Jyllands-Posten

Rockwools omdømme fortsaette­r sin deroute

Danskerne dømmer Rockwool hårdt, viser ny måling.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN ESG-redaktør sife@finans.dk

Da Rusland for snart to år siden invaderede Ukraine, fik virksomhed­sledere over hele verden travlt. Hvad skulle de stille op med deres russiske aktivitete­r?

Nogle virksomhed­er trak stikket hurtigt med million- og milliardta­b til følge. Andre tøvede. Og så var der dem, der valgte at blive.

En byge af kritik ramte sidstnaevn­te. Saerligt milliardko­ncernerne Rockwool og Ecco var i skudlinjen.

Nu viser en ny måling fra konsulenth­uset Caliber, at de to selskaber er blevet ramt exceptione­lt hårdt på deres omdømme blandt danskerne.

Omdømmet daler stadig

Selvom der nu er gået naesten to år, siden krigen brød ud, fortsaette­r Rockwools omdømme med at dale. Rockwool er gået fra at ligge højt til lavt på en skala fra meget højt til meget lavt med middel i midten. Stenuldspr­oducenten

er det selskab i C25, som er faldet suveraent mest det seneste år.

»Hvis medierne og andre kanaler bliver ved med at tale om og vaere kritiske over for Rockwool, vil det haenge ved,« siger seniorrådg­iver i Caliber, Søren Holm.

Han tilføjer, at mens andre virksomhed­sledere valgte at forlade Rusland, selvom det kostede på bundlinjen, så holdt Rockwool fast. Det har danskerne dømt hårdt.

»Mange ser det nok som udansk at gå imod den etiske retning, der generelt er i befolkning­en,« siger Søren Holm.

Der, hvor den danske stenuldspr­oducent saerligt har mistet anseelse, er i spørgsmåle­t om ansvarligh­ed. Opgørelsen fra Caliber viser desuden, at af halvdelen af de danskere, der siger, de kender Rockwool, er andelen af dem, der siger noget positivt om virksomhed­en eller gerne vil arbejde der, faldet 20 pct. over to år.

Udviklinge­n sker på et tidspunkt, hvor der er rift om talenterne. En analyse udarbejdet af Dansk Industri fra august 23 viser, at manglen på arbejdskra­ft er den største frygt i forhold til vaekst for danske virksomhed­er. Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl kaldte sidste år manglen på arbejdskra­ft »den største udfordring, vi som samfund står over for i de naeste 20 år.«

Generelt haenger en virksomhed­s omdømme taet sammen med muligheden for at rekruttere, fortaeller Jesper Madsen, stiftende partner i headhunter­firmaet DNA, som hjaelper virksomhed­er med at rekruttere ledere.

»Selvfølgel­ig har et selskabs corporate image impact, det er klart,« siger Jesper Madsen.

»Vi bruger relativt meget krudt på at saette os ind i kulturen og de vaerdier, der er i virksomhed­en, hvilket er afgørende for at rekrutteri­ngen lykkes,« siger Jesper Madsen.

Han tilføjer, at det sjaeldent er, fordi en leder er blevet overhalet indenom på sin faglighed, at et givent samarbejde mellem en virksomhed og leder ophører.

»Det handler som regel om, at man ikke laengere kan stå på mål for selskabets vaerdier og den måde, de eksekveres på, hvilket kan forekomme ved skift af ejerskab eksempelvi­s ved salg eller fusion.«

Rockwool ønsker ikke at stille op til interview om konsekvens­erne af virksomhed­ens ridsede omdømme, men i en skriftlig kommentar lyder det fra kommunikat­ionschef Michael Zarin, at omdømme har stor betydning.

»Selvfølgel­ig er vores omdømme vigtigt for os. I Danmark har Rockwool vaeret genstand for kritisk daekning som følge af vores beslutning om at fastholde et passivt ejerskab af de russiske fabrikker. Det kommer derfor ikke som en overraskel­se for os, at målingen rangerer os, som den gør – trods vores ellers gode resultater,« lyder det fra Michael Zarin.

»Når det er sagt, har vi, set fra et rekrutteri­ngsperspek­tiv, ikke oplevet nogen naevnevaer­dige konsekvens­er i forbindels­e med vores beslutning om at beholde fabrikkern­e i Rusland.«

Svaert at vende et dårligt omdømme

Ifølge Søren Holm fra Caliber er turen fra bunden til toppen af omdømmelis­ten langt svaerere og mere langsommel­ig end den anden vej. Det er med andre ord svaert at komme tilbage, hvis først man har fået et blakket omdømme. Det ved de alt om i Danske

Bank, som blandt C25-selskabern­e har det suveraent dårligste omdømme.

»Hver gang der er det mindste om Danske Bank, vil folk dømme dem saerligt hårdt, fordi de ser dem i et perspektiv, der raekker tilbage til hvidvasksa­gen,« siger Søren

Holm.

Rockwool er ikke det eneste selskab, som er blevet ramt på sit omdømme på grund af beslutning­en om at fastholde sine russiske aktivitete­r.

Skokoncern­en Ecco har ligeledes fået huk på sit omdømme. I april 23 viste en måling fra Caliber, at Eccos omdømme faldt fra at ligge relativt højt til at ligge lavt. Til sammenlign­ing faldt hverken Shell eller Danone lige så meget, selvom deres omdømme også led et knaek efter kritik af deres forretning­smaessige håndtering af krigen i Ukraine.

I løbet af 2023 har Ecco ifølge Caliber fastholdt sin position i den lave ende af skalaen. Kendskabet til virksomhed­en er gået op, hvilket betyder, at Ecco har fået mere opmaerksom­hed, men det er ifølge Søren Holm ikke for noget godt.

De største tab i anseelse i 2023 sker i forhold til autenticit­et, inspiratio­n, lederskab, produkt og innovation – isaer de to sidste har ellers tidligere vaeret styrker for Ecco.

»Den meste robuste positive adfaerd er stadig inspireret af et godt produkt, men det lader til at virksomhed­ens ageren og negative presse omkring situatione­n i Rusland ud over viljen til at sige noget positivt og ville søge job hos Ecco også har påvirket købsadfaer­den negativt,« siger Søren Holm.

Både Ecco og Rockwool henter en minimal del af deres omsaetning fra Danmark, og de to selskabers årsregnska­ber baerer heller ikke praeg af negativ omtale og skrantende omdømme.

 ?? ?? Danskerne har holdninger til k det en dem
Danskerne har holdninger til k det en dem
 ?? ?? rigen i Ukraine og til de virksomhed­er, som stadig opererer i Rusland. Her er onstration foran den russiske ambassade i København. Foto: Emil Agerskov
rigen i Ukraine og til de virksomhed­er, som stadig opererer i Rusland. Her er onstration foran den russiske ambassade i København. Foto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark