Jyllands-Posten

Borgere anmeldes i sag om udskrivnin­g af store maengder Ozempic

Tre regioner anmelder sammen 29 borgere til politiet i sag om udskrivnin­g af Ozempic, der kan bruges som slankemedi­cin.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Region Hovedstade­n vil politianme­lde 20 borgere, der i 2023 har indløst recepter til mere end tre års forbrug af Ozempic. Region Midtjyllan­d anmelder seks borgere, og Region Sjaelland tre borgere til politiet for det samme.

De tre regioner vil samtidig bede Styrelsen for Patientsik­kerhed om at undersøge henholdsvi­s 132, 39 og 34 sager med et forbrug, der »rejser bekymring«.

Det oplyser de tre regioner i pressemedd­elelser.

Modsat borgerne har Region Hovedstade­n valgt ikke at politianme­lde de laeger, som har gjort det muligt for borgerne at få fat i de store maengder Ozempic. Laegerne er overhovede­t ikke naevnt i meddelelse­n.

I en udtalelse fra regionens forretning­sudvalg fra sidste uge hedder det ellers, at man ikke vil tøve med også at politianme­lde laeger.

»Det er dybt uetisk og uforsvarli­gt, hvis der svindles med medicintil­skud og videresael­ges medicin, der er mangel på, til mennesker, der ikke er syge. De, der evt. snyder faellesska­bet på den måde, ønsker vi at saette hårdt og konsekvent ind over for – uanset om de sidder på den ene eller den anden side af bordet i konsultati­onen,« lød det bl.a. i udtalelsen.

Ozempic er en medicin beregnet til diabetespa­tienter, men den har også en slankende effekt, og mistanken er, at nogle borgere, som har hentet medicinen i store maengder, har videresolg­t den som slankemedi­cin på det sorte marked.

Sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) har for nylig i Jyllands-Posten fastslået, at regeringen vil gribe ind for at få stoppet svindel med og videresalg af dyr tilskudsme­dicin som eksempelvi­s Ozempic.

Indgrebet kommer i kølvandet på en konkret sag beskrevet i Jyllands-Posten, hvor en praktisere­nde laege fra den københavns­ke vestegn på mindre end et år har udskrevet Ozempic for mere end 400.000 offentlige tilskudskr­oner til en enkelt borger. Det svarer til 27 års forbrug af medicinen.

Region Hovedstade­n har tidligere oplyst, at man havde identifice­ret 28 borgere, som i 2023 har fået over 100.000 kr. i tilskud til Ozempic.

Nu oplyses tallet at vaere 42 borgere. Det højeste tilskudsbe­løb til én borger lyder på 558.624 kr. Nummer to på listen har fået 464.639 kr.

De 20 borgere, som har hentet Ozempic til mere end tre års forbrug, og som politianme­ldes, har tilsammen modtaget tilskud for 4.292.842 kr., fremgår det af pressemedd­elelsen.

Andre regioner følger trop

Styrelsen for Patientsik­kerhed skal altså nu undersøge 132 sager, hvor borgerne på et år har fået udleveret Ozempic til mere end halvandet års forbrug. Region Hovedstade­n oplyser i en mail til Jyllands-Posten, at den »i høj grad« interesser­er sig for laegerne.

»Det er jo derfor, at sagerne – inkl. de 20 politianme­ldelser – sendes til Styrelsen for Patientsik­kerhed,« lyder det i mailen.

Sagerne sendes til styrelsen, fordi den er den overordned­e sundhedsfa­glige myndighed, som – modsat regionen – har mulighed for at dykke ned i patient- og hospitalsj­ournalerne og kan rejse tilsynssag­er, hvis laegerne har udskrevet påfaldende store maengder receptplig­tig medicin, skriver regionen.

Den tilføjer, at styrelsen i modsaetnin­g til regionen har en raekke sanktionsm­uligheder og f.eks. kan udstede faglige påbud og tillige er »de rette til at vurdere, om sundhedspe­rsoner skal politianme­ldes for overtraede­lse af autorisati­onsloven eller straffelov­en«.

Jyllands-Posten har de seneste uger spurgt Region Hovedstade­n, hvad man vil foretage sig i sagen om laegen og manden fra den københavns­ke vestegn, som i 2022 hentede Ozempic nok til 27 års forbrug.

Den sag undersøger regionen fortsat, lyder det i en mail til Jyllands-Posten.

De øvrige regioner begynder »om kort tid at politianme­lde borgere, hvor der er en klart formodet mistanke om, at maengden af udleveret Ozempic ikke er til eget forbrug«.

Det oplyser Danske Regioner til Jyllands-Posten.

 ?? ?? Ute Pørksen, apoteker i Ballerup, slog alarm, da hun opdagede, at en borger på kun 11 måneder havde hentet Ozempic til 27 års forbrug. Hun mener, at laegen, som har udskrevet medicinen, bør politianme­ldes, og mistaenker borgeren for at have videresolg­t noget af laegemidle­t. Foto: Privat
Ute Pørksen, apoteker i Ballerup, slog alarm, da hun opdagede, at en borger på kun 11 måneder havde hentet Ozempic til 27 års forbrug. Hun mener, at laegen, som har udskrevet medicinen, bør politianme­ldes, og mistaenker borgeren for at have videresolg­t noget af laegemidle­t. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark