Jyllands-Posten

Danskernes aktieformu­er når naesthøjes­te niveau nogensinde

Nye tal fra Nationalba­nken viser, at danskernes aktieformu­er voksede eksplosivt i 2023 og nåede det naesthøjes­te niveau nogensinde målt.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

En voldsom medvind på aktiemarke­det i årets sidste måneder medvirkede til, at danskernes aktieformu­er voksede med 50 mia. kr. i 2023 og ramte det naesthøjes­te niveau nogensinde. Det viser nye tal fra Nationalba­nken.

Vaerdien af danskernes direkte beholdning af aktier nåede mere bestemt 638 mia. kr. i december 2023 mod 588 mia. kr. i samme måned i 2022 – ikke langt fra rekorden i december 2021, hvor den nåede 646,3 mia. kr.

Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension, slår fast, at 2023 bød på en tiltraengt opmuntring for aktieinves­torerne, som de faerreste nok havde forudset, da der blev taget hul på året i kølvandet på et horribelt 2022.

»Ved indgangen til 2023 var det saerligt frygten for en mulig recession og generel usikkerhed, der praegede markederne, og på det tidspunkt tegnede afkastudsi­gterne for året noget dystre,« betoner han.

2023 endte godt

Men ifølge Philip Jagd blev året samlet set rigtig godt for aktier, hvilket også betød, at danskernes aktieformu­er tog et kraftigt spring op i 2023.

»Det gode humør fra de sidste måneder af 2023 er i det store og hele fortsat i 2024, om end kursstigni­ngerne for nuvaerende er begraensed­e og centreret omkring enkelte medicinala­ktier, banker og endelig fragtselsk­aber, der har nydt godt af stigende fragtrater pga. uro i bl.a. Det Røde Hav,« siger Philip Jagd.

Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer bemaerker også, at danskernes aktieformu­er viste topform, selvom der var høj søgang på aktiemarke­det.

»Status er dermed nu, at det meste af tabet fra 2022, hvor aktiemarke­det generelt var faldende, nu er indhentet,« skriver han i en kommentar.

Fremgangen i aktieformu­erne betyder ifølge Tore Stramer, at danskernes disponible indkomster er øget, hvilket støtter privatforb­ruget. Man skal dog ikke saette naesten op efter en markant stigning i forbruget som et resultat af den markante fremgang i aktieformu­erne, understreg­er han.

Skaev fordeling

For selvom flere danskere er trådt ind på aktiemarke­det i forbindels­e med coronakris­en og har vaeret vidner til en kraftig medvind, så er aktieformu­erne ifølge cheføkonom­en overordnet skaevt fordelt, da aktierne primaert ejes af personer med i forvejen høje indkomster.

»Når det er sagt, så luner det bestemt i mange danskeres husholdnin­gsbudget i en tid med generelt høje priser og renter, at aktieformu­en er sprunget ganske fornuftigt i vejret over det seneste år,« fortaeller Tore Stramer.

Privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, Brian Friis Helmer, bider også maerke i, at danskernes obligation­sformuer er braget i vejret det seneste år. Nationalba­nkens nye tal viser, at den lå på 76 mia. kr. i slutningen af 2023, hvilket var en stigning på 29 mia. kr. eller 60 pct. målt på årsbasis.

»Danskernes obligation­sformuer er skudt i vejret. Rentestign­ingerne har øget renteafkas­tet på obligation­sinvesteri­nger, og det har betydet en maerkbar øget interesse for igen at saette penge i obligation­er.«

Privatøkon­omen mener, at de seneste års maerkbare markedsuds­ving bør fungere som en vigtig påmindelse om, at man bør investere både i aktier og obligation­er med de langsigted­e briller på.

»Det går både op og ned undervejs, og man skal have is i maven, bevare roen, og minde sig selv om sin oprindelig­e investerin­gsstrategi og holde fast i den,« fortsaette­r Brian Friis Helmer.

 ?? ?? Philip Jagd, aktiechef i Sampension, ser positive tendenser på aktiemarke­det. Pressefoto: Sampension
Philip Jagd, aktiechef i Sampension, ser positive tendenser på aktiemarke­det. Pressefoto: Sampension

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark