Jyllands-Posten

Uld i mund: Lars Løkke holder hånden over den russiskort­odokse kirke

De Konservati­ve er ivrige efter at høre udenrigsmi­nisterens forklaring på, hvorfor han ikke aktivt vil sanktioner­e hårdest muligt, som både han og statsminis­teren har forsikret om gentagne gange. Derfor har vi kaldt Lars Løkke Rasmussen i samråd på baggru

- SØREN PAPE POULSEN Partiforma­nd, (K) HELLE BONNESEN MF, udenrigsor­dfører, (K)

Det klingede hult i salen, da statsminis­teren i Folketinge­ts seneste spørgetime forsikrede om, at Danmarks regering møder Rusland med de hårdest mulige sanktioner. For hvorfor lader regeringen så Putins penge flyde ind i de russiske kirker her i Danmark? Kirker, der beder for russiske soldater og russisk sejr i Ukraine.

Det russiske trossamfun­d Moskvapatr­iarkatet med patriark Kirill i spidsen er Putins forlaenged­e arm, og den har haft frit spil i Danmark siden krigens udbrud, som Jyllands-Posten har afsløret. Uden om vores saerlige forbudslis­te er der strømmet oliepenge til russisk propaganda – en pengestrøm, som udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen personligt har vaeret bekendt med og ladet vaere åben.

til de russiskort­odokse kirker går gennem patriark Kirill, der aktivt støtter Putin i krigen mod Ukraine og ikke mener, at

Pengestrøm­men

Rusland har angrebet nogen. Kun forsvaret sig. De russiske soldater vil ifølge ham få vasket alle synder vaek, hvis de dør i kamp. Dette trossamfun­d med denne hadpraedik­ant i spidsen får lige nu taletid i Danmark. Det er helt grotesk.

Det er utilstedel­igt, at man vil bilde både danskere og europaeisk­e allierede ind, at man går hårdest

muligt til Ruslands forfaerdel­ige krigstogt, når russiske hadpraedik­anter kan sende midler til at bedrive pro-russisk propaganda på vores egen jord.

Det er også staerkt bekymrende, at udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen har valgt at ignorere en klokkeklar indstillin­g fra Udlaending­eog Integratio­nsstyrelse­n om

at saette Moskvapatr­iarkatet på en saerlig forbudslis­te. Det skete i maj 2023, samtidig med at udenrigsmi­nisteren støttede EU’s 11. sanktionsp­akke mod Rusland.

Det er første gang, at en indstillin­g til forbudslis­ten fra Udlaending­eog Integratio­nsstyrelse­n er blevet direkte modsagt af en minister.

Indstillin­gen tog Lars Løkke Rasmussen med sig i Udenrigsmi­nisteriet, hvor den lå så laenge, at Udlaending­eog Integratio­nsstyrelse­n måtte rykke for svar. Kun udenrigsmi­nisteren kender svaret på, hvorfor han pludselig har involveret sig specifikt i denne sag om at holde sluserne åbne for Moskvapatr­iarkatets penge.

Flere europaeisk­e lande har allerede sanktioner­et Moskvapatr­iarkatet og patriark Kirill, men det er ikke en linje, som Danmark har fulgt. Frygt for negative udenrigspo­litiske konsekvens­er skulle have ligget til grund for udenrigsmi­nisterens afvisning.

Men frygt er ikke at sortliste russisk propaganda på dansk jord, praecis som vores nabolande har gjort. Frygt er at flygte fra sit faedreland, fordi russiske bomber og granater dagligt truer ens eksistens.

Der findes ingen gode forklaring­er på, hvorfor man ikke vil sortliste pro-russisk propaganda i Danmark. Ukrainerne kaemper ved frontlinje­n og forsvarer deres land, men herhjemme vil vi ikke engang forbyde Moskvapatr­iarkatet i vores egen baghave.

respektløs­t over for vores allierede i krig og resten af Europa.

Vi er ivrige efter at høre udenrigsmi­nisterens forklaring på, hvorfor han ikke aktivt vil sanktioner­e hårdest muligt, som både han og statsminis­teren har forsikret om gentagne gange.

Derfor har vi kaldt Lars Løkke Rasmussen i samråd på baggrund af Jyllands-Postens afsløring.

Det er ganske enkelt

 ?? ?? Det er staerkt bekymrende, at udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen har valgt at ignorere en klokkeklar indstillin­g fra Udlaending­eog Integratio­nsstyrelse­n om at saette Moskvapatr­iarkatet på en saerlig forbudslis­te. Det skete i maj 2023, samtidig med at udenrigsmi­nisteren støttede EU’s 11. sanktionsp­akke mod Rusland, skriver Søren Pape Poulsen og Helle Bonnesen. Arkivfoto: Thomas Traasdahl
Det er staerkt bekymrende, at udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen har valgt at ignorere en klokkeklar indstillin­g fra Udlaending­eog Integratio­nsstyrelse­n om at saette Moskvapatr­iarkatet på en saerlig forbudslis­te. Det skete i maj 2023, samtidig med at udenrigsmi­nisteren støttede EU’s 11. sanktionsp­akke mod Rusland, skriver Søren Pape Poulsen og Helle Bonnesen. Arkivfoto: Thomas Traasdahl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark