Jyllands-Posten

Nu kommer regningen for foraeldren­es curling

Halvdelen af alle unge mistrives. Vaersgo, virksomhed­er. Lige om lidt er udfordring­en jeres.

-

Dumme. Indtil 1950’erne

var børn, der havde svaert ved at laese, dumme. Man havde ikke et bedre ord for at vaere langt efter andre elever til at laese og stave.

Så er det, at et nyt begreb kommer til Danmark fra det store udland: ”Ordblind.”

Det er grunden til, at virksomhed­er i dag kan ansaette medarbejde­re, der klarer sig fortraeffe­ligt på trods af det medfødte handicap. De har fået undervisni­ng og støtte i stedet for parkering i en klasse for sinker, et par på kassen og et stempel som dum.

Måske står vi nu foran en lignende revolution.

Erhvervsli­vet bør have et øje på den Trivselsko­mmission, som regeringen nedsatte for et halvt år siden. For de medarbejde­re, som virksomhed­erne står foran at skulle ansaette, har det ikke godt. Cirka hver anden i den aldersgrup­pe, der er på vej ind på arbejdsmar­kedet – de 16- til 25-årige – oplever en grad af mistrivsel. De har svaert ved at se en mening med skolen og/eller livet, de har udfordring­er socialt, og de oplever at vaere ensomme.

Eller kogt ned til en suppeterni­ng: Det her bliver lige om et øjeblik erhvervsli­vets udfordring.

Lige om lidt får virksomhed­erne en generation af medarbejde­re i favnen, der er i minus. En generation, der er i underskud på livsmod, robusthed og energi, når de møder ind på deres første arbejdsdag. Hvad stiller man så op?

at gå i en bue uden om den halvdel af de unge, der mistrives, og så håbe, at konkurrent­en har noget at tilbyde taber-halvdelen. Den strategi minder om Danmarks ordblindeh­åndtering op til 1950’erne. Unge med store laesevansk­eligheder er indtil da dumme, punktum, og får arbejde med at vaske tøj, køre traktor eller stå ved en søjleborem­askine og lave huller i pladejern. Selv om de har intelligen­s til at blive laege.

En anden strategi er at undersøge, hvad kernen i al den her mistrivsel er. Den revolution, der i 1950’erne skete med håndtering­en af ordblindhe­d, byggede på denne metode. Forskere konstatere­r, at elever med laesevansk­eligheder ikke har lavere intelligen­s end elever uden laesevansk­eligheder – og at deres laesefaerd­ighed kan optrae

Én strategi er

nes. Når det forholder sig sådan, er ”dum” ganske logisk et forkert ord om ”ordblind”.

Trivselsko­mmissionen­s formand er inde på noget af det samme. Hvordan pokker kan halvdelen af alle 16-25årige mistrives?

med mediet Altinget giver han tre forklaring­er.

Den første forklaring er, at de unge har fået galt fat i, hvad livet er. Når de oplever modgang, tror de, at de er ramt af noget uhyrligt og uretfaerdi­gt og helt enestående. Et 7-tal i biologi, en kaereste, der slår op – så er livets mening kastet op i luften.

For et rigtigt liv, et vellykket liv, har ikke bump på vejen. Den opfattelse er udbredt i generation­en, der giver oplever at mistrives.

Den anden forklaring er, at de unge mangler et begrebssae­t for, hvordan de har det. De giver udtryk for at vaere ”i krise” eller noget andet fra psykologie­n eller laegeverde­nen, når de oplever kaeresteso­rger og modgang. Men er man ”i krise”, hvis hende den søde fra parallelkl­assen viste sig at vaere hurtigt videre, eller mangler man et relevant begreb for en almenmenne­skelig erfaring?

er, at begrebet ”mistrivsel” er splattet ud. Mistrivsel er/var oprindelig­t et sundhedsfa­gligt begreb, men nu daekker

I et interview Den tredje forklaring

det også alt muligt andet. Man kan mistrives, hvis man er vokset op i en familie i Nakskov, der i tre slaegtled har levet af overførsel­sindkomst og hjemmerull­ede cigaretter og på enhver måde kører på tre cylindre. Men man kan også mistrives, hvis man bliver grundked af at få 7 i stedet for 12 eller oplever 2. g som taet på meningsløs.

Om lidt får virksomhed­erne en generation af medarbejde­re i favnen, der er i minus. En generation, der er i underskud på livsmod, robusthed og energi. ANDERS HEIDE MORTENSEN

er det her, at erhvervsli­vet overtager mistrivsel­sudfordrin­gen.

Den naeste generation på arbejdsmar­kedet har alarmerend­e forestilli­nger om, hvordan et (arbejds)liv bør vaere.

Det bør vaere problemfri­t. Ellers er det forkert. Modgang udløser ret til at erklaere sig selv i krise og tilvaerels­en taet på mislykket.

Hvor kommer mon sådan nogle forestilli­nger fra?

Jeg ser middelklas­se-curlingfor­aeldre for mit indblik. Curlingfor­aeldre, der ryddede problemer af vejen, før deres små pus opdagede, at de var der, og curlingfor­aeldre, der individual­iserede en hvilken som helst haendelse, der gik arvingen på. Traet af 2. g og lidt af tilvaerels­en? Til psykolog med dig, hurtigt. Utilfreds med livet på kollegiet? I banken med os, hurtigt, efter et lån til en foraeldrek­øbslejligh­ed.

Men bliver man lykkelig af haefteplas­tre og symptombeh­andling? Nej. Man mistrives.

Set fra sidelinjen

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark