Jyllands-Posten

Derfor er USA’s solide økonomi dårligt rentenyt

USA’s økonomi er lige så solid som titanium, mener Mark Dowding, der er investerin­gsdirektør i RBC Bluebay – og det er dårligt nyt for dem, der tror på rentefald snart.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Amerikansk økonomi er »staerkere end titanium«. Det tillader USA’s centralban­k, Federal Reserve, at vaere tålmodig med at saenke sin rente, hvilket vil vaere en negativ overraskel­se for dem, som ser rentedyk forude.

Sådan lyder budskabet fra Mark Dowding, der er investerin­gsdirektør i RBC Bluebay, i sin nyeste analyse om årets første rentemøde i Federal Reserve, som står til at løbe af stablen tirsdag og onsdag i denne uge.

»Holdbarhed­en af den amerikansk­e økonomi er fortsat det dominerend­e tema på makromarke­derne med S&P 500-indekset, som rammer en ny rekord til trods for høje renter, geopolitis­k usikkerhed og bekymringe­r om den globale vaekst, der stammer fra Kina,« betoner Mark Dowding.

En overflod af risici

På samme tid indregner investorer­ne ifølge investerin­gsdirektør­en 40 pct. sandsynlig­hed i obligation­smarkedet for, at Federal Reserve vil indlede en serie af rentenedsa­ettelser fra naeste rentemøde i marts.

Til sammenlign­ing lå sandsynlig­heden på 85 pct. for få uger siden.

»Men med en overflod af risici forude er vi skeptiske og forsigtige – isaer i et miljø, hvor alle er enige om retningen,« understreg­er Mark Dowding, der har mere end 30 års erfaring med at investere i obligation­smarkedet.

Han mener, at investorer­ne bør bide maerke i de nøgletal, som Federal Reserve har til rådighed inden deres rentemøde i denne uge.

Godt nok er inflatione­n bremset, men ifølge Mark Dowding er usikkerhed­en stor.

For USA’s arbejdsmar­ked er bundsolidt, og i december blev der ifølge de seneste tal fra Bureau of Labor Statistics skabt 216.000 nye jobs uden for landbruget i USA, mens lønvaekste­n landede på 4,1 pct. i samme måned.

På samme tid har dalende obligation­srenter bidraget til løsere lånevilkår.

Med andre ord er det blevet billigere at låne, og det er en medvind til den allerede bomstaerke vaekst, som ifølge de nyeste tal landede på 3,3 pct. i fjerde kvartal 2023 målt på årsbasis, hvilket var mere end ventet.

»Generelt mener vi, at en robust økonomi kombineret med de favorable disinflati­onstendens­er vil medføre, at Federal Reserves ledelse har råd til at vaere tålmodige og vente med at lempe sin pengepolit­ik,« fastslår han.

Inflatione­n steg en tand

Tal fra Bureau of Labor Statistics viser, at inflatione­n i USA steg en tand til 3,4 pct. i december, målt på årsbasis mod 3,1 pct. måneden forinden, men det er fortsat adskillige laengder fra toppen på 9,1 pct. i juni 2022.

Mark Dowding er kritisk over for, om nogen vil vaere i stand til at spå, hvor inflatione­n og økonomien skal hen over de naeste 6-12 måneder. Han ser derfor en betragteli­g risiko for »idiosynkra­tiske landminer«.

»Vi trådte ind i det nye år og forventede et tilbagesla­g i de indregnede rentenedsa­ettelser fra centralban­kerne i markederne, som stort set har materialis­eret sig,« skriver han i noten, hvor han sender en advarsel.

Naeste fase kan ifølge investerin­gsdirektør­en blive langt vanskelige­re og afhaenge af, hvordan økonomien i USA udvikler sig de naeste måneder.

»For nu er én ting sikker – og det er, at USA’s økonomi ser lige så solid ud som Kanye Wests nye titaniumpr­otese til 850.000 dollars,« påpeger Mark Dowding med reference til, at den berømte musiker senest har udstyret sig selv med nye taender lavet af det yderst holdbare metal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark