Jyllands-Posten

Slip barndommen og ungdommen fri

Alt for mange børn og unge i Aarhus har ondt i livet, men heldigvis kan vi hjaelpe dem. Det kraever, at vi saetter dem fri til at traeffe beslutning­er på egen hånd, uden at voksne bestemmer for dem.

- FLEMMING PEDERSEN

Laerer på Kragelunds­kolen og medlem af styrelsen i Århus Laererfore­ning

Børn og unge bliver skaermet af både foraeldre, paedagoger og laerere i en grad, så de ikke behøver at taenke selv. Set i det lys er det ikke så underligt, at mange børn og unge får angst, for i virkelighe­den gør vi dem en bjørnetjen­este. Foraeldre laver legeaftale­r. Paedagoger laver legegruppe­r. Laerere laver piktogramm­er og timetimer undervisni­ngslektion­er. Dilemmaet er, at nogle børn har brug for en dag med skemalagt struktur, mens andre børn har brug for det modsatte.

Gennem de seneste 50 år har de paedagogis­ke strømninge­r groft sagt bevaeget sig mellem reformpaed­agogik, strukturer­et paedagogik og erfaringsp­aedagogik.

Det er tankevaekk­ende, at den strukturer­ede paedagogik i 70’erne havde rod i de østeuropae­iske lande før murens fald. Den sandede heldigvis til og stivnede.

den strukturer­ede paedagogik rod i specialpae­dagogikken og arbejdet med personer med blandt andet autisme. Den har fået udbredelse i folkeskole­n, børnehaven og foraeldren­es opdragelse, og det er her, vi skal taenke os om. Hvad der er godt og nødvendigt for børn og unge med saerlige udfordring­er er ikke nødvendigv­is godt for flertallet. Snarere tvaertimod.

Børn og unges opvaekst er bedst, når de selv er med til at erfare, hvad der er godt, og hvor deres egne

I dag har

graenser går. Der skal vaere tid og rum til, at de kan lege og udforske verden, uden at voksne overvåger dem. Helt ned i skolens mindste klasser har børn smartwatch­es.

Danske børn skal gerne blive kritiske, empatiske og engagerede. I dag bliver de i stedet reagerende, apatiske og ligeglade. I skolen møder vi børn, der har vanskeligt ved at høre efter, finde på lege og tage initiativ. Vi har fået en ny børnekarak­ter, som er vant til at tage imod de tilbud, som far, mor, paedagoger­ne og laererne tilbyder. De behøver ikke anstrenge sig, for er tilbuddet ikke godt nok, så gider de ikke. Nogle saetter sig under bordet. Andre lukker ørerne eller begynder at forstyrre de andre elever.

I vores opdragelse og undervisni­ng skal vi finde en vej, hvor børn i højere grad får erfaringer med at få idéer og traeffe selvstaend­ige valg.

Der skal selvfølgel­ig ikke vaere frit valg på alle hylder. Vi voksne skal saette rammer, som passer til børnenes alder og udvikling.

For nylig fremlagde Ditte Winther-Lindqvist fra DPU et forsknings­projekt, hvor man har undersøgt danske børns legekultur. Resultater­ne viser, at danske børn leger mindre end tidligere, selvom frie og fysiske lege ellers er med til at forbedre deres trivsel, selvvaerd og robusthed. Hendes råd er at droppe fritidsakt­iviteterne og weekendaft­alerne, slukke for skaermene og holde op med hele tiden at holde øje. Lad børnene slå sig og lad dem ringe på hos naboen.

Med andre ord: Vores børn og unge skal have initiative­t tilbage. De kan godt selv. Det kraever bare, at vi der har børn eller arbejder med børn og unge bliver bedre til at slippe tøjlerne.

I skolen møder vi børn, der har vanskeligt ved at høre efter, finde på lege og tage initiativ.

 ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer ??
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark