Jyllands-Posten

Beboere naegter at forlade nedrivning­sdømte blokke: Boligforen­ingen »chikanerer os«

Nejme Younnes og Khawla Younes føler sig dårligt behandlet af Brabrand Boligforen­ing, som er i gang med nedrivning­sarbejdet i deres blokke i Gellerup. Ifølge direktøren lever boligforen­ingen op til sin forpligtel­se, mens konflikten forsinker omdannelse­n a

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Nejme Younnes peger på de mørke pletter, der er skudt frem på den hvide vaeg. Frustreret slår hun ud med haenderne og trykker på afbryderne, der styrer lyset i stuen. De virker ikke, og hun må om bag en sofa for at slukke og taende lamper.

Problemern­e med fugt på vaeggene og elektricit­eten har stået på i fire måneder. Og det er ikke de eneste problemer, som de tilbageble­vne beboere i de syv nedrivning­sdømte blokke i Gelleruppa­rken har måttet traekkes med den seneste tid.

57-årige Nejme Younnes er den eneste beboer tilbage i en af de i alt 48 lejlighede­r i den nedrivning­sdømte blok på Inger Christense­ns Gade. Her har Brabrand Boligforen­ing indledt så meget nedrivning­sarbejde som muligt, mens der ventes på, at hun kan saettes ud af lejlighede­n. Hun er utilfreds med de forhold, boligforen­ingen byder hende.

»De behandler mig ikke godt,« siger Nejme Younnes, der også er traet af, at trapperne i opgangen ikke bliver gjort rent.

Hun kan ikke dansk, og hendes arabiske gloser bliver oversat af Khawla Younes, der er taget med JP Aarhus’ udsendte på besøg hos Nejme Younnes for at fortaelle om sin situation i naboblokke­n, hvor hun ligeledes er den eneste tilbageble­vne beboer.

De er begge blevet opsagt og skulle have vaeret ude af deres lejlighede­r den 1. februar 2023. Men de vil ikke flytte og har derfor gjort indsigelse­r mod opsigelser­ne. Det har fået Brabrand Boligforen­ing til at laegge sag an mod dem – sager, der endnu ikke har vaeret for retten.

Syv blokke med i alt 408 boliger skal rives ned i Gelleruppa­rken. Det bunder i Folketinge­ts ghettoplan, der indebaerer, at andelen af almene familiebol­iger i såkaldte »hårde ghettoer« skal nedbringes til maksimalt 40 pct.

Koldt efter fjernede døre

Ved siden af fadene med kager på sofabordet ligger en fugt- og temperatur­måler, som Nejme Younnes har brugt til at registrere forholdene i sit hjem gennem knap 10 år. Hun er bekymret over, at der også er kommet mørke fugtplette­r på vaeggene i sovevaerel­set i firevaerel­seslejligh­eden, hvor hun bor alene.

»Hun er meget generet af lugten og kan ikke sove godt. Hun taenker på sin sundhed,« oversaette­r Khawla Younes.

Hun kan også berette om mange dårlige oplevelser som følge af nedrivning­sarbejdet.

Ruder i indgangspa­rtiet har vaeret smadret i månedsvis, dørpumpen til opgangen har vaeret i stykker, og hoveddøren­e ind til de forladte lejlighede­r er blevet fjernet. Når der har vaeret kraftig vind, f.eks. som under snestormen i begyndelse­n af januar, har det påvirket Khawla Younes og hendes familie i lejlighede­n på 2. sal.

»Det var meget koldt,« fortaeller den 49årige kvinde.

Familien flyttede ind i lejlighede­n i 2015, fordi deres tidligere lejlighed lå i en blok, der blev revet ned som led i Gellerups første helhedspla­n.

Khawla Younes er harm over boligforen­ingen.

»De chikanerer os. Jeg er overrasket over, at de behandler os på den måde, når de har

os en ret til at gøre indsigelse,« siger hun.

Tv’et er stillet ind på en arabisk station, der viser billeder fra Mellemøste­n. Og Khawla Younes og Nejme Younnes, der begge er to palaestine­nsere fra Libanon, understreg­er, at deres situation ikke er at regne for noget i forhold til folk i Gaza.

De to beboere fortaeller, at de i forrige uge var indkaldt til et møde med Brabrand Boligforen­ing.Her lød budskabet bl.a., at de ikke har ret til flyttehjae­lp, ikke får fortrinsre­t til en lejlighed, risikerer private retssager og at blive gjort ansvarlige for boligforen­ingens eventuelle udgifter ved, at planerne for omdannelse­n af boligområd­et bliver forsinket, gengiver Khawla Younes.

»Jeg blev lidt nervøs,« fortaeller hun.

Lygtepaele blev slukket

De to familiers advokat, Kasper Fuhr Christense­n, Advokatfir­maet Hummelhof & Vrelits, var ikke med ved mødet, men kalder det problemati­sk, hvis boligforen­ingen ”truer” beboerne, som han understreg­er blot bruger deres demokratis­ke ret.

»Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der får den tanke, at boligforen­ingen forsøger at få mine klienter til at flytte ved at gøre forholdene utålelige. Hvis det er tilfaeldet, er det helt uacceptabe­lt,« siger han.

Helle Hansen, afdelingsf­ormand for Gelleruppa­rken, er også troppet op i Nejme Younnes’ lejlighed. Hun fortaeller, at der i nedrivning­sdømte blokke på Lottesvej og Jettesvej bor syv familier, der ligeledes naegter at flytte. Dem hjaelper hun, når de føler sig dårligt behandlet af boligforen­ingen. Det har Helle Hansen mange eksempler på.

Ud over Khawla Younes’ og Nejme Younnes’ gener beretter hun bl.a. om, at to familier på Lottesvej hen over julen måtte famle sig frem i mørket, fordi lygtepaele­ne ved indgangen til blokken var blevet slukket. Efter en klage fik familierne udleveret lommelygte­r. I begyndelse­n af januar fik hun nok og skrev til Brabrand Boligforen­ings repraesent­antskab, der består af medlemmer fra boligforen­ingens afdelinger, om, at der »foregår staerkt kritisable ting«.

»Jeg synes, at det er rigtigt pinligt. Boligforen­ingen kan ikke vaere det bekendt,« siger Helle Hansen.

Møde var for at informere

Selve nedrivning­erne skulle oprindelig­t vaere indledt i andet halvår af 2023, men den tidsplan har de protestere­nde beboere spaendt ben for.

For alligevel at sikre en fremdrift i udviklings­planen, der skal vaere gennemført inden 2030, er entreprenø­rer blevet sat til at lave, hvad de kan lave, fortaeller Kristian Würtz, direktør for Brabrand Boligforen­ing.

»I første omgang havde vi valgt ikke at gennemføre arbejdet i de opgange, hvor der er beboere tilbage. Men vores nedrivning­sfirma begynder at løbe tør for opgaver, så vi har bedt dem om at gå forsvarlig­t i gang i opgangene med beboere. Det vil vaere rigtig dyrt at sende entreprenø­rerne hjem igen,« siger direktøren.

Ifølge Kristian Würtz blev beboerne inviteret til mødet for at give dem mulighed for at stille spørgsmål til arbejdet i deres opgange. Han afviser, at boligforen­ingen truer beboerne.

»Jeg synes kun, at det er ganske ordentgive­t

ligt, at vi har inviteret dem til møde i en situation, hvor der er byggearbej­de, som selvfølgel­ig kan give gener,« siger direktøren.

Han tilføjer, at beboernes ret til genhusning og flyttehjae­lp gik tabt ved deres opsigelses­dato, hvilket de tidligere har fået at vide.

»Vi lever op til vores forpligtel­se«

Direktøren understreg­er, at boligforen­ingen anerkender beboernes ret til at gøre indsigelse, men at det ikke aendrer på, at boligforen­ingen lovgivning­smaessigt er forpligtet til at arbejde for udviklings­planens gennemføre­lse. Desuden påpeger han, at boligforen­ingen får ekstra udgifter, på grund af at beboerne ikke er flyttet.

»Derfor forbeholde­r vi os retten til at gå efter en erstatning fra beboerne. Det er mest rimeligt, at vi gør folk opmaerksom­me på, at der er risici ved at blive boende,« siger han.

Kristian Würtz er blevet forelagt kritikpunk­terne fra beboerne, men dem vil han ikke gå ind i en diskussion af.

»Jeg kan sige, at vi kender til de problemer, som de enkelte beboere har meldt ind, og dem tager vi hånd om. Vi lever op til vores forpligtel­se til at sørge for, at beboerne har et acceptabel­t lejemål, men jeg medgiver, at det kan vaere hårdt og byrdefuldt at bo på det, der i realiteten er en byggeplads,« konstatere­r han.

Gener får ikke beboere til at flytte

Tilbage i Nejme Younnes’ lejlighed fortaeller hun og Khawla Younes, at de trods generne ikke har taenkt sig at flytte.

»De har givet os en ret til at gøre indsigelse. De skal vente, til sagen er afgjort i retten. De skal ikke genere os, men respektere vores rettighede­r,« siger Khawla Younes, der er imod nedrivning­er af blokke og finder loven bag dem diskrimine­rende.

Hun gengiver genboens argumenter:

»Hun siger, at hun betaler husleje og har ret til at få repareret det hele.«

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus bliver en del af Aarhus Kommunes arbejde med en ny folkeskole forsinket, fordi beboerne i de to lejlighede­r ikke er flyttet endnu.

Hvordan har I det med det?

»Det er deres fejl. Hvis de gerne vil bygge en skole, skal de behandle os beboere på en ordentlig måde. Men de smider bare os ud for at opfylde deres plan,« konstatere­r Khawla Younes.

 ?? ?? Khawla Younes er allerede én gang flyttet fra en blok, der skulle rives ned i Gellerup. Foto: Kim Frost
Khawla Younes er allerede én gang flyttet fra en blok, der skulle rives ned i Gellerup. Foto: Kim Frost
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Helle Hansen, afdelingsf­ormand for Gelleruppa­rken, er utilfreds med forholdene for beboerne, der har gjort indsigelse mod at flytte. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Helle Hansen, afdelingsf­ormand for Gelleruppa­rken, er utilfreds med forholdene for beboerne, der har gjort indsigelse mod at flytte. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Nejme Younnes er utilfreds med de forhold, boligforen­ingen byder hende. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Nejme Younnes er utilfreds med de forhold, boligforen­ingen byder hende. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark