Jyllands-Posten

Frisaettel­se: Vores plejehjem skal have arbejdsro

Med frisaettel­sen ønsker Aarhus at gå forrest og bidrage til udviklinge­n af aeldreområ­det. Men forandring­er og idéer til nye løsninger skal udspringe fra dem, det hele handler om.

- CHRISTIAN BUDDE Rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune JAN RADZEWICZ Formand for AEldreråde­t i Aarhus Kommune

Regeringen­s drypvise afsløringe­r

af dens kommende aeldrelov, som vi ser i disse dage, er helt i tråd med den frisaettel­se af plejehjemm­ene, som vi ønsker i Aarhus.

Med seneste budgetforl­ig vedtog et stort flertal i byrådet nemlig at frisaette 10 plejehjem og dermed give dem større lokal frihed og handlerum.

Ambitionen er, at det vil frigøre tid og ressourcer til naervaer, omsorg og kvalitet for plejehjemm­enes beboere og samtidig skabe baeredygti­ge arbejdspla­dser med høj trivsel og godt arbejdsmil­jø.

Til marts vaelges de 10 plejehjem, der skal frisaettes, og med en aeldrelov lige på trapperne er vi med andre ord på forkant. Vi ser ingen grund til at saette vores arbejde på pause, til den fulde aeldrelov ser dagens lys.

For frisaettel­se sker ikke som et knips med fingrene.

Det tager tid, hvis vi skal gøre det ordentligt, og det gavner ingen – og mindst af alt de aeldre – at vi går i venteposit­ion.

Med frisaettel­sen ønsker vi at gå forrest og bidrage til udviklinge­n af aeldreområ­det. Men forandring­er og idéer til nye løsninger skal udspringe fra dem, det hele handler om: Vores plejehjem, beboerne, deres familier og vores dygtige medarbejde­re og ledere.

Første skridt er at sikre et faelles grundlag og ambitionsn­iveauet for plejehjemm­enes frisaettel­se, som vi politikere giver håndslag på.

Naeste skridt er at give plejehjemm­ene arbejdsro til at få øje på det, der i dag skaber bøvl, og som kan gøres anderledes samt at maerke efter, hvad de drømmer om. Dernaest skal de have vide rammer for at udfordre regler, procedurer og arbejdsgan­ge og afprøve nye løsninger over de kommende år.

Vi forventer, at tiden vil vise, at vi kan nytaenke egne rammer og regler, ligesom vi skal spille konstrukti­vt sammen med nationale aendringer på aeldreområ­det.

Hvis vi skal lykkes med vores ambitioner, så kraever frisaettel­sen tryghed i processen, tillid og tålmodighe­d. Vi er i dialog med vores ledere, medarbejde­re, faglige organisati­oner og samarbejds­partnere for at sikre de bedste betingelse­r for processen. Men også i byrådet skal vi politikere vise tillid, vaere risikovill­ige og tålmodige ved at give plejehjemm­ene arbejdsro og mulighed for laering i tråd med projektets ånd.

Vi skal turde stole på processen og give vores medarbejde­re den nødvendige rygstøtte, så de kan lykkes.

Vi er stolte af, at vi i Aarhus har så stort fokus på at udvikle vores aeldreområ­de, og vi glaeder os til at komme i gang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark