Jyllands-Posten

Økonomer skal få styr på misvisende model

I Finansmini­steriet har økonomerne­s regnemodel­ler en enorm magt, fordi de har stor betydning for den økonomiske politik. På dagpengeom­rådet fejlvurder­er Finansmini­steriets regnemodel prisen på forbedring­er med op mod 60 pct.

- MICHAEL ROSHOLM Formand, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d Analyseche­f, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d Senioranal­ytiker, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d Desvaerre har

EMILIE DAMM KLARSKOV JES VILHELMSEN

Haever man dagpengesa­tsen, bliver livet som arbejdsløs mere attraktivt, og de ledige vil i mindre omfang søge job. Samtidig vil de beskaeftig­ede gøre mindre for at undgå at blive en del af arbejdsløs­hedsstatis­tikken. Det mener Finansmini­steriet, men vi mener ikke, at ministerie­ts regnemodel afspejler virkelighe­den på en retvisende måde. Det belyser vi i en ny analyse.

Ministerie­ts embedsfolk bruger en økonomisk model, Dagpengemo­dellen, til at beregne de samfundsøk­onomiske konsekvens­er af aendringer i dagpengesy­stemet. Modellen har stor betydning for beslutning­sprocessen om politikfor­slag til for eksempel at haeve dagpengesa­tsen. Hvis et parti, fagforbund eller borgere foreslår en højere sats, kommer Finansmini­steriet med et bud på, hvad forslaget vil koste statskasse­n, ved at regne på forslaget i Dagpengemo­dellen. Vores analyse viser, at modellen overvurder­er prisen på dagpengefo­rbedringer med op mod 60 pct.

Der er altså store skaevheder i den måde, Dagpengemo­dellen regner på. Det kan have alvorlige konsekvens­er for den førte politik på dagpengeom­rådet.

at det er en akademisk diskussion, hvordan en model i Finansmini­steriet beregner effekterne af politiske forslag, men det har faktisk realpoliti­ske konsekvens­er.

Tal fylder nemlig meget i den politiske debat. Når politikere argumenter­er for et politisk udspil, sker det ofte med afsaet i termer som arbejdsudb­ud, provenu og offentlige finanser. Helt konkret har statsminis­teren for eksempel sagt, at arbejdsudb­ud er blevet den nye valuta i dansk politik. Derfor er det også et demokratis­k problem, hvis centraladm­inistratio­nen bruger skaeve modeller til at konsekvens­beregne politiske udspil. Alligevel er det faktisk sådan, det forholder sig på dagpengeom­rådet.

I Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) har vi laenge undret os over de store effekter, som dagpengemo­dellen tilsiger, at det har at aendre på dagpengesy­stemet. Derfor har vi gennem laengere tid forsøgt at få adgang til Finansmini­steriets datagrundl­ag og modelappar­at. Vi har både viden og erfaring til at gå Finansmini­steriets regnemodel­ler efter i sømmene.

Man kan måske taenke,

Finansmini­steriet – ad flere omgange – naegtet at dele både datagrundl­ag og modelappar­at med os. Det er udtryk for en overrasken­de lukkethed.

Vi er dog ikke sådan til at slå ud, så vi måtte taenke i nye baner. I stedet for at anvende Finansmini­steriets datagrundl­ag, har vi lagt os op ad vismaenden­es analyser, der bruger omtrent samme tilgang som Dagpengemo­dellen – og som Finansmini­steriet i øvrigt selv bruger til at bakke Dagpengemo­dellens resultater op med.

Vi har gennem et stort arbejde genskabt Dagpengemo­dellen, der består af intet mindre end 1.400 ligninger. På den måde har vi kunnet undersøge, hvad der driver modellens store adfaerdsef­fekter, og vi kan vise, at modellen har vaesentlig­e mangler.

Både teoretisk og i modellen er der to forskellig­e konsekvens­er – effekter – af at forhøje dagpengesa­tsen.

For det første vil en højere dagpengesa­ts medføre, at ledige i mindre grad vil søge beskaeftig­else, fordi det bliver mindre slemt at vaere på dagpenge. Denne effekt kaldes afgangseff­ekten.

For det andet vil beskaeftig­ede og opsagte gøre mindre for at undgå at havne på dagpenge. Det kaldes for tilgangsef­fekten.

Og nu bliver det lidt teknisk:

Ifølge Finansmini­steriets Dagpengemo­del indtraeffe­r afgangseff­ekten omkring 18 måneder før dagpengepe­riodens udløb. Det betyder altså, at ledige intensiver­er deres jobsøgning, allerede halvandet år før de står over for en dagpengeud­løb.

arbejde med modellen viser vi, at modellen ikke tager højde for en raekke baggrundsv­ariable, som er relevante for ledighedsf­orløbenes varigheder. Det gaelder for eksempel, hvilken branche man tidligere har vaeret beskaeftig­et i kombineret med tid som ledig. Hvis man justerer modellen, så der tages højde for disse faktorer, aendres de lediges søgeadfaer­d – og dermed indtraeffe­r afgangseff­ekten først tre-fire måneder før dagpengeud­løb. Det er en kaempemaes­sig forskel.

Gennem vores

Vi har også set naermere på tilgangsef­fekten i modellen. Her kan vi igen vise, at modellen er skaev. Dagpengemo­dellens tilgangsef­fekt er ikke empirisk funderet, men hviler på en antagelse om, at opsagte – men stadig beskaeftig­ede – reagerer på samme måde på aendringer i dagpengesy­stemet som ledige. Gennemgår man den – meget sparsomme – forsknings­litteratur, der er på området, vil man se, at Dagpengemo­dellen herved antager en tilgangsef­fekt, der er 9-10 gange højere end den tilgangsef­fekt, der er empirisk funderet.

er kendetegne­t ved den såkaldte flexicurit­ymodel, der i korte traek består af tre ben:

For det første har arbejdsgiv­ere fleksible vilkår i forhold til at hyre og fyre medarbejde­re. Det betyder, at virksomhed­erne hurtigt kan tilpasse sig efterspørg­slen.

Til gengaeld har lønmodtage­re et staerkt sikkerheds­net, der griber dem i tilfaelde af afskedigel­se.

Endelig sikrer en aktiv arbejdsmar­kedspoliti­k, at afskediged­e medarbejde­re kommer godt og hurtigt tilbage i beskaeftig­else.

Flexicurit­ymodellen har vist sig

Det danske arbejdsmar­ked

at vaere ganske fordelagti­g og er internatio­nalt anerkendt for blandt andet at bidrage til, at Danmark har høj jobmobilit­et og er det land i EU, hvor ledige kommer hurtigst tilbage i job. Det bidrager samlet til et staerkt og tilpasning­sdygtigt arbejdsmar­ked – og en staerk økonomi.

Man kan måske taenke, at det er en akademisk diskussion, hvordan en model i Finansmini­steriet beregner effekterne af politiske forslag, men det har faktisk realpoliti­ske konsekvens­er.

2010’erne så vi dog en ny tendens, hvor forskellig­e regeringer begyndte at save i et af benene på taburetten: Man forkortede blandt andet dagpengepe­rioden, hvilket betød, at lønmodtage­rnes sikkerheds­net blev mere stormasket. Og dagpengene­s daekningsg­rad er faldet.

I dag ser vi stadig igen og igen politiske forslag om at forringe dagpengesy­stemet. Sidste år foreslog Liberal Alliance at halvere dagpengepe­rioden, De Konservati­ves 2030-skatteplan finansiere­s til dels af forringede dagpenge, og det samme gør Dansk Erhvervs 2030plan.

Når Finansmini­steriet regner på de samfundsøk­onomiske konsekvens­er af disse forslag, overvurder­er man effekten på både arbejdsudb­ud og de offentlige finanser. Faktisk viser vores nye analyse, at effekten på arbejdsudb­uddet overvurder­es med op til 70 pct., mens provenuet overvurder­es med op mod 60 pct.

Op gennem

overvurder­es det, hvor mange penge der spares ved at lave dagpengefo­rringelser. Omvendt vil det fremstå dyrere, end det egentlig er, hvis man foreslår at forbedre dagpengesy­stemet.

Det er naturligvi­s legitimt at have et politisk ønske om at forkorte dagpengepe­rioden eller skaere i ydelsesniv­eauet, men det er dybt problemati­sk, når politik bliver ført på baggrund af misvisende konsekvens­beregninge­r. Det skaber nemlig en asymmetri, hvor det – som følge af en skaev model – bliver mere fordelagti­gt at skaere i dagpengene end at styrke dem.

Vi – og andre – har gennem en årraekke kritiseret Dagpengemo­dellens store adfaerdsef­fekter og problemati­seret den manglende åbenhed om, hvad der driver dem. Derfor er det også på høje tid, at Finansmini­steriet gør noget ved problemet.

Dermed

Finansmini­steriet har bebudet, at den nuvaerende Dagpengemo­del er på vaerksted, og det bifalder vi, for der er brug for en gennemgrib­ende reparation. Modellen bør bringes i overensste­mmelse med empirien, og retvisende estimater for både tilgangs- og afgangseff­ekter bør benyttes, så den ikke bygger på misvisende estimater og gaetvaerk.

Der er derudover brug for langt mere åbenhed om metode og antagelser, så der er mulighed for, at taenketank­e og forskere med flere kan efterprøve modellerne­s antagelser. Alt andet er udemokrati­sk.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark