Jyllands-Posten

Løkke ved ikke, hvad han taler om

- HENRIK RINGGAARD DIGET Jurist, København K BIRGITTE RINGGAARD DIGET Ungekoordi­nator, København K

I fredags kom Den Internatio­nale Domstol, ICJ, med første udtalelse i Sydafrikas søgsmål mod Israel. I den forbindels­e udtalte Lars Løkke til DR: »Jeg haefter mig ved, at man [ICJ] ikke statuerer, at der er begået noget brud på folkerette­n, men jeg haefter mig selvfølgel­ig også ved det, man kunne kalde en løftet juridisk pegefinger.« Men den udtalelse er helt skudt ved siden af. Af to grunde.

har Løkke ikke forstået processen ved ICJ. Løkke udtaler sig, som om ICJ er kommet med en dom (”statuering”) over Israel. Men en sådan sagsbehand­ling tager mange år, inden der kan afsiges dom.

I stedet kom ICJ i fredags med en såkaldt interimsaf­gørelse i sagen. Domstolen skulle kun tage stilling til, om Israel skulle pålaegges at indføre midlertidi­ge foranstalt­ninger. Domstolen kunne ikke dømme Israel, men kun komme med en udtalelse om, hvorvidt den fandt det sandsynlig­t, at Israel begår folkemord i Gaza. Og med domstolens egne ord fandt den det plausibelt, at Israel har eller er ved at begå folkemord. En position, der blev vedtaget af 15 dommere mod 2. Selv hvis ICJ ville, kunne man ikke komme taettere på at statuere, at Israel begår folkemord.

For det første

Når Løkke laegger vaegt på den manglende dom som en pointe, der frifinder Israel, er det derfor grundlaegg­ende misvisende. For det andet omtaler Løkke ICJ’s udtalelse som en »løftet pegefinger«. Den retorik peger i retning af en irettesaet­telse, man kan få, hvis man er ved at male sit stakit i en anden farve end det, lokalplane­n siger – ikke hvis man er under anklage for at slå et folk ihjel. Folkedrabs­konvention­en, som Israel er anklaget under, blev vedtaget efter Anden Verdenskri­g for at sikre, at de grusomhede­r, der fandt sted mod blandt andet jøder, aldrig ville få lov at ske igen. Med respekten for historien må ICJ’s udtalelse om et sandsynlig­t folkedrab ikke negligeres til »en løftet pegefinger«. I stedet er den en opfordring til selvransag­else i vores støtte til Israels handlinger mod det palaestine­nsiske folk.

kan vaere en komplicere­t sag, og misforståe­lser kan opstå. Men af landets udenrigsmi­nister må vi forvente et minimum af indsigt og forståelse. Så enten er Løkke uvidende om måske den vigtigste sag for Danmarks omdømme. Eller også er han manipulere­nde med det formål at mislede befolkning­en. Vi håber på det første. For det sidste er ikke blot et indirekte udtryk for Danmarks støtte til folkemord, men et forsøg på at mislede den befolkning, der giver det demokratis­ke mandat.

Juridiske processer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark