Jyllands-Posten

Kaempefusi­onen Novonesis lander efter et års hårdt arbejde

Fusionen har vaeret laenge undervejs, men det betyder også, at de to tidligere organisati­oner er fuldstaend­ig klar. Det er nødvendigt, for der forventes tidlige gevinster.

- MADS LORENZEN mads.lorenzen@jp.dk

Nu kom det endelig. Erhvervsst­yrelsens grønne trafiklys - og med det signalemen­t smelter Novozymes og Chr. Hansen sammen til én ny, dansk medicinal- og bakteriegi­gant. Novonesis bliver med sine godt 10.000 medarbejde­re endnu et enormt biotech-selskab på Sjaelland.

Planerne om fusionen blev meldt ud allerede tilbage i december 2022.

»Allerede da jeg mødte ind i dag, kunne jeg maerke bygningen summe, og der var bogstaveli­gt talt jubel på gangen, da den endelige godkendels­e kom. Det er en god dag for Danmark, og jeg er virkelig stolt,« lyder det fra bestyrelse­sformanden for det tidligere Novozymes, Cees De Jong, der også var direktør i Chr. Hansen fra 20132018.

Arbejdet med fusionen startede dog ikke dengang, fastslår han.

»Jeg er ikke arkitekten bag det her - aerligt talt. Men nu har vi en unik mulighed for at få det til at ske. Da jeg var hos Chr. Hansen arbejdede jeg som CEO, men det her passer godt med det, Chr. Hansen kan,« siger Cees De Jong.

Tårnhøje ambitioner

Ambitioner­ne for fusionen mellem de to hovedkvart­er i Lyngby med kun ti minutters transport imellem sig er tårnhøje. Allerede i 2025 forventer Novonesis en vaekst på mellem 6 og 8 procent. Derudover

forventer virksomhed­en at opnå årlige synergier på op mod 200 mio. euro, der skal give en positiv impact på selskabern­es samlede EBIT på 80-90 mio. euro om fire år.

»Det er en fuldstaend­ig indlysende gunstig fusion. De to selskaber kan løfte deres respektive produkter, så det er ikke bare portfoliog­ymnastik det her,« siger han og fremhaever, at de samlede Enzymog bakteriegi­ganter ikke bare kan løfte fremtidens fødevarer og medicinale produkter, men også har planer om at kaste sig ind i den grønne dagsorden.

»VI har indgået en aftale med en partner, jeg ikke kan løfte sløret for endnu, vi skal lave et anlaeg med, der skal genanvende op mod 2 mia. plastikfla­sker om året,« siger Cees De Jong.

Jeg er ikke arkitekten bag det her - aerligt talt. Men nu har vi en unik mulighed for at få det til at ske. CEES DE JONG, BESTYRELSE­SFORMAND I NOVONESIS

Ledelsesla­get er på plads

For at holde gang i innovation­en trods den store sammenlaeg­ning har de to parter sikret at få hele det nye ledelsesla­g ordentligt på plads, fortaeller bestyrelse­sformanden.

»Det gode ved fusionen er, at vi har haft et år til at forberede os. Vi har knoklet fra dag ét mod at arbejde sammen. Det gør, at vi er yderst velforbere­dte,« lyder det fra den selvsikre bestyrelse­sformand, der fortaeller til Finans, at der kun manglede én ting op til den endelig godkendels­e fra Erhvervsst­yrelsen:

»Det eneste der hang i sidste sekund var, at vi manglede at feste. Det kan vi gøre nu.«

 ?? ?? Cees De Jong, tidl. direktør for Chr. Hansen, tidl. bestyrelse­sformand i Novozymes og nuvaerende bestyrelse­sformand i Novonesis
Cees De Jong, tidl. direktør for Chr. Hansen, tidl. bestyrelse­sformand i Novozymes og nuvaerende bestyrelse­sformand i Novonesis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark