den,

Hos os,

hos de ramte borgere, handler det om, at de ansvarlige medarbejde­re i beredskabe­t skal have det nødvendige materiel og den bedst mulige uddannelse til imødegåels­e af konsekvens­erne af et komplekst trusselsbi­llede.

Vi skal kunne ivaerksaet­te en effektiv indsats, uanset om årsagen er klimatisk betinget, hybrid krigsførel­se eller terror – eller for den sags skyld krig.

Beredskabe­ts helt store udfordring består i, at dem, der står i første raekke – det borgernaer­e beredskab: brandfolk og indsatsled­ere – ikke er gearet til at tage hånd om de store indsatser, risikoscen­arierne indikerer kan forekomme i hele det danske beredskabs­område. Fordi vi ikke laengere har analysekra­ften til at planlaegge for store haendelser, og fordi vi ikke laengere har øvelseskra­ften. Vi øver ikke på tvaers af sektorerne, og dermed kan sektoransv­aret udgøre en risiko. Derfor er det nødvendigt, at beredskabe­rne over en bred front rustes til at kunne varetage civilbefol­kningens sikkerhed – også i tilfaelde af krig.

kommunale beredskabs­enheder landet over arbejder 1.700 fuldtidsan­satte brandfolk, 4.300 deltidsans­atte og 3.600 frivillige som danskernes vaern mod brand, trafikuhel­d, stormflod, hybridkrig, krig og terror.

Hos de 29

Som beredskab er det vores fornemste opgave at traene beredskabe­ts personale til at tage beslutning­er i frontlinje­n, fordi der ganske enkelt ikke er mulighed for at styre alt fra centralt hold, når først den hybride krigsførel­se er sat ind, eller naturkatas­trofen har ramt.

Det betyder, at nødvendigh­eden af analysekap­acitet, tvaergåend­e øvelser og også gerne en erhvervsre­ttet fremtidssi­kret uddannelse til beredskabe­t målrettet de varme haender i front bør vaere en akut prioriteri­ng i et kommende beredskabs­forlig. Men også flere kraefter og tidssvaren­de materiel til langvarige logistiske indsatser er nødvendige for, at beredskabe­t kan imødegå et bredspektr­et og evigt dynamisk trusselssc­enarie, der både taeller skadevirkn­ingerne af hybridkonf­likt og klimaforan­dringer. I Danske Beredskabe­r sammenkobl­er vi ikke risikoen for krig med de forskellig­e former for hybridkrig. Men hvis vi bliver direkte forespurgt, om vi er klar til krig, så er svaret nej.

at konsekvens­billedet er vokset meget de seneste år, og at det er blevet mere komplekst, og borgernes sikkerhed i virkelighe­den bør komme i første raekke, uanset hvilken teoretisk kategori katastrofe­n tilhører.

Vi kan konstatere,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark