Jyllands-Posten

Det gigantiske kinesiske ejendomsse­lskab Evergrande skal opløses

Retten i Hong Kong har tabt tålmodighe­den med Evergrande. For selv efter to år har det ikke fundet en måde at omstruktur­ere sin gaeld. Nu skal firmaet opløses – og konsekvens­erne kan blive enorme.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Jyllands-Postens korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Retten i Hong Kong gav mandag morgen Evergrande, Kinas gaeldsplag­ede boliggigan­t, ordre på at opløse sig. For selv efter to års forhandlin­ger har firmaet ikke fundet en måde at omstruktur­ere sin gaeld.

Nu falder hammeren. Men hammeren kan ramme langt mere end blot Evergrande.

For det første sidder ejendomska­empen inde med en gaeld på 300 milliarder dollars, som de fleste kreditorer nu må se langt efter at få tilbage. Det kan have store konsekvens­er for de kinesiske finansmark­eder og landets banker, der kan vaere tvunget til at afskrive deres mange lån til Evergrande som blodrøde tab.

Kan føre til finanskris­e

Er disse tab store nok, kan det betyde en skarp begraensni­ng af bankernes muligheder for at udstede nye lån. Det vil laegge yderligere pres på den kinesiske økonomi, hvis vaekst allerede skranter. I vaerste tilfaelde kan det føre til en regulaer finanskris­e.

Samtidig mangler Evergrande stadig at faerdigbyg­ge utallige boligkompl­ekser, hvor lejlighede­rne allerede er købt og betalt af almindelig­e kinesere.

Disse kunder har ofte selv måttet tage lån for at købe boligerne og er derfor truet af personlig fallit. Det vides ikke, hvor mange af disse købere, der nu sidder med håret faelt i postkassen. Ifølge en analyse fra Bloomberg kan tallet runde 1,6 millioner mennesker.

Evergrande er derfor, lyder frygten, ’too big to fail’. Det har firmaet ikke desto mindre nu gjort.

Men det, udtalte retten i Hong Kong, er der ikke noget at gøre ved. Evergrande­s kreditorer forsøgte i årevis at finde en vej frem, mens boligfirma­et – haevdede kreditorer­nes advokater i retten – sjaeldent forhandled­e med oprigtige intensione­r.

I sommeren 2022 lagde flere af disse kreditorer, alle med base i Hong Kong, derfor sag an.

Domstolen i Hong Kong gav Evergrande udsaetning på udsaetning, deadline på ny deadline for at finde en løsning – senest i slutningen af december. Til sidst tabte retten tålmodighe­den.

»Denne høring har varet i halvandet år, og firmaet har stadig ikke fremlagt en konkret omstruktur­eringsplan,« udtalte dommeren i sagen, da hun redegjorde for sin afgørelse. »Jeg mener, det er på høje tid, at retten siger, at nok er nok.«

Blikket mod Beijing

Nu holder alle vejret med blikket rettet stift mod Beijing.

For det er ikke sikkert, at retsvaesne­t på det kinesiske fastland vil anerkende Hong

Kong rettens dom. Hong Kong har sin egen juridiske jurisdikti­on, baseret på britisk lov, mens fastlandet følger sin egen af slagsen – en dom i Hong Kong er derfor ikke automatisk gaeldende på fastlandet.

Der er en vis praecedens for, at fastlandet­s domstole følger en Hong Kong dom om firmaopløs­ning. Ligesom Hong Kongs retsvaesen har indgået bilaterale aftaler om samme med tre af Kinas største byer. Men aftalerne er ofte fleksible i deres sprogbrug og vage, når det gaelder konkrete retningsli­njer. De daekker ikke Guangzhou, hvor Evergrande har sit hovedkvart­er.

Samtidig er Evergrande så enorm – og dets fald kan have så store konsekvens­er – at analytiker­ne langt fra er sikre på, om Beijing vil tillade dets sammenbrud.

I så fald bliver kun Evergrande­s aktiver i Hong Kong opløst og solgt til højestbyde­nde. Derefter kan kampen begynde om, hvem der har retten til overskudde­t fra disse tvangssalg. Imens skal Evergrande­s gordiske knude af gaeld og ufaerdige bygninger på fastlandet stadig redes ud. Evergrande er ikke laengere, men konsekvens­erne af dets fald fortsaette­r laenge endnu.

 ?? ?? Retten i Hong Kong afsagde mandag morgen dom i sagen om Evergrande. Firmaet skal nu opløses, dets aktiver saelges fra. Kreditorer og kunder står til at miste millioner. Foto: Lam Yik/ Reuters/Ritzau Scanpix
Retten i Hong Kong afsagde mandag morgen dom i sagen om Evergrande. Firmaet skal nu opløses, dets aktiver saelges fra. Kreditorer og kunder står til at miste millioner. Foto: Lam Yik/ Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark