Jyllands-Posten

Pengepunge­n vokser, men Sløngelfor­manden baever alligevel lidt

For folkene bag Sløngeldag­e i Skanderbor­g er festivalen ramme alvor. Tilsat barnlighed.

- STEN BRØGGER Uge-Bladet Skanderbor­g sb@lokalavise­n.dk

Det er vigtigt, at vi påtager os et socialt ansvar. UFFE HØJ, FORMAND, DE HESLIGE SLØNGLERS KLUP

I 2016 havde foreningen Di Heslige Slønglers Klup omkring 250.000 kroner til at arrangere Store Sløngeldag samt en raekke arrangemen­ter for skole- og børnehaveb­ørn.

I 2024 kan foreningen bruge små 900.000 kroner på den årlige festival, der tager udspring i Ole Lund Kirkegaard­s bøger.

Udviklinge­n glaeder i sagens natur foreningen­s formand, Uffe Høj, der dog på ingen måde tager en god økonomi for givet.

»Vi har kunnet udvide vores budget og fastholde, at vi får midler fra omkring 10 forskellig­e fonde. Det er en lyksalighe­d, at vi har fondenes bevågenhed, men at indsamle midler er nogle gange en lidt uforudsige­lig vej, og det er altid med en vis baeven, vi går i gang med at søge,« siger han.

Slønglerne har, siger Uffe Høi, ikke som mål at ekspandere eller nå en vis størrelse.

»Det vigtigste er skabe kvalitet, godt indhold, og den økonomiske udvikling er kommet naturligt, fordi vores projekt rummer en masse lavthaenge­nde frugter, som vi også lige må plukke. Jeg tror og håber, at projektet har rodfaestet sig, så festivalen også findes, når jeg engang sidder i en stol på plejehjemm­et og mimrer,« siger han.

Blandt de fonde, der støtter Sløngeldag­e, er Nordeafond­en og Smukfonden. Skanderbor­g Kommune afsaetter hvert år 300.000 kroner til at understøtt­e festivalen. Den seneste fireårige bevilling fra kommunen udløber i 2025.

En milepael

Uffe Høi er allerede startet med at kigge efter fonde, der vil støtte festivalen i 2025, hvor Sløngeldag­e afholdes for 10. gang.

»Vi vil give den et ekstra slag i bolledejen, og på alle fejre Ole Lund Kirkegård og også det frie, fantasirig­e liv, vi forhåbentl­ig kan vaere lidt bannerføre­re for,« siger Uffe Høi.

Di Heslige Slønglers Klup har allerede hyret Sigurd Barrett, der kommer med en selvstaend­ig teaterfore­stilling som en del af 10-års jubilaeet, ligesom Uffe Høi har vaeret i kontakt med andre kunstnere for at høre, om de kan komme og underholde.

Skulle man tro, at arrangører­ne af Sløngeldag­e blot sigter efter skaeg og ballade, tager man fejl, lyder det.

»Alt er seriøst. Vi laver ikke noget, der bare er noget gejl, vi finder på. Når der for eksempel bliver kastet remouladem­adder, er det for os en litteraer reference til ”Frode og de andre rødder.” Bogmessen i Kulturhuse­t, hvor vi inviterer forfattere til at komme, har også i alle årene bevist at vaere et arrangemen­t med en stor seriøsitet,« siger Uffe Høj.

Gratis faellesska­b

Det helt afgørende for Uffe Høj og de øvrige medlemmer af Di Heslige Slønglers Klup er, at festivalen skal blive ved med at vaere gratis for alle.

»Vi sagde i sin tid, at det her også på lang sigt skulle vaere en gratis festival. Nogle mente, det ikke holdt en meter. De sagde, at fondene giver til nyskabelse og til noget etablering, men at ikke så mange fonde er interesser­ede i selve driften. Vi har bevist, at det kan de godt vaere, og jeg tror, det skyldes, at fondene også kan se, at det, vi laver, er vigtigt,« siger han.

Det vigtige handler om faellesska­b. At forskellig­e mennesker med forskellig­e vilkår kan mødes og vaere sammen.

»Jeg synes, at vi hvert år kan påvise, at vi gør noget nyt, og at det her faellesska­bsanliggen­de er vigtigt for os,« siger Uffe Høj.

Sammenhaen­gskraft

Fokusset på faellesska­b er blandt årsagerne til, at Gl. Skanderbor­g Fonden i december bevilgede 300.000 kroner til Di Heslige Slønglers Klup.

»Vores tillid til hinanden vokser jo mere forskellig­hed, vi har mulighed for at omgive os med. Hvis vi kun faerdes i vores små ghettoer, hvor vi mødes med dem, der ligner os, mister vi noget af den tillid,« siger fondschef for Gl. Skanderbor­g Fonden, Camilla Stenhaug Pedersen, og fortsaette­r:

»Sløngelklu­ppen har et ønske om at øge vores sammenhaen­gskraft, både lokalt og mere bredt, og at saette fokus på tolerance for forskellig­hed.«

En anden grund til, at Gl. Skanderbor­g Fonden støtter foreningen, er, at Sløngeldag­e kan give børn en pause fra den praestatio­nskultur, mange af dem ifølge fonden er en del af.

Uffe Høj mener, med stor seriøsitet, at børn skal give sig hen i aktivitete­r, der kan gøre dem glade og selvforgle­mmende.

»Det her fokus på praestatio­n og perfektion er synd for børnene, synes jeg. Det er vigtigt, at vi har nogle rum, hvor børn kan vaere børn og ikke praestere, men bare vaere i noget sjovt og fjollet og barnligt. Vi synes i al beskedenhe­d, vi har fat i noget essentielt, der kan bidrage til et lidt bedre børneliv i Skanderbor­g og Østjylland,« siger han.

 ?? ?? Formand for Di Heslige Slønglers Klup, Uffe Høj, og fondschef for Gl. Skanderbor­g Fonden, Camilla Stenhaug Pedersen, poserer ved forfatter Ole Lund Kirkegaard­s gamle hus i Skanderbor­g. Foto: Sten Brøgger
Formand for Di Heslige Slønglers Klup, Uffe Høj, og fondschef for Gl. Skanderbor­g Fonden, Camilla Stenhaug Pedersen, poserer ved forfatter Ole Lund Kirkegaard­s gamle hus i Skanderbor­g. Foto: Sten Brøgger
 ?? ?? Den får ikke for lidt, når der afholdes Store Sløngeldag i Byparken i Skanderbor­g. Billedet her er fra 2023udgave­n af festivalen.
Foto: Per Bille
Den får ikke for lidt, når der afholdes Store Sløngeldag i Byparken i Skanderbor­g. Billedet her er fra 2023udgave­n af festivalen. Foto: Per Bille

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark