Jyllands-Posten

Hvad er det egentlig, Venstre laegger op til på aeldreområ­det: Mere gratis arbejde eller frivillig tvang?

- LISBETH EILENBERGE­R Coach, mentor og art director, Odder

4 af 10 danskere udfører frivilligt arbejde i deres fritid. Det gør de af forskellig­e årsager, men i bund og grund er de alle med til at gøre en kaempe forskel og er med til at holde det dyre danske samfund i gang. Uden frivillige var hjemløse, idraetsfor­eninger, psykisk syge, døende, skoletraet­te unge, ofre for forbrydels­er, ensomme, spejderklu­bber og mange, mange flere meget dårligt stillede, hvis ikke fantastisk­e mennesker hver dag gør en kaempe indsats for dem.

Minister for byer og landdistri­kter Morten Dahlin (V) har netop praesenter­et, at der som en del af regeringen­s nye samlede aeldreudsp­il fremover skal vaere det krav til kommunerne, at borgerne frivilligt hjaelper med aktivitete­r i aeldreplej­en. Det vil sige, at kommunerne skal vaere med til at facilitere, at lokale foreninger, organisati­oner og ngo’er hjaelper med aktivitete­r i den lokale aeldreomso­rg. Og tilmed skal kravet skrives ind i aeldrelove­n.

Skal der spares penge igen?

Er det gratis arbejdskra­ft? Frivillig tvang?

frivillige udfører allerede et virkelig stort arbejde for de aeldre i de lokale frivilligc­entre rundt i Danmark. Der er besøgsvenn­er, gåvenner, spisevenne­r og mange flere, som hver dag hjaelper til helt frivilligt. Jeg er fuld af beundring for de mennesker, som bruger deres fritid på et af de vigtigste områder, hvor frivilligh­jaelp er essentielt for et godt aeldreliv.

Men frivilligh­ed udspringer af en

Rigtig mange

passion for at gøre en forskel og yde en indsats for samfundet. Og valget af, hvilken frivillig organisati­on man vaelger, bliver taget ud fra ens egne interesser, evner, tid og lyst.

Jeg taenker ikke, de kan bruge mig i den lokale reparation­sforening til at fikse en damecykel. At tro, at lovgivning om, at der skal vaere frivillige i aeldreområ­det ”indfanget” af kommunen, vil aendre min og andre frivillige­s valg af organisati­on, vi vil arbejde i, er virkelig naivt.

vaeret frivillig i mange år. Jeg har vaeret offerrådgi­ver for Offerrådgi­vningen i Danmark, som hjaelper ofre, pårørende og vidner til kriminelle handlinger. Jeg har vaeret supervisor i Røde Kors for vaertsfami­lier til unge fra gaden,

Jeg har selv

som får et midlertidi­gt nyt hjem.

Jeg har vaeret mentor i Kriminalfo­rsorgen, og i øjeblikket er jeg med til at bygge en ny organisati­on op, Børns Rettighede­r.

Vi vil udbrede kendskabet til Barnets lov, som bygger på, at børn også skal høres og har ret til at klage. Det er områder, jeg interesser­er mig for, og derfor bruger jeg også rigtig meget tid på det. Det, jeg giver, får jeg mangefold tilbage.

Og det er det, der driver de fleste frivillige.

I 48 kommuner har ca. 1.000 unge mellem 14-17 år valgt et fritidsjob på et plejecente­r. Kaempe succes for både de unge og de aeldre.

De hygger med både faellessan­g, mad og gode løgnehisto­rier.

De unge skal have lidt for det, men det opvejer langt den store glaede, begge generation­er har ud af ordningen.

»Det kan vaere med til at skabe ro på plejecentr­ene. Bare det, at der er nogle mennesker omkring borgerne, for eksempel omkring vagtskifte, hvor man går fra at vaere fire-fem i vagt til kun at vaere én aftenvagt,« siger Tanja Nielsen, sektorform­and i FOA.

Var det et tiltag, man skulle lovgive om i alle kommuner?

Det koster måske det samme, som kommunen skal betale i administra­tion for at ”tvinge” frivillige ud i aeldreområ­det.

om Venstres lovforslag er for at lefle for rød bloks vaelgere, nu hvor de står sløjt i meningsmål­ingerne, men ryst lige posen, og hold jer til en af jeres maerkesage­r: mere frihed til selv at bestemme!

Jeg ved ikke,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark