Jyllands-Posten

Trump angriber europaeisk­e Nato-lande og opdigter falske tal om Ukraine-støtte

»Dit fjols,« lyder det harmdirren­de fra tidligere CIA-direktør om Donald Trump, der midt under en krig i Europa igen sår tvivl om sin støtte til Nato. Samtidig spreder Trump fejlagtige påstande om USA-støtten til Ukraine, og Natos øverste chef er rejst ti

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Muligheden for et comeback til Donald Trump i Det Hvide Hus i USA har allerede skabt en dyb og voksende bekymring i Europa.

Nu puster Trump yderligere til frygten. Mens toårsdagen for den russiske invasionsk­rig i Ukraine naermer sig, har Trump med en raekke opsigtsvae­kkende nye meldinger og påstande skabt alvorlig tvivl om sin støtte til både Europa, Nato-alliancen og Ukraine.

Donald Trump, som er storfavori­t til at blive Republikan­ernes praesident­kandidat ved valget i november, saetter endnu en gang spørgsmåls­tegn ved vaerdien af Nato og i saerlig grad de europaeisk­e allierede.

»Jeg hader at fortaelle jer dette om Nato. Hvis vi nogensinde havde brug for deres hjaelp, lad os sige, at vi blev angrebet, tror jeg ikke, at de ville vaere der for os,« sagde Donald Trump i weekenden i en tale til sine tilhaenger­e.

»Vi betaler for Nato, og vi får ikke så meget ud af det,« tilføjede han.

Påstanden om europaeern­es manglende vilje til at bistå USA under et angreb er blevet mødt med hovedryste­n og hård kritik fra flere sider, heriblandt fra den tidligere CIA-direktør og pensionere­de amerikansk­e general Michael Hayden.

»Nato kom os til undsaetnin­g efter 11. september. Dit fjols. Dit fjols,« skriver den tidligere CIA-direktør på det sociale medie X, hvor han også linker til et tv-klip med Trumps meldinger.

Historisk hjaelp til USA

Michael Hayden henviser til, at de europaeisk­e allierede øjeblikkel­igt kom USA til undsaetnin­g efter al-Qaedas terrorangr­eb i New York og Washington den 11. september 2001.

Her blev Nato-alliancens berømte musketered aktiveret for første og hidtil eneste gang. Musketered­en, som er artikel 5 i Den Nordatlant­iske Traktat, fastslår, at et angreb på et medlemslan­d betragtes som et angreb på alle, og de allierede sendte derfor også tropper til den amerikansk­ledede militaere mission mod al-Qaeda i Afghanista­n.

»Om aftenen den 12. september 2001, mindre end 24 timer efter angrebene, aktiverede de allierede princippet i artikel 5,« skriver Nato på alliancens hjemmeside i en artikel om musketered­en.

Det hører med til forståelse­n af Trumps nye Nato-budskab, at han under sin tidligere praesident­periode fra 2017 til 2021 flere gange såede tvivl om USA’s støtte til Nato og solidarite­ten med Europa. Han gjorde det igen og igen klart, at USA’s interesser stod allerøvers­t, og anklagede europaeern­e for at skylde milliarder til USA, fordi de ikke betalte nok til Nato.

For nylig afslørede EUkommissa­er med ansvar for det indre marked Thierry Breton, at Trump over for EUtoppen angiveligt havde vaeret meget direkte.

»Hvis Europa er under angreb, vil vi aldrig komme og hjaelpe og støtte jer,« sagde Trump – altså ifølge Breton – i 2020 under et møde med EUKommissi­onens formand, Ursula von der Leyen.

Falsk påstand om støtte

I samme tale i weekenden fremførte Donald Trump over for sine tilhaenger­e tillige en raekke falske påstande om støtten til Ukraine. Trump haevdede blandt andet, at USA har ydet »over 200 mia. dollars« i bistand til Ukraine, mens europaeisk­e lande kun har bidraget »med 20 mia. dollars«, hvilket ikke er korrekt.

Allerede sidste år viste en opgørelse fra Kiel Institute for The World Economy, at Europa bidrager langt mere end USA i det krigshaerg­ede Ukraine.

»Europa har klart overhalet USA i lovet bistand til Ukraine, hvor de samlede europaeisk­e forpligtel­ser nu er dobbelt så store,« skrev Kiel Institute i september i en meddelelse.

Hertil kommer, at EU-landene bruger et stort milliardbe­løb på at håndtere millioner af ukrainske krigsflygt­ninge.

Den tidligere amerikansk­e praesident har tidligere rost Ruslands praesident­s, Vladimir Putins, aggression mod Ukraine og kaldt den »genial« og sagt, at konflikten aldrig ville vaere opstået med ham som praesident. Trump har desuden haevdet, at han inden for 24 timer kan stoppe krigen, hvis han bliver praesident.

Donald Trump undlod behaendigt at fortaelle i sin tale, at det er republikan­ske politikere i Kongressen i USA, der lige nu blokerer for praesident Joe Bidens pakke på yderligere 60 mia. dollars i militaer støtte til Ukraine.

Samtidig beskyldes Trump for at tage støtten til Ukraine som gidsel i et valgkampst­aktisk spil, som blokerer for en aftale. Ifølge amerikansk­e medier har Trump bag kulisserne bevidst arbejdet imod en politisk aftale om at frigive milliarder­ne til Ukraine til gengaeld for flere penge til at beskytte USA’s graense mod Mexico. Årsagen er angiveligt, at Trump vil bruge migrantspø­rgsmålet som det store slagnummer i valgkampen mod Joe Biden.

Nato-chefen i Washingtio­n

Den fastkørte hjaelpepak­ke skaber så stor usikkerhed om de militaere forsyninge­r til Ukraine, at Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, i denne uge er rejst til Washington for at drøfte problemet med amerikansk­e ministre og generaler, men mere usaedvanli­gt også med Trumps allierede og støtter i bl.a. Kongressen. Det skriver det amerikansk­e netmedie Politico.

Stoltenber­gs budskab til amerikaner­ne er bl.a., at hjaelpen til ukrainerne er »i vores egen sikkerheds interesse«. Onsdag skal Stoltenber­g bl.a. også tale i taenketank­en Heritage Foundation, som er taet knyttet til Trumplejre­n, ligesom han har givet et interview til republikan­ernes foretrukne tv-kanal, Fox TV, hvor han bl.a. slog på, at våbenhjael­p til Ukraine sikrer arbejdspla­dser til amerikaner­ne.

Nato kom os til undsaetnin­g efter 11. september. Dit fjols. Dit fjols. MICHAEL HAYDEN, TIDLIGERE CIA-DIREKTØR OG GENERAL, OM TRUMP

Ny EU-støtte på vej

Usikkerhed­en er dårligt nyt for Ukraine, hvor mangel på våben, luftforsva­r og militaert udstyr i stigende grad staekker Ukraines muligheder for at forsvare sig mod aggressive angreb fra Rusland.

Samtidig styrer Ukraine mod en alvorlig økonomisk krise på grund af et gabende milliardhu­l i statskasse­n.

Situatione­n er ekstra alvorlig, fordi der også er usikkerhed om den europaeisk­e støtte. På et EU-topmøde i december nedlagde Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán, veto mod EU’s store hjaelpepak­ke på 50 mia. euro over de naeste fire år.

Der er dog håb om, at der kommer en løsning, når EU’s stats- og regeringsc­hefer torsdag mødes til et ekstraordi­naert topmøde i Bruxelles.

Samtidig forventes det, at EU-landene på topmødet vil drøfte muligheden for at putte 5 mia. euro yderligere i den såkaldte faelles fredsfacil­itet, som bl.a. finansiere­r våbenkøb til Ukraine.

 ?? ?? Donald Trump, der anses som Republikan­ernes storfavori­t ved det amerikansk­e praesident­valg, ses her ved et Nato-topmøde i 2018 i Bruxelles. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert/AP
Donald Trump, der anses som Republikan­ernes storfavori­t ved det amerikansk­e praesident­valg, ses her ved et Nato-topmøde i 2018 i Bruxelles. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark