Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s og robotter åbner for automatisk tankning af biler

Technicon og Autofuel har siden 2021 testet et system med fuldautoma­tisk tankning, så bilister helt slipper for at stå ud af bilen. Teknologie­n har kurs mod Danmark.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Fremover kan bilister slippe for at stå ud af bilen, når der skal tankes.

En robot vil nemlig sørge for, at der tankes og betales – helt uden førerens medvirken.

Det er i hvert fald den virkelighe­d, som virksomhed­erne Technicon og Autofuel i samarbejde tester i flere pilotproje­kter i Finland netop nu.

»Det lyder måske simpelt, men en robot skal praecist hen til braendstof­håndtaget og kunne skrue proppen af daekslet. Og der er utroligt mange bilmaerker, forskellig­e daeksler og måder en bil kan parkeres på. Derfor er det meget svaert at få en stabil proces,« udtaler Casper Hansen, adm. direktør i Technicon, til nyhedsbrev­et DI Business.

Ud over at åbne daekslet, tanke og lukke daekslet igen sørger robotten også for hele betalingen med afsaet i bilens nummerplad­e og en app koblet til et kreditkort – alt sammen mens føreren sidder i bilen.

De finske pilotproje­kter har vaeret i gang siden 2021, og lige om lidt er tanken, at systemet også skal udbredes til Danmark, lyder meldingen fra de to virksomhed­er.

Elbiler i fremmarch

I dag kører der 2,5 mio. benzinog dieselbile­r rundt på vejene.

For ejerne af denne del af bilparken er robottankn­ing givetvis godt nyt efter mange uger med dårligt vejr.

Til gengaeld er elbilerne i fremmarch.

I dag kører der mere end 200.000 elbiler rundt på vejene, og står det til et flertal af partierne på Christians­borg, er det tal vokset til en mio. elbiler i 2030.

Netop den udvikling passer perfekt ind i robottankn­ing, lyder meldingen fra den Hobro-baserede teknologid­irektør, som peger på, at den nye robottekno­logi på det naermeste er skraedders­yet til den igangvaere­nde omstilling af bilparken.

»Om ikke så mange år kan du bede din e- eller brintbil om selv at køre hen og lade op et sted, hvis du for eksempel ankommer til en lufthavn. Og så er den klar til, at jeg kan kalde på den, når jeg kommer tilbage,« siger Casper Hansen.

Praecis hvornår robottankn­ing første gang dukker op på danske tankstatio­ner, fremgår ikke af DI Business-omtalen af den skelsaette­nde teknologi, der bygger på at kombinere robotter og kunstig intelligen­s.

Om ikke så mange år kan du bede din e- eller brintbil om selv at køre hen og lade op et sted, hvis du for eksempel ankommer til en lufthavn.

CASPER HANSEN, ADM. DIREKTØR I TECHNICON

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark