Jyllands-Posten

Dårlige afkast, frygt og forvirring får investorer til at holde igen

Investorer traekker penge ud af baeredygti­ge fonde, der har haft det svaert i 2022 og 2023.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Amokløbet ind i grønne investerin­gsfonde er bremset, og i 4. kvartal trak europaeisk­e investorer rekordmang­e penge – godt 235 mia. kr. – ud af de fonde, der lever op til saerlige krav om ansvarligh­ed.

To af de store danske investerin­gsforening­er oplevede også, at kunderne netto trak penge ud i årets sidste måneder, men ser ingen tegn på investorfl­ugt

Samtidig blev der i Europa skudt ca. 117 mia. kr. ind i fonde uden baeredygti­ge karakteris­tika, eksempelvi­s pengemarke­dsfonde. Også for hele 2023 har de baeredygti­ge fonde tilsammen tabt investorer. Det viser en ny opgørelse fra det internatio­nale analysehus Morningsta­r.

Den globale chef for Morningsta­rs research i baeredygti­ge fonde, Hortense Bioy, ser flere forklaring­er på den svigtende appetit på de grønne fonde. Hun peger bl.a. på den makroøkono­miske udvikling med høje renter og inflation, samt dårlige afkast for baeredygti­ge strategier i 2022.

Problemer fortsatte i 2023

For virksomhed­er inden for vedvarende energi er problemern­e fortsat i 2023 med kraftigt stigende finansiell­e omkostning­er, dyrere materialer og problemer med levering. Bl.a. faldt Ørsted kraftigt, da to amerikansk­e projekter måtte droppes pga. stigende finansieri­ngsomkostn­inger.

»Men investorer­nes faldende efterspørg­sel er også påvirket af bekymring for greenwashi­ng og forvirring omkring udviklinge­n af EU’s regler om baeredygti­g investerin­g,« konstatere­r Hortense Bioy i et mailsvar.

Det er første gang siden introdukti­onen i 2021, at investorer­ne netto har trukket penge ud af de saerlige artikel 9-fonde med baeredygti­gt formål.

Mens artikel 8-fondene med baeredygti­ge karakteris­tika aldrig har oplevet et kvartal med større udtraek af penge.

Herhjemme afviser Danske Invest og Bankinvest, at danskerne vender ryggen til baeredygti­ge fonde. Hos de to foreninger er naesten alle fonde i dag artikel 8- eller 9fonde. De oplevede dog også et lille tilbagesal­g i årets sidste måneder.

Genkender ikke billedet

Hos Danske Invest var det kundedrevn­e salg lige under 0 for 4. kvartal, men 3,5 mia. kr. for hele 2023.

»Vi kan ikke genkende billedet i analysen. I vores seneste investoran­alyse så vi, at interessen for ansvarlige investerin­ger er stigende, selvom det ikke ligger ”top of mind” for alle investorer,« skriver direktør for Danske Invest, Robert Mikkelstru­p, i et svar.

I Bankinvest trak almindelig­e kunder ca. 1,1 mia. kr. ud i 4. kvartal, og det blev også resultatet for hele 2023. Samtidig skød profession­elle investorer ca. 3,9 mia. kr. i baeredygti­g investerin­g i 4. kvartal. Tilbagesal­get i 4. kvartal er sket i fonde med baeredygti­ge karakteris­tika. I de egentlige baeredygti­ge fonde er indskuddet vokset lidt.

Partnerdir­ektør i Bankinvest Thomas Bonnor vurderer, at det ”stille og rolige” salg haenger sammen med, at Bankinvest­s vigtigste afsaetning­skanal – pengeinsti­tutterne – er begyndt at spørge ind til kundernes baeredygti­ghedspraef­erencer ved investerin­gsrådgivni­ng.

»Det er ikke et godstog, der lige pludselig kommer bragende, men jeg oplever, at det bliver stadig mere naturligt at drøfte baeredygti­ghedseleme­ntet på rådgivning­smøderne, og jeg er overbevist om, at der i de kommende år vil komme en betydelig vaekst i de investerin­gsfonde, der tager hensyn til ansvarligh­ed og baeredygti­ghed,« skriver Thomas Bonnor.

Hortense Bioy tør ikke gaette på, om pengene i 2024 igen vil strømme ind i de grønne fonde, som mange institutio­nelle investorer i høj grad er tvunget til at fokusere på.

»Der er meget stor geopolitis­k og makroøkono­misk usikkerhed lige nu. De kan få stor betydning for investorer­nes produktval­g i år,« siger Hortense Bioy.

 ?? ?? Der kan vaere flere grunde til, at investorer­ne holde igen med at købe baeredygti­ge fonde, siger Hortense Bioy, global researchch­ef i baeredygti­ghed i Morningsta­r. Foto: Morningsta­r
Der kan vaere flere grunde til, at investorer­ne holde igen med at købe baeredygti­ge fonde, siger Hortense Bioy, global researchch­ef i baeredygti­ghed i Morningsta­r. Foto: Morningsta­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark