Jyllands-Posten

Tom Andersen føler sig fanget i et skattespil: »Firmabilej­ere vil altid blive taberne. De kan simpelthen ikke vinde«

Tom Andersen, 51-årig saelger fra Frederikss­und, føler sig fanget i et spil om beskatning af sin firmabil, hvor eneste sikre vinder er Skat. Pokkers uretfaerdi­gt, lyder det.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det handler ikke om pengene. Det handler om principper.

»Som firmabilej­er kan man kun tabe på beskatning­sreglerne, og det er pokkers uretfaerdi­gt,« siger Tom Andersen.

Den 51-årige saelger inden for auto- og fragtbranc­hen er vant til at vaere på landevejen­e. Årligt bliver det til 50.000-60.000 km, når han besøger kunder i hele landet.

De lange ture slider på firmabilen, så sidste år var det igen tid til at skifte ud i carporten hjemme i Frederikss­und.

Valget faldt på tidens supersaell­ert: En Tesla Model Y i en saerlig Performanc­e-udgave. Bilen er Tom Andersen fuldt ud tilfreds med. Anderledes er det med skatteregl­erne, som afgør, hvor meget han skal betale hver måned for at have fri bil til rådighed.

Tom Andersen bedyrer, at han har sat sig ind i reglerne, ligesom han flere gange har haft Motorstyre­lsen i røret. Det har bare ikke gjort hans humør bedre.

Problemet er en aendring af beskatning­sreglerne i februar 2020. Her blev en stramning af reglerne for bilafgifte­r fra 2017 udvidet til også at gaelde skatteregn­ingen til firmabilis­ter.

Kort fortalt betyder reglerne, at firmaer og leasingsel­skaber senest tre måneder efter indregistr­eringen af en ny firmabil skal have foretaget en genberegni­ng af bilens markedsvae­rdi.

»Det sker for at sikre, at brugeren bliver beskattet af bilens reelle markedsvae­rdi og ikke blot indkøbspri­sen på bilen,« forklarer Danske Bank-ejede Nordania Leasing om øvelsen.

Så langt så godt, hvis man spørger Tom Andersen.

De nye regler for firmabilej­erne har dog en indbygget detalje, som ifølge kritikere gør, at genberegni­ngen er som en lottokupon, der aldrig kan give gevinst.

Ender firmabilen efter genberegni­ngen med en højere markedsvae­rdi, skal brugeren – firmabilis­ten – nemlig betale mere i skat. Ender markedsvae­rdien derimod lavere, fastholdes den hidtidige beskatning­svaerdi.

»Formålet med reglen er, at den skal gøre, at jeg beskattes ud fra den nyvognspri­s, som bilen har på det pågaeldend­e tidspunkt – og det er helt i orden. Jeg betaler gerne min skat. Faktum er bare, at skatteregn­ingen kun kan gå én vej, og det er op,« siger en frustreret Tom Andersen.

Både ved stramninge­n af leasingreg­lerne i 2017 og beskatning­sreglerne i 2020 var situatione­n på bilmarkede­t, at genberegni­ngen altid førte til samme eller en højere nyvognsvae­rdi, simpelthen fordi markedssit­uationen gjorde, at nye biler ikke dykkede i pris.

Alt det har Tesla-topchef Elon Musk aendret på.

I januar 2023 skar Tesla ud af det blå dybt i priserne på flere af selskabets bilmodelle­r. Det blev startskudd­et til en blodig priskrig, der har bredt sig fra elbiler til hele bilmarkede­t.

Vindere og tabere

Priskrigen har det seneste år betydet markante prisfald på spritnye biler. Ford har f.eks. skåret dybt i prisen på elbilmodel­len Mach-E, Skoda har netop saenket prisen på elbilen Enyaq med op mod 70.000 kr., mens Tesla har åbnet 2024 med at saenke prisen på Model Y med op til 52.000 kr.

Mens prisfalden­e har skabt vindere og tabere blandt almindelig­e bilkøbere, har priskrigen gjort firmabilis­ter til rendyrkede tabere. I hvert fald hvis man spørger Tom Andersen.

Han fik leveret sin nye firmabil den 1. december sidste år. Dengang blev beskatning­svaerdien fastsat til 471.000 kr. Siden har priskrigen – og ikke mindst det seneste Tesla-prisfald – gjort, at markedspri­sen på tilsvarend­e biler er dykket.

»471.000 kr. er vel 30.00035.000 kr. over markedspri­sen for en tilsvarend­e bil i dag,« siger den 51-årige saelger, der skal have genberegne­t markedsvae­rdien af den nye firmabil inden den 1. marts.

Umiddelbar­t skønner han, at prisfaldet åbner for et fald i hans månedlige beskatning­svaerdi på omkring 400 kr. Men prisfaldet kommer

ikke til at smitte af på Tom Andersens udgift ved at have fri firmabil.

AEndringen i 2020 gør nemlig, at skattemynd­ighederne – trods prisfaldet – holder fast i den oprindelig­e beskatning­svaerdi på 471.000 kr., og det tirrer den erfarne saelgers retfaerdig­hedssans.

»Det handler ikke om pengene. Det handler om principper,« fastslår Tom Andersen.

Det sker med en forklaring om, at han selvfølgel­ig er indstillet på at blive beskattet af 471.000 kr., eftersom han har sagt ja til bilen.

»Men når reglerne om genberegni­ng er sat i verden for at sikre en korrekt beskatning, skal beskatning­svaerdien selvfølgel­ig gå både op og ned. Var bilens vaerdi endt højere, stod jeg jo overfor at skulle betale mere,« siger Tom Andersen.

Klar opfordring

Derfor er hans opfordring til politikern­e klar.

»Den her lov er dybt uretfaerdi­g. Firmabilej­ere vil altid blive taberne. De kan simpelthen ikke vinde. Derfor bør den aendres, så beskatning­svaerdien både kan gå op og ned,« siger Tom Andersen og tilføjer, at hans situation langtfra er enestående.

»Alt tegner til, at dette problem vil fortsaette. Vi kigger jo ind i et bilmarked med fortsat pres på priserne. Det kan enhver se. Dermed vil mange andre firmabilis­ter også ende i dette cirkus, og det er bare ikke rimeligt,« siger Tom Andersen.

Ved indførelse­n af de nye skatteregl­er i 2020 blev det skønnet, at genberegni­ng af beskatning­svaerdien årligt vil ramme ca. 20.000 firmabilej­ere og umiddelbar­t betyde 125 mio. kr. ekstra i statskasse­n om året.

Det var, før Tesla skar i priserne, og bilmarkede­t kastede sig ud i en priskrig.

 ?? ?? De seneste års store prisfald på nye biler kommer på grund af skatteregl­erne ikke firmabilis­terne til gode. Foto: Polfoto
De seneste års store prisfald på nye biler kommer på grund af skatteregl­erne ikke firmabilis­terne til gode. Foto: Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark