Jyllands-Posten

God start på 2024 indikerer et positivt aktieår

Hvis man skal tro de historiske data, så er en positiv start på året en indikator for, at investorer­ne også vil lande et overskud for hele året, bemaerker seniorstra­teg fra Danske Bank.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Januar ser ud til at blive en fin måned for det amerikansk­e aktiemarke­d, da MSCI USAindekse­t indtil videre er steget med 4,5 pct. målt i euro – og det er måske en lys indikator for, hvordan aktierne vil klare sig i år.

For ifølge Sofie Manja Eger Huus, der er seniorstra­teg i Danske Bank, så viser de seneste 50 års børsdata en tendens til, at hvis januar byder på et positivt aktieafkas­t til investorer­ne, så kommer resten af året også til det.

»På den måde kan man sige, at januar kan saette tonen for resten af året, eftersom en god stemning har en tendens til at vare ved,« betoner hun.

Januarbaro­metret

Tallene viser ifølge Sofie Manja Eger Huus, at et positivt afkast i januar i 80 pct. af tilfaelden­e er blevet efterfulgt af et positivt år med et afkast på 14 pct. i snit. Til gengaeld har året blot vaeret positivt i halvdelen af de tilfaelde, hvor første måned har vaeret negativ, med et afkast på -1 pct.

»Hvis man zoomer ind på de seneste to år, passer denne statistik – ”januar-barometret” – meget godt,« siger Sofie Manja Eger Huus.

Her leverede MSCI USA-indekset, der skygger de storeog mellemstor­e børsnotere­de amerikansk­e virksomhed­ers aktiekurse­r, et minusafkas­t på -4,4 pct. i januar, mens afkastet for det samlede år lød på -15,5 pct.

Naeste år – 2023 – vendte billedet 180 grader, da aktierne steg med 4,6 pct. i januar, mens aktieåret blev kanon med mere end 20 pct. i afkast.

Ikke altid sammenhaen­g

Sofie Manja Eger Huus understreg­er, at man naturligvi­s ikke skal laegge sin investerin­gsstrategi ud fra saesonmøns­tre alene, da »korrelatio­n ikke altid er lig kausalitet« – eller der ikke nødvendigv­is er en sammenhaen­g.

»Men det kan bruges som en brik i puslespill­et,« bemaerker hun.

Hos Danske Bank har man ifølge Sofie Manja Eger Huus en overvaegt i amerikansk­e aktier med fokus small cap – virksomhed­er med en lavere markedsvae­rdi – hvilket vil sige, at man ser et positivt potentiale i dem.

Forventnin­gerne til 2024 er da også, at de amerikansk­e aktier vil levere et positivt afkast, om end det sandsynlig­vis bliver mindre end sidste års – i hvert fald ifølge Wall Street. Laes mere om deres spådomme for 2024.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark